Какво могат да означават по-високи за по-дълго лихвени проценти за технологичните акции

...
Версия на тази история се появи за първи път в
Коментари Харесай

Версия на тази история се появи за първи път в бюлетина на CNN Business'Before the Bell. Не сте абонат? Можете да се регистрирате . Можете да слушате аудио версия на бюлетина, като щракнете върху същата връзка.

След рязък ръст през по-голямата част от тази година, ралито на технологичните акции се разпръсна през август, тъй като инвеститорите ставаха все по-притеснени колко дълго Федералният резерв ще поддържа високи лихвени проценти.

Болката в технологиите може да продължи.

Силните икономически данни през последните месеци карат инвеститорите да залагат, че Фед ще поддържа лихвените проценти по-високи за по-дълго време. Протоколът от заседанието на Фед през юли, публикуван по-рано този месец, разкри, че служителите се притесняват дали инфлацията ще се охлади допълнително без допълнително облекчаване на икономиката и пазара на труда.

Шансовете за ново повишение на лихвените проценти по-късно тази година или в началото на следващата се увеличиха през последния месец, въпреки че мнението на мнозинството пазари все още е (с малко), че Фед е приключил. Надеждите за намаляване на лихвите са отложени най-рано до май 2024 г.

Доходността на 10-годишните съкровищни ​​облигации на САЩ затвори на около 4,32% на 21 август, най-високата си стойност от началото на ноември 2007 г. Същият ден 30-годишните облигации достигнаха най-високото си затваряне от края на април 2011 г. - около 4,46%.

Този скок на доходността оказа натиск върху акциите, тъй като инвеститорите са склонни да предпочитат облигации, когато имат атрактивна доходност. По-високата доходност също означава, че компаниите ще трябва да плащат повече лихви по дълга си в бъдеще, изяждайки бъдещите парични потоци.

Устойчивата, висока доходност може да представлява проблем особено за технологичните акции, които често се търгуват с премия поради обещанието за бърз растеж.

Всяко разпродажба на технологии може да отекне в по-широкия пазар, тъй като тези акции до голяма степен са отговорни за задвижването на тазгодишното рали.

Вече спирането на технологичното рали натежава върху акциите.

Индексът Nasdaq Composite е на път да отбележи най-лошото си месечно представяне тази година и да прекъсне петмесечната си печеливша серия. Референтният индекс S&P 500 също е на път да отбележи поредица от месечни печалби за същата продължителност.

Все пак някои технологични бикове не са възпрепятствани от възможността за по-високи лихви.

Ивана Делевска, основател и главен инвестиционен директор на Spear Invest, казва, че очаква силни печалби от технологичните компании да компенсират потенциалния натиск от повишената доходност.

Най-голямата позиция на нейната фирма е Nvidia, която скочи с повече от 200% тази година до голяма степен заради ентусиазма по отношение на изкуствения интелект. Spear инвестира и в други производители на чипове като Advanced Micro Devices и Marvell Technology сред други технологични имена.

Докато акциите, включително технологичните, отново се повишиха леко през последните дни поради по-хладните от очакваното икономически данни, две части от важни икономически данни по-късно тази седмица ще тестват пазара: индексът на цените на личните потребителски разходи за юли, очакван в четвъртък, и Доклад за работните места от петък през август.

Икономиката на САЩ е нараснала по-бавно през второто тримесечие от предишните оценки

Икономиката на САЩ е нараснала по-бавно през второто тримесечие от предишните оценки. Това е добър знак за Федералния резерв, който се опитва да охлади търсенето, за да намали повишенията на цените, съобщава моят колега Брайън Мена.

Брутният вътрешен продукт, най-широкият измерител на икономическото производство, се повиши с годишен темп от 2,1% през второто тримесечие, според втората оценка на Министерството на търговията, публикувана в сряда сутринта. Това е малко по-бавен темп от 2,4%, първоначално изчислени от отдела.

Втората оценка включва по-големи потребителски разходи, държавни разходи и износ в сравнение с първоначалната оценка. Междувременно бизнес инвестициите и материалните запаси бяха ревизирани надолу. Бизнес инвестициите — наричани нежилищни фиксирани инвестиции — бяха преразгледани до темп на растеж от 6,1%, в сравнение със темп от 7,7% в първата оценка.

Прочетете повече тук.

Стюардесите на American Airlines гласуват за разрешаване на стачка

Последните служители на авиацията, които гласуваха в полза на стачка, са стюардесите на American Airlines, съобщава Грегъри Уолъс от CNN.

Профсъюзът, който ги представлява, Асоциацията на професионалните стюардеси, съобщи, че 99,47% са гласували в полза на разрешението за стачка, като са гласували 93% от членовете на синдиката.

„Ние се отдръпваме и се борим с корпоративната алчност, а корпоративната алчност е жива тук в American Airlines“, каза президентът на синдиката Джули Хедрик в сряда. Синдикатът казва, че представлява повече от 26 000 работници.

„Гордеем се с напредъка, който постигнахме в преговорите с APFA, и очакваме с нетърпение да постигнем споразумение, което предоставя на нашите стюардеси реална и значима стойност“, каза говорител на American Airlines в изявление.

Гласуването обаче не означава, че скоро се очаква стачка. Работниците в авиокомпаниите и техните работодатели са изправени пред поредица от дълги стъпки, преди да може да се проведе истинска стачка.

Прочетете повече тук.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР