Какви са правата на протестиращите и на полицията при протестите

...
Какви са правата на протестиращите и на полицията при протестите
Коментари Харесай

Адв. Марковски - какви са правата на протестиращите и на полицията |

Какви са правата на протестиращите и на полицията при митингите - това разяснява юрист Марин Марковски в студиото на във връзка ескалацията на насилието по вре,ме на митинга на 2-ри септември.

„ Много е значимо човек да знае закона и да реши дали желае да го наруши или не. Вижда се какъв е фактът. Оттам се прави изводът дали има някакво нарушаване ”, съобщи Марковски.

Според него митингът е свещено и демократично право и е в основата на демокрацията, както и път към по-доброто.

„ Опитът да се влезе в Народното събрание – това е неразрешено от закона за митингите и събранията, както и от разпоредбите, свързани с публичния ред. Като демонстрация може да е разбираемо психически, само че законът го не разрешава. Полицията в този случай има право да използва и мощ, и помощни средства. В закона се споделя, че силата би трябвало да е пропорционална на това в каква степен е нарушен публичният ред ”, коментира юрист Марковски.

Той добави, че има разпоредба, съгласно която при приложимост на газ или спрей би трябвало да се знае какъв е той, както и в какви случаи може да се използва. Този спрей не може да поврежда човешкото здраве. Полицаите изрично не могат да носят боксове. 

„ Принципът е, че когато се нарушава публичният ред, могат да се употребяват помощни средства. Ясно е разказано какво значи нарушение на публичния ред. Хвърлянето на яйца по публични здания е такова. Хвърлянето на яйца по служителите на реда не е по-различно, може би е по-унизително. Хвърлянето на яйца съставлява нарушаване на указа и може да се сформира акт, а този, който е хвърлил яйцето, да бъде осъден. Законът споделя, че той би трябвало да бъде открит и отведен в Районния съд. От 100 до 200 лева е санкцията и до 15 дни задържане в Районното ”, сподели още юрист Марковски.

Той акцентира, че полицията би трябвало да опазва публичния ред без да унижава достойнството и достолепието на жителите и без да нарушава телесната цялост. Според него зад тези изречения се крие човешко отношение, което на моменти е липсвало. Всяка лека телесна щета от длъжностно лице при осъществяване на служебните отговорности се санкционира с до 3 години лишаването от независимост, тъй като използването на мощ по закон се приключва незабавно, когато отпадне нейната нужда. От момента на прекратяването към този момент има закононарушение, изясни Марковски.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР