Какво има в българските кренвирши? Отговор на този въпрос потърсихме

...
Какво има в българските кренвирши? Отговор на този въпрос потърсихме
Коментари Харесай

„Чети етикета“: Какво има в българските кренвирши?

Какво има в българските кренвирши? Отговор на този въпрос потърсихме в рубриката „ Чети етикета “, защото точно кренвиршите са продуктът, за чието наличие има най-вече легенди и митове.

Миналата седмица страната заприказва за минимални стандарти при саламите, а пред bTV земеделският министър Румен Порожанов предложи, в случай че в кренвиршите няма най-малко 75% месо, те да не се назовават по този начин.

Снимка: bTV

В анкета във фейсбук страницата на „ Тази заран “ ви попитахме участват ли кренвиршите на трапезата във вашето семейство. Над 70% от участвалите дават отговор с „ Не “:

Резултатите ясно демонстрират съществуващото съмнение.

„ Това ме изненадва, тъй като е потвърдено, че освен в България, а и в международен мащаб 50% от потреблението на месни артикули се назовава кренвирш, макар всички легенди и митове “, разяснява ръководителят на Асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев. Тези легенди и митове са „ безусловно несъстоятелни , тъй като софтуерно не е допустимо такива материали (рога, копита, косми, тоалетна хартия) да влязат в подобен артикул “, посочи той.

Снимка: bTV

Нашият екип влезе в ролята на консуматор и направи относителен разбор на шест разнообразни марки кренвирши от друг ценови клас, които сега се продават в магазините.

Снимка: bTV

Според етикетите те съдържат, с изключение на някакъв % месо, соев протеин, лактоза, гума гуар, мононатриев глутамат, натриев нитрит, модифицирано нишесте, механично отделеното свинско месо или птиче месо, Е-та. Цените им пък варират сред 5,21 и 19,93 лева на кг.

Соевият протеин е най-високият клас изолат от соя – протеин, само че растителен, т.е. няма аминокиселините, които има животинският, изясни Вътев.

Снимка: bTV

Нека не сътворяваме параноя – мононатриевия глутамат е усилвател на усета, той няма никаква друга роля, прави продукта по-вкусен, по тази причина кара потребителя да употребява повече, сподели гостът.

Гума гуарът е сгъстител, който участва в безусловно всички бонбони, в цялата захарна индустрия, както и в медикаментите. Това, че се назовава гума гуар, не значи, че е гума, това е тип колаген, изясни Вътев.

Натриевият нитрит е консервант и цветообразувател. Количеството му в 1 кг от който и да е артикул е след третия знак на десетичната запетая, т.е. той е хилядни от грама в кг артикул. Той е мощно отровен във високи дози, само че и всяко лекарство е токсично във високи дози, акцентира гостът.

Снимка: bTV

Не съм толкоз бездънен експерт по ГМО, с цел да кажа дали модифицираното нишесте е ГМО, само че ясно се вижда, че имаме заменяне на месото с нишесте – картофено, модифицирано нишесте, уточни Вътев. След като участва, това е артикул, който не е неразрешен за вложение. Досега цялата философия на контрола беше, че продуктът би трябвало да е безвреден. Това изрично е безвреден артикул, друга е тематиката каква му е хранителната стойност.

Снимка: bTV

Съставките и рецептата на кренвирша по отношение на една вафла са една шеста от етикета, добави гостът.

Той изясни, че досега няма условие да се показва % на месо в наличието , както и че в етикетите съставките се изписват съгласно количеството си низходящо. Колкото по-висока е цената, толкоз по-малко месото е замествано с нещо друго, уточни той.

Снимка: bTV

Големият въпрос е дали механично отделеното месо би трябвало да бъде наричано месо. То се създава по методика, в която след обезкостяване костите се поставят в машина и продуктът, така наречен механично отделено месо, съдържа 20 и няколко до 30% фини костни частици, изясни гостът, само че акцентира, че това не са смлени кости и не е отпадъчен материал , а дериват на месото с извънредно ниска хранителна стойност.

Когато се влагат механично отделено месо, соя и други добавки, останалите Е номера просто са неизбежни, с цел да може да се получи стегнат артикул, изясни Вътов.

Снимка: bTV

Механично сепарираното птиче месо е най-евтиният материал, който се създава по подобен метод, съставът е сходен.

Нашата инспекция откри, че съставките в кренвирш по стандарт „ Стара планина “, са много по-малко, въпреки още веднъж да участва натриев нитрит.

Снимка: bTV

Нито една от съставките не е рискова за здравето на потребителя. Нито една ! Откакто свят светува в месопреработката натриевия нитрит се влага с две цели – цветообразуване и консервиране на продукта “, посочи Вътев.

Списъкът на съставките на най-скъпите кренвирши, които проверихме, е най-къс:

Снимка: bTV

Цената основателно е висока поради високия % месо и неналичието на заместители, само че е толкоз висока, тъй като този артикул не се купува, генерира огромни бракове и цената би трябвало да поеме и брака, разяснява Вътов.

Според доктор Сергей Иванов от „ Активни консуматори “ кренвиршите, в които действително няма месо, а механично отделено месо, кожи, сурватка и прочие, са нездравословни, тъй като при обработката в тях се получават субстанции, които обикновено не участват в месото. Получават се окисления, надлежно някои канцерогенни съставки, огромен е рискът от развиване на патогенни бактерии, посочи той.

Снимка: bTV

За оферти нов правилник за изискван най-малко наличие на месо Иванов разяснява, че първо би трябвало да се обясни какво се схваща под „ месо “. Важно е и да имаме благонадежден способ, който да дефинира този %.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР