Какви приходи получава Община Бургас от Синя зона“, Зелена зона“

...
Какви приходи получава Община Бургас от Синя зона“, Зелена зона“
Коментари Харесай

Къде отиват приходите от зоните за платено паркиране в Бургас?

Какви доходи получава Община Бургас от „ Синя зона “, „ Зелена зона “ и „ Зона с смесен режим “ и защо се употребяват тези средства ? Този въпрос зададе преди няколко седмици общинският консултант Иван Иванов на кмета на Бургас Димитър Николов.

„ В последните няколко години се следи наклонност от страна на общинската администрация да предлага непрекъснатото разширение на обсега на зоните за платено паркиране на територията на града. Последното предложение за смяна бе направено и гласувано на сесия на общински съвет, извършена на 31.01.2023г.

Въпреки това към този миг не се реализират и регистрират основни резултати във връзка с подобряването на изискванията за паркиране, както и понижаване на автомобилния трафик, а приходите, които Общината осъществя от таксите за локално паркиране не са дребни “ , написа тогава Иванов.

Той настоя да получи писмен отговор по отношение на приходите от другите зони за платено паркиране и за цената на финансови разноски, осъществени от страна на общинската администрация за подобряването на инфраструктурата и понижаване на автомобилния трафик .

Иванов получи отговор от зам.-кмета по финанси, бюджет и стопанска система Красимир Стойчев, в който в детайли бяха разказани всички суми. От писмото излиза наяве, че в Община Бургас са влезнали към 4 млн. лв. доходи за 2022 година от зоните за платено паркиране в града.

Най-голяма е постъпилата сума от изпращане на малко текстово известие на номер „ 1356 “ за „ Синя зона “ – 1 867 186 лв. . Приходите от електронните стикери за локално паркиране в същата зона са в размер 668 100 лв., а от билети за паркинг автомати – 328 754 лв..

Постъпленията от „ Зелената зона “ , която действа единствено в интервала сред 1 май до 30 септември, също не са дребни , излиза наяве от писмото. От изпращане на малко текстово известие на номер „ 1357 “ те са в размер на 525 613 лв. . Също по този начин доходи има и от таксуване посредством мобилно приложение – 19 138 лв. и билети от паркинг автомати – 61 346 лв. .

От такси със скоби за предходната година в „ Синята зона “ са получени 326 624 лв. , а за „ Зелена зона “ – 106 075. Сериозен е и приходът от репатрирането на коли в целия град – 325 659 лв..

Според Красимир Стойчев всички постъпили доходи се употребяват целево , като през предходната година са ремонтирани обособени сектори от шест улици в града и са осъществени редица спешни поправки по съществуващи паркинги.

Извършените финансовите разноски за възстановяване на изискванията за паркиране в платени зони са в размер на 1 250 000 лв..

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР