Какво е футболът без публика? За повечето хора спортът губи

...
Какво е футболът без публика? За повечето хора спортът губи
Коментари Харесай

"Защото не сме се предали": украинското футболно първенство започна с послание

Какво е футболът без аудитория? За множеството хора спортът губи смисъла си, когато се играе пред празни трибуни. Украйна обаче дава друга позиция.

Там футболното състезание беше възобновено във вторник с мача сред " Шахтьор " (Донецк) и " Металист 1925 ", които приключиха при нулево тъждество. Двубоят се игра без фенове, само че притегли внимание.

" Това е нашата работа и ние я одобряваме като доста огромна отговорност, с цел да покажем на света, че животът в Украйна не стопира, а продължава ", сподели хърватският треньор на " Шахтьор " Игор Йовичевич.

" Футболът е един от факторите, които носят страсти на цялата страна и на хората, които се борят за нас. Това е доста значимо - освен за " Шахтьор ", а за цялата украинска Висша лига. Трябва да продължим живота ", добави Йовичевич.

Различният футбол

Двата тима изиграха първия си мач след повече от девет месеца без публични дуели. Предишният сезон беше преустановен напролет поради войната. Като отличник " Шахтьор " си обезпечи място непосредствено в групите на Шампионската лига и чака жребия в четвъртък вечер, с цел да научи противниците си. В европейските си мачове тимът от Донецк ще семейства в Полша.

" Шахтьор " минава през доста огромна смяна. В последното десетилетие беше всекидневно съставът да е изпълнен с бразилци. След началото на войната съвсем всички чужденци от тима напуснаха страната. В мача с " Металист 1925 " в състава имаше единствено един бразилец и един хърватин.

Перша тривога на матчах УПЛ. Рух - Металіст. 43 хвилина.

Козловський кричить: та дайте вже дограти ті дві хвилини
— Андрій Сеньків (@sydoriv_castle)

Това е една от многото промени в украинския футбол. Мачовете се играят без аудитория и най-малко към този момент се организират в Киев и околията на града. Задължително условие е стадионите, които одобряват дуелите, да имат бомбоубежища.

При сигнал за паника, мачовете стопират и футболистите и формалните лица би трябвало да се приберат. Сигнал имаше на мача сред " Рух " и " Металист " (Харков) в Лвов.

Полузащитникът на " Шахтьор " Михайло Мудрик съобщи, че хората по света би трябвало да помнят събитията в Украйна. " Минава доста време и може би светът не помни. Целта ни е да използваме мачовете, с цел да напомним на целия свят, че нищо не е завършило, както и да напомним за насилието в Украйна ".

Левият бек на британския " Арсенал " Александър Зинченко съобщи пред клубния уебсайт, че украинският футбол отравя обръщение, че хората в страната не са се предали и пробват да продължат живота си.

" Много е значимо да покажем пред света, че украинският народ не се предава и че във всяка обстановка продължава напред. Тук значим е нашият народ. Знам, че стадионите няма да са най-хубавите, само че би трябвало да продължим и това е най-важното за всички украинци. Нямам самообладание и ще виждам всички мачове, в случай че имам опция ", добави Зинченко.

Началото на сезона в украинския футбол съответства с националния празник на страната.

 Мачовете ще се играят без аудитория, като към този момент ще са единствено в Киев и околията на града
© Reuters

Мачовете ще се играят без аудитория, като към този момент ще са единствено в Киев и околията на града

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР