Какво е бъдещето на Алианса и какви средства трябва да

...
Какво е бъдещето на Алианса и какви средства трябва да
Коментари Харесай

Велизар Шаламанов: Време е България да има дългосрочна програма за отбрана

Какво е бъдещето на Алианса и какви средства би трябвало да отделят държавите-членки за защита - тематиката в Сутрешния блок на Българска национална телевизия разяснява Велизар Шаламанов, някогашен длъжностен министър на защитата.

В момента Алиансът е в позиция да дефинира идната вълна на промени, които ще минат през едно необятно разискване.Тези тематики са извънредно значими, тъй като ще дефинират идващите 10 години. Това са тематики, свързани с нови рискови закани, технологии, засилена роля на Европа. Важни са изводите, които всяка страна ще направи и в частност България, безапелационен е Шаламанов.

Той разяснява и провокативното изявление на френския президент Еманюел Макрон, че НАТО е в мозъчна гибел.
Велизар Шаламанов, някогашен длъжностен министър на защитата: Определено НАТО не е в мозъчна гибел, това е по-скоро обръщение, което президентът Макрон насочва към Европейски Съюз и френските жители за да ускори ролята на Франция в европейската защита.  С банкет в Бъкингамския замък стартира срещата на върха на НАТО в Лондон С банкет в Бъкингамския замък стартира срещата на върха на НАТО в Лондон
С банкет в Бъкингамския замък, даван от кралицата на Англия Елизабет Втора, стартира в този миг срещата на върха на НАТО в Лондон.

По въпроса дали Европа е подготвена да заплаща повече за защита, Шаламанов разяснява, че Германия към този момент е дала сигнал, че ще увеличи вноската си в общия бюджет. Време е след първия скок в разноските за защита, България да има дълготрайна стратегия за идващите 10 години, добави специалистът.
Велизар Шаламанов, някогашен длъжностен министър на защитата: Ако в действителност ще охраняваме небето над Северна Македония, в този момент е моментът бързо да започва взаимен план по закупуване на радари от България, Македония, Албания и Черна гора, защото без надеждно даване на въздушна картина от модерни радари, тази задача е мъчно изпълнима.
Относно опцията България да охранява въздушното пространство над Северна Македония, Шаламанов съобщи, че в мига, в който западната ни съседка стане част от НАТО, защото не разполага с изтребители, ще бъде отправена покана към страни, които желаят на ротационен принцип да подсигуряват въздушния й суверенитет.
Велизар Шаламанов, някогашен длъжностен министър на защитата: Тогава България ще може да направи формалното си предложение, само че би трябвало да бъдат решени въпроси с връзките и споделена въздушна картина.  България разисква въздушната защита на Северна Македония на срещата на НАТО България разисква въздушната защита на Северна Македония на срещата на НАТО
На двудневната среща на върха водачите на 29-те съдружници ще отбележат 70 години от основаването на Алианса. Президентът Румен Радев, който управлява бъл...

Експертът по защита разяснява и основаването на военноморски координационен център във Варна, за което стана ясно след диалога на премиера Бойко Борисов с президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп.
Велизар Шаламанов, някогашен длъжностен министър на защитата: Това е една доста добра самодейност, за която се приказва най-малко от срещата в Уелс от 2014 година Това е постижимо на стъпки, първо като национално изпитание, след това като интернационално изпитание. Такива стъпки демонстрират, че България излиза от положението от нея да бъде поискано или напомняно нещо.
Много значимо е да продължи и настоящият стратегически обзор по защитата и сигурността, който да докара до една пътна карта, в която България е водеща на Балканите, безапелационен е Шаламанов.
Велизар Шаламанов, някогашен длъжностен министър на защитата: Този координационен център в действителност следи всички действия в Черно море за да предотврати напрежението и надлежно обмисляне на всички учения и нужни действия по усилване на това приспособено предно наличие.
Вижте целия диалог с Велизар Шаламанов във видеото!
 Какво ще съставлява координационният център на НАТО във Варна? Какво ще съставлява координационният център на НАТО във Варна?
Военноморският център на НАТО във Варна ще има аналитични и осведомителни функционалности, заяви министърът на защитата Красимир Карачаканов за Българска национална телевизия. Център...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР