Какви са шансовете на проектокабинета Габровски и ще успеят ли

...
Какви са шансовете на проектокабинета Габровски и ще успеят ли
Коментари Харесай

Какви са шансовете на проектокабинета Габровски - коментар на Антоанета Христова и Даниел Смилов

Какви са възможностите на проектокабинета " Габровски " и ще съумеят ли партиите да избегнат предварителни избори при започване на идната година? Това разясниха в " Денят стартира " политическия психолог проф. Антоанета Христова и политолога доцент Даниел Смилов.

Според проф. Христова предварителните избори са по-вероятният вид.

" Съставът на проектокабинета ще е ориентиран по-скоро към консенсус. Политическата обстановка сега носи доста огромно напрежение и опълчване, и когато ти си в обстановка, в която би трябвало да избереш и да предвидиш, имаш две други възможности - да управляваш дълго или малко или да отидеш на избори, тогава би трябвало да мислиш 2в1. Всички партии сега имат репутационен проблем. В момента печелившият облик е на политическия водач, който може да прави взаимни отстъпки и в случай че щете да работи алтруистично - против личния си интерес в името на публичния интерес и оправянето с проблемите на страната ", разяснява проф. Христова.

Според доцент Даниел Смилов максимален късмет за лъчение на кабинет от 48-ото Народно заседание има третият мандат.

" В този парламент има две благоприятни условия - четворна коалиция ГЕРБ-ДПС-Български напредък, с поддръжката на Българска социалистическа партия. Това е по-вероятният сюжет. Българска социалистическа партия няма да поддържат първия мандат, само че са отворили вратата за третия. Затова споделям, че е реалистично, само че зависи от ГЕРБ - ще вземат ли решение дали да вървят в тази посока или не. Трудният сътрудник в такава коалиция е Българска социалистическа партия - те би трябвало да получат нещо, с цел да бъдат привлечени и това може да е министерство, да вземем за пример. Затова е значимо да забележим какъв сигнал ще има в този момент към Българска социалистическа партия и възможната номинация на Драгомир Заков може да бъде обсъждана и в този смисъл - като по-приемливия претендент.

Другият вид е ГЕРБ да кажат, че не могат да ръководят с Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия, а с " Продължаваме промяната " и " Демократична България " и да го създадат с втория мандат. Но това е толкоз политически нелогично, че ми се коства, че по-скоро съществува единствено като теоретична опция ", разяснява той.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР