Какво компрометира чревната лигавица? Преди да преминем към споменатите състояния е

...
Какво компрометира чревната лигавица?
Преди да преминем към споменатите състояния е
Коментари Харесай

Пропускливи черва - бариерната граница между храносмилането и автоимунитета

Какво компрометира чревната лигавица?

Преди да преминем към упоменатите положения е добре да знаем кое поврежда чревната лигавица и за какво се стига до чревна пропускливост или така наречен Синдром на пропускливите вътрешности ( Leaky Gut Syndrom.)

Чревната лигавица, известна също като интестинална преграда, е предпазен пласт вътре в стената на тънкото черво (интестинум). Тя играе ролята на защитен механизъм, който управлява какво минава от храносмилателния тракт в организма и предотвратява попадането на нездравословни субстанции и микроорганизми в кръвоносната система. Чревната лигавица се състои от комплицирана мрежа от кафези, структури и молекули, които работят взаимно, с цел да запазят селективността и функционалността на бариерата.

Много са факторите, които могат да увредят чревната лигавица -богати на добавки и изкуствени съставки храни, както и високообработени; небалансирано хранене, дехидратация, банкет на антибиотици и други медикаменти; излагане на отрови и така нататък Логично, за здрава чревна преграда е целесъобразно да се съблюдава з дравословен хранителен режим с уравновесено хранене, богато на фибри , плодове и зеленчуци. Приемът на пробиотик и пребиотик е наложителен, в случай че организмът е бил подложен скоро на вирусна зараза или на друго здравословно положение, което е напрягало имунитета му.

Стресът е причина номер 1 за дисбаланс в организма и има тежки последствия върху ендокринната система, общия имунитет и работата на централната нервна система, в частност - мозъка. Чревната лигавица е мощно ангажирана в реакциите на напрежението посредством комплицираната връзка сред мозъка и стомашно-чревния тракт. Стресът може да докара до имунни реакции, възпалителни процеси, дисбактериоза, смяна в моториката и абсорбцията на питателните субстанции и компрометиране на чревната преграда.

Комбинацията от здравословни привички и деликатен метод към хранителния избор, комбиниран с добра физическа интензивност могат да оказват помощ за поддържане на здравето на чревната лигавица и да понижат риска от увеличена чревна пропускливост.

Каква е връзката сред чревната лигавица и автоимунитета?

Чревната лигавица и имунитетът са взаимосвързани като здравето на чревната лигавица може да въздейства върху функционалността на имунната система, в това число върху регулацията на автоимунни реакции. Когато има компрометирана чревна преграда антигени (чужди вещества) могат да обхванат в организма, което подтиква имунната система да реагира, в това число против лични тъкани. От друга страна в чревната лигавица се намират голям брой имунни кафези и бактерии. Микробиомът също контролира имунната система. Нарушенията в него, създаващ дисбаланс в съотношението " потребни " - " нездравословни " бактерии води и до дисбаланс в имунната реакция и по този начин се основава изискване за възникването и развиването на автоимунни болести.

Чревната пропускливост може да се усили и от интестинален (чревен) инфекциозен отговор при редица болести, като Болест на Крон, улцерозен колит, целиакия, разнообразни инфекции на храносмилателния тракт породени от вируси, бактерии или паразити и други Заедно с въздействието върху бариерния пласт тези болестни положения задействат и имунната система. Възпалението може да се изяви и посредством нездравословна диета, защото питателните субстанции имат директно отношение към съотношението на бактериите в чревния микробиом. Проникването на антигени в организма през пропускливата стена може да докара до формиране на автоантигени (антитела, които реагират против личните тъкани). Това също може да подтиква развиването на автоимунни болести.

Въпреки, че пропускливостта на червата най-често се свързва с автоимунните болести, в последните години с изключение на питателните алергии внезапно зачестиха и случаите на хранителен интолеранс.

Пропускливостта на червата може да разреши на неразградени хранителни частици да обхванат в организма, предизвиквайки алергични реакции или реакции на нетърпимост. Разликата сред двете положения е главно в другите механизми, по които организмът реагира: при алергиите има защитна реакция на имунната система, изразена в произвеждане на антитела (имуноглобулин G) и други характерни имунни съставни елементи, до момента в който при хранителния интолеранс липсва всякаква имунна реакция, въз основата на която се демонстрират проблеми при усвояването на избрани хранителни субстанции. Много постоянно проблемите при хранителния интолеранс пораждат от смяна в пропускливостта на чревната преграда, която понижава абсорбцията или разрешава огромни молекули да обхванат в кръвния поток.

Синдромът на пропускливите вътрешности основава мост сред два фундаментални аспекта на нашето здраве - храненето и имунната система. Въпреки провокациите, които това положение може да даде, научните медицински открития не стопират да задълбочават връзката сред хранителния режим, микробиома и реакцията на имунната система - по този начин основни за нашето здраве и благоденствие.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР