Какво определя икономика като иновативна?От 2000 г. глобалните инвестиции в

...
Какво определя икономика като иновативна?От 2000 г. глобалните инвестиции в
Коментари Харесай

България е в топ 50 на най-иновативните икономики в света за годината

Какво дефинира стопанска система като новаторска?

От 2000 година световните вложения в научноизследователска и развойна активност са се утроили до 2,4 трилиона $, написа През 1960 година единствено в Съединени американски щати са правени съвсем 70% от световните разноски за научноизследователска и развойна активност, а до 2020 година техният дял е спаднало до 30%.

От основаването на работни места, до националната сигурност и промишлената конкурентоспособност, научноизследователската и развойна активност играе жизненоважна роля в икономическия напредък и нововъведенията на една страна, като оказва въздействие върху съвсем всяка част на обществото - директно или индиректно.

Инфографиката класира най-иновативните стопански системи в света, употребявайки данни от Глобалния показател на нововъведенията на WIPO на Организация на обединените нации.

Какво дефинира новаторската стопанска система?

Анализират се общо 81 знака в седем категории за пресмятане на резултата на дадена страна. Рамката има за цел да разпознава знаци, които предизвикват новаторска среда и революционни технологии.

Струва си да се означи, че общият резултат за нововъведения на всяка страна е композиция от тези категории и страните с сходни резултати могат да бъдат мощни в разнообразни области, само че в разнообразни области.

50-те най-иновативни страни през 2022-а година

Швейцария се подрежда на първо място⁠ за 12-та поредна година, изпреварвайки Съединени американски щати, Южна Корея и Израел. За мнозина това може да е изненада. Всртаната се следи мощно съдействие сред университетите и промишлеността. Освен това страната притегля гении с помощта на високото си качество на живот.

На второ място са Съединените щати, които харчат най-вече за научноизследователска и развойна активност с над 700 милиарда $ годишно. Четири от петте компании с най-големи разноски в региона са в Америка: Amazon (42,7 милиарда долара), Alphabet (27,6 милиарда долара), Microsoft (19,3 милиарда долара) и Apple (18,8 милиарда долара).

Държави в Европа също заемат положителни места в топ 10, в това число Швеция (3), Обединеното кралство (4) и Холандия (5).

Южна Корея (6) също заема почетно място в научноизследователската и развойна активност. Това се дължи на конгломерати като Samsung и LG.

Европа

С 15 от 25-те най-големи стопански системи в света, Европа е мощен привлекателен център за поощряване на нововъведенията. Континентът е водач в обществения напредък, равенството и други

За мнозина софтуерната продукция не е първото нещо, което идва на разум, когато си помислят за Европа, само че покупко-продажбите с рисков капитал скочиха с над 53% през 2021 година Лондон, Берлин и Париж бяха водещи градове за подобен вид покупко-продажби с рисков капитал.

България също попада в влиятелната ранглиста, като ние сме на 35-то място и оставяме зад нас страни съседите си Турция (37), Румъния (49), Гърция (44).

Северна Америка

В Северна Америка Съединени американски щати са преди всичко. Страната се подреждат преди всичко по редица индикатори, в това число съдействие сред университетите и промишлеността за научноизследователска и развойна активност.

На второ място в района е Канада (15-о място).

Южна Америка

Чили (50-то място) е преди всичко в района, с помощта на своя обещаващ софтуерен бранш. Към днешна има към 8000 софтуерни компании. Страната има и най-високия мащаб на мобилна съгласуваност в района. В края на 2021 година започва първата 5G мрежа в Южна Америка.

След Чили е Бразилия (54), която означи рекорден брой IPO през 2021 година, които бяха оценени на близо 7 милиарда $.

Близкия изток и Централна Азия

Най-високо класиран в района е Израел (16). Това е единствената страна в международен мащаб, която харчи над 5% от Брутният вътрешен продукт за научноизследователска и развойна активност. Като цяло, тя е международен водач в патентните поръчки и износа на услуги в региона на осведомителните и информационните технологии (ИКТ). Гъстотата на започващи предприятия на глава от популацията в страната е 16 пъти по-голяма от тази в Европа.

Малката островна страна Кипър (27) е на второ място, подкрепяна от държавно финансиране, фокусирано върху започващи компании.

Източна Азия

Южна Корея (6) се класира най-високо в Източна Азия и Океания и се е утвърдила като водач в технологиите и нововъведенията на международната сцена. Чрез своята самодейност New Deal държавното управление оглавява планове за интелигентно опазване на здравето, изкуствен интелект и други.

Африка

Най-високо класираната в Африка е островната страна Мавриций (45).

Там държавното управление форсира вложенията в софтуерни инкубатори, съдействие сред научни проучвания и бизнес и дава данъчни тласъци за вложения в научноизследователска и развойна активност.

Южна Африка (61) следва Мавриций в листата, като град Кейптаун притегля препоръчаната централа на Amazon за 300 милиона $.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР