Какво очаква Даниел Кретински от щандовете на Metro, залязващата звезда

...
Какво очаква Даниел Кретински от щандовете на Metro, залязващата звезда
Коментари Харесай

Metro - гигантът в немската дистрибуция, с неясна съдба

Какво чака Даниел Кретински от щандовете на Metro, залязващата звезда на немската дистрибуция? Това е въпросът, който си задава Германия, откогато чешкият милиардер изненадващо влезе в капитала на компанията с присъединяване от близо 11%, написа френският вестник Les Echos, представен от Investor.bg.

Това ще бъде и огромната тематика, която ще провокира оживени полемики по време на общото заседание на Metro този петък в Дюселдорф. Събитие, на което Кретински, който към този момент влага във въгледобива в Източна Германия, както и във френски медии като Marianne и Le Monde, ще свети с отсъствието си.

Общото заседание ще влезе в историята на компанията – то ще е първото след намаляването на каузи на фамилния холдинг Haniel, който беше главен акционер с 22,5% от капитала, и беше предан на Metro повече от 50 години.

В края на август предходната година Haniel продаде 7,3% от акциите си в Metro на EP Global Commerce (EPGC), притежавана от Даниел Кретински и словашкия му сътрудник Патрик Ткак. По-малко от месец по-късно двамата купиха 3,6% от акциите на компанията от Ceconomy, която от лятото на 2017 година сплотява известните онлайн магазини за електроника Saturn и Mediamarkt, интегрирани преди този момент в империята Metro.

Опции за закупуване

EPGC има също варианти за закупуване на два спомагателни транша с акции от Haniel и Ceconomy. Те биха й разрешили на премине прага от 30%, който ще я задължи да изпрати предложение за придобиване до другите акционери в компанията.

Но към този момент желанията на EPGC са цялостна тайнственост. Компанията не е дала отговор на молбата за коментар на Les Echos.

“Искаме да използваме интервала за практикуване на опцията ни за покупка, с цел да затвърдим убеждението си, че можем да играем като акционери позитивна роля за компанията и да подкрепим по съответен метод бъдещото й развиване “, разяснява Даниел Кретински предишното лято след оповестяването на трансакцията с Haniel. През ноември 43-годишният предприемач съобщи, че има потребност от още „ време, с цел да се запознае в действителност с компанията и комерсиалния й модел “, заяви Handelsblatt.

Свиване на размерите

В очакване на решението на новия вложител Олаф Кох, който е отпред на Metro от седем години, продължава да понижава размерите на някогашния исполин в дистрибуцията. Той беше изключен от главния немски борсов показател DAX през 2012 година

Въпреки че резервира наличието си в 35 страни с мрежата си от хипермаркети за търговия на едро (cash&carry), Metro на стопира да свива размерите си. Компанията, която има близо 150 хиляди чиновници, продаде огромните си магазини Galeria Kaufhof, след което се отхвърли и от онлайн магазините си Mediamarkt и Saturn.

Последната огромна планувана трансакция е продажбата на веригата супермаркети Real, която компанията се надява да завърши през май или юни.

Припомняме, че Metro разполага с 13 магазина в България и с две профилирани бази в Банско и Слънчев бряг. Метро Кеш енд Кери откри първите си два магазина у нас през 1999 година - в София на бул. „ Цариградско шосе “ и в Пловдив, а сега към този момент има по два магазина в двата най-големи града в страната, както и по един в Бургас, Варна, Русе, Плевен, Велико Търново, Стара Загора и Благоевград.

През август предходната година румънски медии оповестиха, че немската верига за бързооборотни артикули счита да продаде имотни активи в България и Румъния.

Investor.bg
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР