Какво е хипотиреоидизъм, нужно ли е да спазвате диета при

...
Какво е хипотиреоидизъм, нужно ли е да спазвате диета при
Коментари Харесай

Диета при хипотиреоидизъм – Разрешени и забранени храни

Какво е хипотиреоидизъм, нужно ли е да спазвате диета при хипотиреоидизъм и има ли неразрешени храни при хипотиреоидизъм?

Хипотиреоидизмът е здравословно положение, при което тялото не създава задоволително хормони на щитовидната жлеза. Това е постоянно срещано заболяване. ( 1 )

Хормоните на щитовидната жлеза оказват помощ за управление на редица телесни функционалности, в това число напредък, възобновяване на клетките и метаболизъм. В резултат на това хората с хипотиреоидизъм могат да изпитат признаци като отмалялост, загуба на коса, наддаване на тегло, нетърпимост към мраз, промени в настроението и запек, наред с доста други признаци. ( 2 )

Медикаментите са първата линия на лекуване на хипотиреоидизъм, само че спазването на здравословна диета и метод на живот може да помогне за възстановяване на функционалността на щитовидната жлеза.

Тази публикация показва най-хубавата диета при хипотиреоидизъм, в това число кои храни да ядете и кои да избягвате – всичко това се основава на изследвания.

Какво е хипотиреоидизъм?

Щитовидната жлеза е дребна жлеза с форма на пеперуда, която се намира покрай основата на предната част на врата ви.

Тя създава и съхранява хормони, които въздействат на съвсем всяка органна система в тялото ви. ( 3 )

Когато щитовидната жлеза получи сигнал, наименуван тироид-стимулиращ хормон (TSH), тя освобождава хормони на щитовидната жлеза в кръвта. Този сигнал се изпраща от хипофизната жлеза, дребна жлеза в основата на мозъка ви, когато равнищата на хормоните на щитовидната жлеза са ниски.

При хипотиреоидизъм щитовидната жлеза не освобождава задоволително хормони на щитовидната жлеза, даже когато има доста TSH.

Хроничният автоимунен тиреоидит (тиреоидит на Хашимото), автоимунно заболяване, при което имунната ви система неправилно нападна щитовидната жлеза, е една от най-честите аргументи за хипотиреоидизъм. ( 4 )

Други аргументи за примитивен хипотиреоидизъм са йоден недостиг, банкет на избрани медикаменти, интервенции на щитовидната жлеза, остро инфектиране на щитовидната жлеза и здравно лекуване, което поврежда щитовидната жлеза.

В различен случаи щитовидната жлеза не получава задоволително TSH. Това се случва, когато хипофизната жлеза не работи вярно и се назовава второстепенен хипотиреоидизъм.

Когато щитовидната ви жлеза не работи вярно, това предизвиква разнообразни признаци, от мощна отмалялост до запек. Някои хора с хипотиреоидизъм изпитват рискови признаци, до момента в който други въобще не изпитват признаци.

Вашият доктор ще избере подобаващ проект за лекуване въз основа на функционалността на щитовидната жлеза, признаците и други здравословни проблеми. Хипотиреоидизмът нормално се лекува с медикаменти за допълнение на хормоните на щитовидната жлеза, като левотироксин (л-тироксин) или артикули съдържащи естествени хормони на щитовидната жлеза.

За страдание, признаците на доста хора не престават даже когато се лекуват със заместителна терапия с хормони на щитовидната жлеза.

Например, хората с заболяването на Хашимото постоянно изпитват признаци като отмалялост, нетърпимост към мраз, безпокойствие и косопад даже откакто медикаментите за хормони на щитовидната жлеза са нормализирали функционалността на щитовидната жлеза. Поради това доста хора с хипотиреоидизъм търсят различни способи на лекуване. ( 5 )

Изследванията демонстрират, че в допълнение към медикаментите, смяната на диетата и метода на живот постоянно може да помогне за понижаване на избрани признаци и възстановяване на цялостното качество на живот при хора с хипотиреоидизъм.

Може ли диетата да помогне при хипотиреоидизъм?

Спазването на питателна диета е значимо за всеки, само че изследванията демонстрират, че някои диетични промени могат да имат характерни изгоди за хората с хипотиреоидизъм.

Болестта на Хашимото е една от най-честите аргументи за хипотиреоидизъм. Това е автоимунно заболяване, което води до последователно разрушение на тъканта на щитовидната жлеза от белите кръвни кафези, наречени лимфоцити.

Болестта на Хашимото е по-често срещана при дами и възрастни хора, макар че мъжете и по-младите също могат да развият заболяването на Хашимото. ( 6 )

Много изследвания демонстрират, че диетичните промени могат да бъдат от изгода за хората с заболяването на Хашимото по редица способи, в това число възстановяване на функционалността на щитовидната жлеза, поощряване на здравословно телесно тегло и понижаване на хипотиреоидните признаци.

Диета без глутен, диети за елиминиране на автоимунни болести и потреблението на противовъзпалителни храни са някои от диетичните модели, за които е потвърдено, че са потребни за тези с заболяването на Хашимото. ( 7 ) ( 8 )

Например ограничението на храните с глутен може да докара до възстановяване на функционалността на щитовидната жлеза, до момента в който диетите с високо наличие на зеленчуци и плодове могат да предпазят от увреждане на клетките и да насърчат поддържането на здравословно тегло при хора с заболяването на Хашимото. ( 9 ) ( 10 )

Освен това някои изследвания допускат, че елиминационните диети, като палео диета, която изключва храни като зърнени храни и млечни артикули, могат да оказват помощ за понижаване на признаци като отмалялост и да подобрят качеството на живот при тези с заболяването на Хашимото.

Следването на питателна диета с следен банкет на калории също може да помогне за поощряване на загуба на тегло, това с което хората с хипотиреоидизъм нормално се борят. ( 12 )

Нещо повече, неналичието на витамин D, цинк, тиамин, B6, йод, магнезий и селен може да изостри хипотиреоидните признаци като отмалялост, тревога и неприятно въодушевление, тъй че е значимо да се уверите, че вашата диета е добре закръглена и обезпечава оптимална количества както макронутриенти, по този начин и микроелементи. ( 13 )

Като цяло диета, богата на питателни храни и с ниско наличие на провъзпалителни храни като добавена захар и модифицирани храни, може да бъде потребна за множеството хора с хипотиреоидизъм.

Прочети още: Хранителна диета при тиреоидит на Хашимото

Кои хранителни субстанции са значими за тези с хипотиреоидизъм?

Има редица хранителни субстанции, които са от значително значение за здравето на щитовидната жлеза.

Селен

Селенът е минерал, който е нужен за здравето на щитовидната жлеза. Той е нужен за производството на хормони на щитовидната жлеза и също по този начин оказва помощ за отбраната на щитовидната жлеза от увреждане, породено от оксидативен стрес. ( 14 )

Добавянето на богати на селен храни към вашата диета е превъзходен метод да повишите равнищата на селен. Това включва бразилски орехи, риба звук, сардини, яйца и бобови растения.

Освен това добавките със селен могат да бъдат потребни за някои хора с хипотиреоидизъм. Например, потвърдено е, че прибавянето на 200 мкг селен дневно понижава антителата на щитовидната жлеза и усъвършенства някои признаци като неприятно въодушевление при хора с Хашимото. (15 ) ( 16 )

Това обаче не значи, че добавките със селен са нужни за всички хора с хипотиреоидизъм. Приемайте добавки със селен единствено в случай че е предложено от вашия доктор.

йод

Йодът е главен минерал, който е нужен за производството на хормони на щитовидната жлеза и дефицитът на това хранително вещество може да докара до хипотиреоидизъм. Всъщност незадоволителният банкет на йод е най-честата причина за хипотиреоидизъм в международен мащаб.

Въпреки че дефицитът на йод е постоянно срещан в доста елементи на света, той е по-рядко срещан в развитите страни. Въпреки това, хората, които не употребяват йодирана сол, бременните дами и хората, които следват веган диети, са изложени на по-голям риск от развиване на ниски равнища на йод. ( 17 )

Ако имате хипотиреоидизъм, не би трябвало да приемате добавки с йод, в случай че не е предложено от вашия снабдител на здравни услуги за лекуване на ниски равнища на йод. Приемането на несъразмерни количества йод е нездравословно за щитовидната жлеза, може даже да аргументи хипертиреоидизъм при хора, живеещи в богати на йод региони. ( 18 )

Ако се притеснявате, че не приемате задоволително йод, свържете се с вашия доктор, с цел да оцени равнищата на йод и да дефинира най-хубавия проект за банкет на йод за вас.

Цинк

Подобно на селена, цинкът е нужен за производството на тиреоидни хормони и функционалността на щитовидната жлеза. ( 19 )

Недостатъчният банкет на цинк може да повлияе негативно на функционалността на щитовидната жлеза и доста други аспекти на здравето, тъй че е от значително значение да приемате задоволително от това хранително вещество в диетата си.

Някои изследвания демонстрират, че добавките с цинк могат да бъдат потребни за тези с хипотиреоидизъм. Когато се употребяват независимо или в композиция с други хранителни субстанции като селен и витамин А, добавките с цинк могат да оказват помощ за възстановяване на функционалността на щитовидната жлеза при тези с хипотиреоидизъм. ( 20 ) ( 21 )

Ако се интересувате от приема на добавка с цинк, говорете с вашия доктор. Той може да дефинира дали добавката с цинк е подобаваща или не.

Витамин D

Хората с хипотиреоидизъм са по-склонни да имат недостиг на витамин D.

Наличието на ниски равнища на витамин D може да повлияе негативно на функционалността на щитовидната жлеза и да утежни хипотиреоидните признаци.

Тъй като витамин D не е съсредоточен в доста храни, постоянно е належащо приема на добавка. ( 22 ) ( 23 )

Витамин B12

Дефицитът на витамин B12 е постоянно срещан измежду хората с хипотиреоидизъм. Говорете с доктор за тестване на равнищата на B12. Ако равнищата ви са ниски или неоптимални, те могат да предлагат добавка B12 или B-комплекс. ( 24 ) ( 25 )

Магнезий

Ниските равнища на магнезий са свързани с дисфункция на щитовидната жлеза и могат да усилят риска от развиване на хипотиреоидизъм.

Доказано е, че добавките с магнезий усъвършенстват хипотиреоидните признаци. ( 26 ) ( 27 ) ( 28 )

Желязо

Ниските равнища на желязо или желязодефицитната анемия могат да нарушат функционалността на щитовидната жлеза.

За страдание, дефицитът на желязо е постоянно срещан при дами с хипотиреоидизъм. Желязото е главно хранително вещество, което би трябвало да си го набавяте от храни богати на желязо.

Добавянето на желязо постоянно е належащо за постигане и поддържане на здравословни равнища. ( 29 ) ( 30 )

Това са единствено част от многото хранителни субстанции, които са значими за функционалността на щитовидната жлеза и общото здраве. Витамин А, витамин С, калций и протеини са образци за други хранителни субстанции, значими за тези с хипотиреоидизъм. ( 31 )

Храни, които да ограничавате и избягвате

За благополучие, не е нужно да избягвате доста храни, в случай че имате хипотиреоидизъм.

Въпреки това, има избрани храни, които могат да причинят проблеми и даже се считат за неразрешени храни при хипотиреоидизъм.

Глутен и ултра модифицирани храни

Глутенът е група протеини, намиращи се в пшеница, ечемик, тритикале и ръж. Проучванията демонстрират, че хората с заболяването на Хашимото могат да имат изгода от спазването на безглутенова диета, макар че откривателите към момента не са сигурни дали безглутенова диета е нужна за всички с Хашимото. ( 32 )

Освен това хората с хипотиреоидизъм би трябвало да лимитират избрани храни, с цел да подобрят цялостното здраве.

Например, потвърдено е, че хората с заболяването на Хашимото имат нараснали маркери за инфектиране и оксидативен стрес. Оксидативният стрес е положение, характеризиращо се с остатък на реактивни съединения, наречени свободни радикали в тялото, което преодолява антиоксидантната отбрана на тялото и може да докара до клетъчно увреждане. ( 33 ) ( 34 ) ( 35 ) ( 36 )

Поради тази причина е добра концепция хората с хипотиреоидизъм да заобикалят храни, които могат да допринесат за оксидативен стрес и инфектиране, като модифицирани храни, храни и питиета с високо наличие на добавена захар и пържени храни. ( 37 ) ( 38 ) ( 39 ) ( 40 )

Освен че способства за оксидативния стрес, диета с високо наличие на тези храни е обвързвана с наднормено тегло и затлъстяване, тъй че намаляването на тези артикули също може да ви помогне да поддържате здравословно телесно тегло. ( 41 )

Гойтрогени

Може би сте чували, че хората със болести на щитовидната жлеза би трябвало да заобикалят храни, съдържащи гойтрогени – субстанции, открити в храни като кръстоцветни зеленчуци и соеви артикули, които могат да попречат на производството на хормони на щитовидната жлеза. ( 42 )

Въпреки че гойтрогените могат да повлияят на функционалността на щитовидната жлеза, множеството хора, в това число хората с хипотиреоидизъм, могат да се насладят на умерени количества храни, съдържащи гойтроген като зеле, броколи и къдраво зеле, без това да повлияе негативно на здравето на щитовидната жлеза.

Кръстоцветните зеленчуци като зеле и броколи в действителност са с много ниско наличие на гойтрогени. Освен това готвенето на храни, съдържащи гойтроген, понижава гойтрогенната интензивност, което ги прави по-безопасни за хора с хипотиреоидизъм. ( 43 )

Като се има поради това, добра концепция е да избягвате да ядете огромни количества сурови кръстоцветни зеленчуци като зеле, бок чой и брюкселско зеле, както и огромни количества сок, подготвен със сурови кръстоцветни зеленчуци. Други гоитрогенни храни включват соя и перлено просо.

Като цяло, хората с хипотиреоидизъм би трябвало да заобикалят да ядат огромни количества каквито и да било гоитрогенни храни. ( 44 )

Хранене и медикаменти за щитовидната жлеза

Трябва да сте сигурни, че приемате медикаментите си за щитовидната жлеза на празен корем, с цел да насърчите оптималното асимилиране. Експертите предлагат приема на медикаменти за щитовидната жлеза като левотироксин най-малко 30 до 60 минути преди закуска или най-малко 3 до 4 часа след вечеря. ( 45 )

Имайте поради, че това включва отбягване на питиета, храни и добавки, които биха могли да попречат на усвояването на медикаментите.

Някои добавки и даже кафето могат доста да повлияят на усвояването на медикаментите за щитовидната жлеза, тъй че е значимо постоянно да приемате медикаментите си на празен корем и да изчакате най-малко 30 минути, преди да консумирате храни или питиета с изключение на вода. Трябва също по този начин да избягвате приема на медикаменти за щитовидната жлеза в границите на 4 часа след приема на добавки с желязо или калций. ( 45 ) ( 46 )

Полезни храни

Следването на диета, богата на питателни храни, може да помогне за възстановяване на цялостното здраве и да насърчи поддържането на здравословно телесно тегло. Освен това богатата на хранителни субстанции диета може да помогне за понижаване на риска от здравословни положения, свързани с хипотиреоидизъм, като сърдечни болести, затлъстяване и диабет вид 2. ( 47 ) ( 48 ) ( 49 )

Консумацията на храни богати на фибри също може да помогне за понижаване на риска от запек, който е постоянно срещан признак на хипотиреоидизъм.

Ако имате хипотиреоидизъм, пробвайте да включите следните питателни храни в диетата си:

  • Зеленчуци без скорбяла:  артишок, тиквички, аспержи, моркови, чушки, спанак, гъби и други
  • Плодове:  горски плодове, ябълки, праскови, круши, грозде, цитрусови плодове, ананас, банани и други
  • Зеленчуци, съдържащи скорбяла:  сладки картофи, картофи, грах, тиква и други
  • Риба, яйца, месо и птици:  Риба и миди, яйца, пуешко, пилешко и други
  • Здравословни мазнини:  зехтин, авокадо, масло от авокадо, кокосово масло, неподсладен кокос, пълномаслено кисело мляко и други
  • Безглутенови зърнени храни:  кафяв ориз, овесени ядки, киноа, макаронени произведения от кафяв ориз и други
  • Семена, ядки и ядково масло:  бадеми, кашу, макадамия, тиквени семки, натурално фъстъчено масло и други
  • Боб и леща:  нахут, фасул, леща и други
  • Заместители на млечни и млечни артикули:  кокосово мляко, мляко от кашу, кокосово кисело мляко, бадемово мляко, неподсладено кисело мляко, сирене и други
  • Билки и подправки : Пресни и сушени билки като босилек и розмарин, подправки като червен пипер, шафран и куркума и здравословни подправки салса и горчица.
  • Напитки:  вода, неподсладен чай, кафе, газирана вода и други

Имайте поради, че някои хора с хипотиреоидизъм може да се възползват от избягването на глутен и други съставки като млечни артикули, само че други може да не се постанова да отстраняват тези храни от диетата си и може да са в положение да употребяват глутен и млечни артикули без проблем.

Ето за какво е значимо да разработите проект за хранене, който работи за вас и вашите характерни здравословни потребности.

Ако можете, потърсете съвет от регистриран диетолог, който може да ви помогне да определите кои храни може да се наложи да премахнете и да помогне за създаването на уравновесен проект за хранене, който не изключва излишно богатите на хранителни субстанции съставки.

Примерен проект за хранене

Не забравяйте, че всеки с хипотиреоидизъм има разнообразни здравословни и хранителни потребности. Коло калории дневно би трябвало да приемате зависят от редица фактори, в това число вашата възраст, равнище на интензивност, пол, височина и дали се пробвате да отслабнете или да наддадете.

Като се има поради това, тази диета при хипотиреоидизъм може да ви помогне да добиете визия по какъв начин може да наподобява здравословното хранене, когато живеете с хипотиреоидизъм.

понеделник

  • Закуска:  омлет от яйца и спанак, сервиран с половин авокадо и купа горски плодове
  • Обяд:  голяма зелена салата с пиле, фасул и тиквени семки
  • Вечеря:  пържени скариди и зеленчуци, поднесени с кафяв ориз

вторник

  • Закуска:  мъфини с яйца и зеленчуци с гарнитура от плодове
  • Обяд: сьомга на скара и салата
  • Вечеря:  риба, печена с лимон, мащерка и черен пипер, поднесена с печени зеленчуци и печен картоф

сряда

  • Закуска: чиа пудинг с бадемово масло и горски плодове
  • Обяд: Средиземноморска салата от киноа, нахут, зеленчуци и фета
  • Вечеря:  шишчета със скариди и салата

четвъртък

  • Закуска: З акуска от спанак, нахут и сладки картофи
  • Обяд:  пилешка салата с пресни зеленчуци и плодове
  • Вечеря: Печена тиква с леща и къри

петък

  • Закуска: протеиново смути, направено с протеин от грах, горски плодове, натурално фъстъчено масло
  • Обяд:  голяма зелена салата с пиле, пресни зеленчуци, фасул и тиквени семки
  • Вечеря:  пълнени чушки

Събота

  • Закуска:  фритата от яйца, гъби и тиквички
  • Обяд:  средиземноморска салата от риба звук и киноа
  • Вечеря: Паста от кафяв ориз със сос и пилешки кюфтета

неделя

  • Закуска:  Протеинови палачинки с боровинки
  • Обяд: филе от тресчица и салата
  • Вечеря:  сладостен картоф и пуешко

Заключение

Хипотиреоидизмът или незадоволителната функционалност на щитовидната жлеза е здравословно положение, което визира доста хора по света.

Може да аргументи признаци като отмалялост, наддаване на тегло, запек, неприятно въодушевление и нетърпимост към мраз.

За благополучие, приемането на верните хранителни субстанции и медикаментите може да помогне за понижаване на признаците, възстановяване на функционалността на щитовидната жлеза и поощряване на общото богатство.

Всеки има разнообразни диетични потребности, само че множеството хора с хипотиреоидизъм могат да се възползват от диета, богата на цели, богати на хранителни субстанции храни като зеленчуци, плодове, ядки и риба.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР