Какво е общото между последните атаки срещу търговски кораби в

...
Какво е общото между последните атаки срещу търговски кораби в
Коментари Харесай

Н. Пр. Йоси Леви Сфари: Иран срещу свободния свят

Какво е общото сред последните офанзиви против търговски кораби в Индийския океан и Червено море, враждебното завладяване на Ливан от Хизбула, нападенията с дронове над украински градове, войната на Хамас против Израел, офанзивите на иракски въоръжени отряди против американски бази и детонацията в Ню Делхи на 26 декември?


Като свържем точките, виждаме ясно изображение на режима на аятоласите в Иран. Всички тези нападателни инициативи са спонсорирани от страната терористични действия на Ислямска република Иран. Нейните водачи не крият враждебността си към свободния и либерален свят и не са им непознати най-насилствените средства за разпространяване на тоталитарната идеология, в това число неуморният блян към въоръжаване с нуклеарни оръжия.

Свободният свят не избира враговете си. Враговете са тези, които избират да се проявят посредством експанзията си. Отказът да се признае дълбокият спор сред полезностите на свободния свят и идеологията, насърчавана от радикалния ислямистки режим на аятоласите в Иран, няма да го накара да изчезне. Независимо дали ни харесва или не, този спор е натрапен едностранно от Иран на хората и нациите, които другояче се борят за приемливост и взаимно битие.

Израел е жертван да играе доста повече от роля на изкупителна жертва в тази съдбоносна световна битка. Израел е водещият представител на свободния свят в раздирания от война район, където Иран е надълбоко замесен във всеки един спор. Израел стои непоколебимо на самата фронтова линия на свободния свят, изправен пред заканите на фундаменталистите. Ако Хамас, Хизбула, хутите и всички останали ирански марионетки вземат превъзходство, пътят към Средиземноморието и към континентална Европа ще бъде разчистен за идващия стадий на експанзия.

Иран и Израел са разграничени от големите територии на Ирак, Сирия и Йордания, като Йерусалим е на към 1500 км от Техеран. Израел не изпитва неприязън към иранския народ. Всъщност в предишното израелците и иранците са поддържали мощни връзки – факт, за който доста хора и в двете страни пазят безценен спомен, като биха били щастливи да възобновят тези връзки. От друга страна, изкуственото застъпничество на палестинската идея от аятоласите постоянно е обект на рецензии от доста иранци.

Но за разлика от иранския народ, аятоласите и техните съдружници имат една обща характерност с доста палестински партии: техния антисемитизъм и ненавист към Израел, свързани от общото предпочитание за заличаване на единствената еврейска страна.

Настоящата война стартира с гневната офанзива на Хамас против Израел от Ивицата Газа на 7 октомври. Иран обаче ескалира нападението в спор на доста фронтове, подстрекавайки офанзиви на Хизбула от Ливан, на сирийски и иракски милиции, нападателни прояви на хутите от Йемен против морските търговски пътища в Индийския океан и Червено море и нападения на ирански хакери, причиняващи международни хакерски атаки – като тази, която удари Албания неотдавна.

Израел може да е в челните редици на актуалната война, само че войната надалеч не е единствено за Израел. Става въпрос за битка за нашите споделени полезности на народна власт, независимост и права на индивида против силите, поддържащи фундаментализма и потисничеството. Става въпрос за битката за бъдещето на свободния свят. /БГНЕС

****

Йоси Леви Сфари, Посланик на Израел в България

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР