Какво може да стане, ако най-продуктивната ни дейност не се

...
Какво може да стане, ако най-продуктивната ни дейност не се
Коментари Харесай

КПД за интуиция: Защо е важно да мислим като хора, а не като роботи

Какво може да стане, в случай че най-продуктивната ни активност не се демонстрира до момента в който препускаме в електронната поща, имаме среща в Zoom или представяме концепциите си пред сътрудниците в офиса?

Ами в случай че продуктивността се покачва, когато сме по-далеч от компютъра, бюрото и обичайно избраните работни места?

Служителите са в ера, белязана от невиждана вълна на бърнаут (професионално прегряване), хибридна работна среда с непрестанно изменящи се правила и опити за ръководство на ново (и непознато) потомство технологии.

Тези три фактора постановат друг метод на мислене за работния развой, пишат в разбор по тематиката FastCompany.

Проучване на Thrive My Way от 2023 година да вземем за пример показва, че 57% от чиновниците считат, че от тях се чака да отделят на работата си 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, а 70% изпитват бърнаут, когато се сблъскат с неразумни крайни периоди. Резултатът от всичко това е внезапен спад в продуктивността. 

Ето за какво Натали Никсън, президент на Figure 8 Thinking, лекар по философия, световен преподавател и създател на книгата " Скокът в творчеството: освободете любознанието, импровизацията и интуицията на работното място " показва нова операционна система, която назовава " Рамка MTR " или рамка на мотора. MTR е човешка активност, съсредоточена към придвижването, мисълта и почивката, с цел да се провокира генеративно мислене, тъй че когато се върнем към работа, да сме по-енергични, с повече въображение и по-продуктивни.

В предишното сме се привързвали към метафори като " мозъкът като компютър " или " мозъкът като мускул ", само че Ани Мърфи Пол има различна метафора за метода, по който работи мозъкът. В книгата си " Разширеният разум " тя предлага разбиране на " мозъка като сврака " – т.е. действа по-динамично, когато сме напълно потопени в заобикалящата ни среда и Никсън е безусловно съгласна с нея.

Какъв по-добър метод за мислене има от това да се отдръпнеш от бюрото и да се докоснеш до чувствените измерения на човешкото създание, които ни вършат толкоз неповторими като тип?

Безспорно, този нов метод на мислене може да бъде отблъскващ за мениджърите. Но индустриалната гражданска война и осведомителната ера, в които продуктивността се основаваше на количествено измеримо произвеждане, към този момент са надалеч обратно в огледалото ни за назад виждане.

В днешната епоха на огромните данни любознанието е валута. А в обозримо бъдеще главните задания, които могат да бъдат проследени и количествено избрани, се заменят с автоматизация, роботика и изкуствен интелект.

Въпреки че това може да звучи извънредно обезпокоително, положителната вест е, че фирмите имат опция да се ориентират към работа " от вътрешната страна на открито ", която изисква личностно развиване в офиса и професионално развиване при работа от у дома.

Новата опция е да се отклоним от технологиите (в последна сметка те не се нуждаят от нас) и да се насочим към неповторими човешки действия, като да вземем за пример:

Сега е моментът да проучим нови индикатори за работливост. Например, какво би станало, в случай че в допълнение към увеличението на маржа на облагата и разширението на пазарния дял прибавим и " КПД за вътрешен глас "?

Бъдещето на работната среда допуска познаване на виртуалната действителност, огромните данни и изкуствения разсъдък. Те ще бъдат залог за всички.

Най-добрите в своя клас компании ще се нуждаят от фрагменти с нараснал креативен потенциал.

И защото границите сред технологиите и хората от ден на ден се размиват, работната среда, построена върху основите на доверието, творчеството и въображението, ще бъде от значително значение, добавя Натали Никсън.

 

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР