Какви са физичните и химичните свойства на солната киселина? Как

...
Какви са физичните и химичните свойства на солната киселина? Как
Коментари Харесай

Денков с урок за солната киселина пред седмокласници в Каспичан

Какви са физичните и химичните свойства на солната киселина? Как тя си взаимодейства с метали, с медния оксид и натриевата основа? Каква е нейната задача в стомаха и за какво не го разяжда? Тези и други въпроси обясни урокът за солната киселина, който министърът на образованието и науката акад. Николай Денков организира със седмокласниците от СУ „ Панайот Волов “ в град Каспичан.

Министърът, който е професор и лекар на науките по физикохимия, и учителят по химия Калин Колев демонстрираха на учениците по какъв начин се ревизира киселинният темперамент на солната киселина. Седмокласниците схванаха по какъв начин се употребяват реактиви за разкриване на разнообразни субстанции. Акад. Денков изясни разликата сред „ вкусните “ и рисковите киселини. Децата чуха и за „ царската вода “ – примес от азотна и солна киселина, която може да разяде даже златото.

Акад. Денков изясни на учениците какъв брой значима суровина е солната киселина в химическата и фармацевтичната индустрия. Тя е главен реактив във всяка лаборатория. Употребява се в производството на медикаменти и витамини, за основаване на багрила и изкуствени нишки, при култивиране на кожи и разчистване на железни повърхности, както и в препаратите за растителна отбрана.

В СУ “Панайот Волов” в Каспичан постоянно гостуват преподаватели извън. Училището си сътрудничи с Националния боен университет „ Васил Левски “ във Велико Търново и с Шуменския университет „ Епископ Константин Преславски “.

СУ „ Панайот Волов “ е единственото за общината учебно заведение с образование до XII клас. То е средищно, в него се образоват 226 възпитаници на една промяна. Има паралелки с профили „ Софтуерни и хардуерни науки “, „ Хуманитарни науки “, „ Природни науки “ и „ Предприемачески “.

Училището работи по европейски планове и национални стратегии, измежду които са „ Подкрепа за триумф “, „ Равен достъп до учебно обучение в изискванията на рецесии “, националните стратегии „ Информационни и информационни технологии (ИКТ) в системата на предучилищното и учебното обучение “, „ Иновации в деяние “ като сътрудник на новаторско учебно заведение, „ Без свободен час “.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР