Какви са шансовете предложеният състав на проектокабинет от партията, спечелила

...
Какви са шансовете предложеният състав на проектокабинет от партията, спечелила
Коментари Харесай

Христо Панчугов пред novini.bg: Предсрочните избори през март изглеждат твърде вероятни

Какви са възможностите препоръчаният състав на проектокабинет от партията, спечелила изборите ГЕРБ-, да бъде гласуван на следващия ден, сряда, 14 декември? Възможно ли е да се сформира постоянно държавно управление, препоръчано от идващите партии в Народно събрание? Докога ще се въртим в омагьосания кръг на последващи парламентарни вотове един след различен, заради ината на партиите да се консолидират и да създадат съдружно ръководство? Разговарям с политолога Христо Панчугов. Той е помощник в департамента по политически науки на Нов български университет. Преди това е бил зам-главен секретар на и е деен участник в опитите за обединяване на десницата преди Република България.



Дали ще имаме постоянно държавно управление, в този момент зависи от това дали препоръчаните хора за състава му биха били разпознати като благоприятни условия за връзка с останалите политически обединения в Народно събрание. Т.е. до каква степен това, с изключение на обществен знак, че могат да се интегрират в едно държавно управление хора на разнообразни политически позиции, е и отражение на към този момент реализирани сделки. Това е първата незнайна, която ще дефинира дали този състав на държавно управление ще бъде сполучливо гласуван на следващия ден. Втората незнайна е обвързвана с съответните политики, които тези хора биха се ангажирили да прокарват пред болшинство, което е явно против тях. Самата същина на държавно управление на малцинството, е да бъде постиган политичесик консенсус, да се намира това, което е общо, а не разграничителни линии. Но виждаме, че последните близо две години, партиите издигат единствено стени между тях.

В съответният дневен ред видяхме цели, които не са се трансформирали в ясни политики.

Както нормално дяволът е в детайлите и смисленият роман по тази причина по какъв начин наподобява политиката, която ще се осъществя от един или различен министър, ще е в основата на преспективите дали това държавно управление ще мине, или не. И тук има една голяма опасност – в случай че не забележим подобен обстоен дневен ред, ясна обосновка от страна на партиите за какво поддържат или не държавното управление, то всички ще са наясно, че кабинетът е пленник на подмолни сделки и за продължение на порочни практики, против които хората стачкуваха наскоро. Поради всичко, казано дотук, считам, че възможностите обществото ни да поддържа подобен кабинет, са извънредно ниски. От там ще пристигна евентуално и слабата поддръжка на сходно ръководство.



Не считам, че някоя от другите партии ще има повече шансове за сформиране и утвърждение на кабинет.

Политическа партия към този момент разясниха, че няма да вършат опити за сформиране на държавно управление. Може и да трансформират мнението си, само че тяхно предложение ще е изправено пред същите опасности, които коментирахме дотук.

Третият мандат - зависи на кого ще бъде връчен, само че е мощно зависим на това, че ще е нужно да се преодолят всички разлики и противодействия, насложени през последните дни, седмици и месеци. Малко евентуално е Демократична България да съумеят да се оправят с тази нелека задача след свадите към ИК.

Съвсем разумно от политическа позиция предходната вечер проф. Габровски разясни, че той няма да одобри в третия мандат да оглавява проектосъстав на кабинет. Няма рационални доводи един път отхвърлена формула в първия мандат, да успее в третият. А и концепцията на трите мандата е да дадат опция на три разнообразни партии да оферират, а не да повтарят едно и също.

Спрях се на вероятните сюжети, съгласно мен, а напълно скоро ще стане ясно и към кой от тях вървим.

Има слаба възможност това държавно управление на малцинството да мине –

дали през игра на кворума, дали през някакъв различен механизъм, само че, в случай че не е транспарантен процесът „ за ” или „ срещу ” една или друга политика, в случай че няма явен дневен ред, то това държавно управление доста бързо ще стане пленник на политически шантаж и на извиване на ръце. Това ще предопредели неговия къс живот. От днешна позиция предварителните избори през март наподобяват прекомерно евентуални.

Към момента публичните настройки сочат, че и на идващия избор отново ще имаме същите резултати. Все отново до март има много време и може много хора да залитнат към към този момент познатите обединения. Но може и да се появи нова партия, или да забележим мощна радикализация на гласоподавателите. Обществените настройки не са замръзнали на едно място, по тази причина и възможностите за бързи промени до март, са много високи.

Много евентуално е изборната интензивност още повече да падне, в случай че партиите не се осъзнаят и не трансформират досегашните си тактики.

Позитивно е, че те надграждат с помощта на всеки идващ избор и аз персонално съм оптимист. Сега живеем в развой на неизбежно пренареждане на публичните настройки и оттова на политическите обединения в България, което не значи, че партиите от сегашното, ще са и организациите на бъдещето.

Поведението на политическите структури през миналите два месеца и в околните няколко седмици, ще има голямо отражение върху резултатите на идващия избор. Всичко, което наподобява на сделките от преди 2020 година, ще бъде осъдено. Онова, което е обвързвано с безконтролно отношение към жителите, също ще бъде глобено. Общото говорене с досегашни идеологеми, към този момент изрично се отхвърля от хората.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР