Какво означава възродителен процес в България? С този въпрос лидерът

...
Какво означава възродителен процес в България? С този въпрос лидерът
Коментари Харесай

Мустафа Карадайъ към младите в Разград: ДПС е семейство. Ние сме най-стабилната партия, защото имаме корени, ценности и дисциплина

Какво значи „ възродителен развой ” в България? С този въпрос водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ се обърна към младежите в Разград, с които се срещна по време на предизборната си обиколка.

Това не е възобновление към просвета, изкуство, просвета, обучение, обичаи, а е опит за насилствена асимилация на малцинствата, цинично наименуван „ възродителен развой “, съобщи Карадайъ. И описа на младежите историята на Движение за права и свободи.
Трябва да знаем историята, с цел да си извлечем поуките и уроците от нея, с цел да можем да градим бъдещето си. Ако не можем да си извлечем уроците от историята, в коя среда ще градим бъдещето си? Какво бъдеще ще градим, за бъдещите генерации, продължи с въпросите Карадайъ.

Той описа за последния цикъл от опитите за насилствена асимилация у нас. Той стартира през 1964 година и продължава до 1989 година Лидерът на Движение за права и свободи подчертава на въстанието в Рибново и изясни по какъв начин тогавашната комунистическа власт е спряла краткотрайно насилствената асимилация. Но не тъй като я е осъдила като принудителен, безчовечен акт, а тъй като упрекнала локалната власт, че не е задоволително готова, с цел да я извърши до дъно.

През 64-та година жертвите бяха в Гоце Делчевския район, главно Рибново, 72-а година жертвите бяха в Барутин, 73-та - в Бунцево, Корница, Лъжница, Брезница, през 1989 година жертвите бяха в Каолиново, Тодор Икономово, Климен, Кус, сподели Карадайъ.

През януари 1985 година днешният ни почетен ръководител доктор Ахмед Доган основава незаконна организация с мотото „ битка без оръжие “, напомни Мустафа Карадайъ. През юли 86-а година политическите водачи на незаконната организация са разкрити и вкарани в пандизите. Но доктор Доган продължава битката от пандиза.

89-та година със стартирането на мирните майски митинги властта беше сюрпризирана и отново изкара танковете и калашниците против нас, продължи водачът на Движение за права и свободи.

Минахме през принудително лишаване на имената ни, дадохме свидни жертви, уточни Карадайъ. Той напомни и експулсацията на над 360 000 български жители, прогонени за 2 месеца и половина от страната ни.
Тези процеси форсираха рухването на комунистическия режим. През декември 1989 година политзатворниците бяха освободени. Вече имаше кръгла маса за прекосяване от комунизъм към народна власт, продължи водачът на Движение за права и свободи.

Службите в целия свят чакаха междуетнически спор в България, когато 89-а година не позволяват на кръглата маса нашите политически ръководители, с цел да слагат въпроса за връщането на имената, за изповядването на религията, за свободното говорене на езика ни, за културата и традициите ни. Но доктор Доган сподели: НЕ на реваншизма. И на 4 януари 1990 година основават днешното Движение за права и свободи, сподели Мустафа Карадайъ.

В целия свят е прочут българският етнически модел за решение на междуетнически спорове. Единственият конвертируем политически артикул на страната е българският етнически модел, чийто проектант е доктор Ахмед Доган, категориен бе Карадайъ.

Ние сме друга партия. Останалите празненство пораждат на основата на омразата и борбата - главно против нас. Влизат на терена на политиката, стигат  до властта, само че слязат ли от нея, изчезват от политическия терен. Движение за права и свободи е единствената постоянна партия към този момент 33 години, тъй като има своя ценностно-идеологическа база и основа. И това е философията на толерантността и заедността, акцентира Карадайъ.

Най-лесната среда е конформиската и клиентелистката. Но ние сме разнообразни. Ние, Движение за права и свободи, сме едно семейство с дълбоки, изстрадани корени. Нашата мощ идва от полезностите ни, от  моженето и от дисциплината. Имаме ясни правила и ги съблюдаваме, уточни водачът на Движение за права и свободи.



Той се обърна с апел към младежите: „ Ние се учим, би трябвало да бъдем най-образованите,  най-подготвените, да сме постоянно една крачка пред останалите ”.

На срещата участваха и зам.-председателят на Движение за права и свободи Ахмед Ахмедов,  народният представител Ихсан Хаккъ и ръководителят на Младежко Движение за права и свободи и депутат Сезгин Мехмед.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР