Какво може да се купи с една средна работна заплата

...
Какво може да се купи с една средна работна заплата
Коментари Харесай

Какво може да се купи с една средна работна заплата в Германия и у нас?

Какво може да се купи с една междинна работна заплата в Германия и у нас?

България е на предпоследно място в Европейски Съюз по покупателна дарба, сочат данни от най-новото изследване на Института за пазарна стопанска система (ИПИ).

Според една от водещите онлайн платформи за статистика в Германия междинната брутна заплата се пресмята на към 4100 евро. Приемаме, че след удръжките, жестоко междинната чиста заплата е към 2600 евро. Към момента на случайна бензиностанция цените са 1,98 евро за литър дизел и 2,04 евро за литър бензин. Със междинна месечна заплата в Германия може да заредите към 1300 литра дизел и 1280 литра бензин.

Трябва да имате поради, че цените паднаха в последните дни. Причината е, че държавното управление вкара в действие данъчни облекчения. В взаимозависимост от пазарната цена за деня с помощта от страната тя спада с към 35 цента за литър бензин и с към 17 цента за литър дизел, спрямо цените последните седмици.

Има и още едно голямо облекчение от пакета с помощи и то се приема по-добре от природозащитниците - билета от 9 евро на месец за превоза в цялата страна, отвън скоростните прави на влаковете. И двете ограничения важат за период от три месеца, заяви bTV.

Вземаме за образец два съществени продукта в всекидневието - самун и кисело мляко. С условно изчислената междинна заплата можем да купим 2000 кисели млека от известна марка и 1300 броя от един от типовете самун.

В България, най-висока е покупателната дарба в София.

При междинна чиста заплата от 1721 лева по данни на Национален статистически институт, столичаните могат да си купят близо 530 литра бензин, при приблизително 313 литра за страната.

Според данните на ИПИ, преди година българинът е можел да си купи със 161 литра повече бензин, в сравнение с е покупателната му дарба сега.

За какъв брой хляба и кисели млека стига заплатата в София?

Покупателната дарба на един столичанин в главните хранителни артикули звучи по следния метод - 1030 хляба и 1528 кисели млека.

В един от най-бедните райони в страната и континента – Монтана, междинната работна заплата е 1200 лева С тези пари от най-масовия бензин А-95 могат да се заредят 375 литра гориво. Със същата заплата от най-масовият вид самун " Добруджа ", могат да се купят малко над 805 хляба. А 1200 лева междинна работна заплата ще ви стигне тъкмо за 930 кофички от най-масовото кисело мляко.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР