Какви ползи имат маслините за здраветоНека започнем с това, че

...
Какви ползи имат маслините за здраветоНека започнем с това, че
Коментари Харесай

Плод или зеленчук е маслината?

Какви изгоди имат маслините за здравето

Нека стартираме с това, че маслината е плод, а не зарзават. Може да бъде зелена, лилава, тъмнокафява, черна и даже розова. Маслиновото дърво произлиза от крайбрежието на Средиземно море и Западна Азия. То доближава височина от 8 до 15 метра. Короната е добре разклонена и със закръглена форма, като листата са овални и продълговати. Цветът на маслината е бял и цъфти единствено след четири години. Първата годишна продукция може да се чака след 15 години. Маслиновото дърво е вечнозелено и може да живее до 2000 години. Днес в света има засадени над 800 милиона маслинови дървета. Средният живот на едно маслиново дърво е сред 300 и 600 години. Едно от най-старите маслинови дървета в света се намира на остров Крит. Дървото е на към 4000 години и към момента дава плодове, споделя.

Маслиновото дърво създава дребни, яйцевидни плодове, които нормално доближават 1,5 - 2 см дължина. Цветът на плода зависи от неговата зрялост. Недозрелите плодове са зелени. Узрелият плод е тъмнолилав до черен на цвят. Маслините не са годни за консумация, без значение дали са зелени или узрели, и би трябвало да бъдат обработени с луга и да бъдат изсушени в саламура или суха сол, преди да станат годни за консумация. Преди да станат годни за консумация, те би трябвало да бъдат обработени, с цел да се в профил горчивият глюкозид олеуропеин, по тази причина нормално първо се обработват с луга и по-късно се мариноват. Най-големият тип маслини се назовава " магарешка маслина ". Най-малката е известна като " bullet ".

КАКВИ СА ПОЛЗИТЕ ОТ МАСЛИНИТЕ?

Маслините съдържат към 20 % масло. Хората по света употребяват 2,25 милиона литра зехтин всяка година. Този зехтин е доста по-здравословен и има по-деликатен усет спрямо елементарните растителни масла. Маслините са богат източник на масла, минерали и витамини А, Е, К и В. Маслиновото масло е богато на полифеноли - естествени антиоксиданти, здравословнимононенаситени мазнини и олеинова киселина, като Омега-6 и Омега-3. Той оказва помощ за попречване на коронарната болест на сърцето, намалява холестерола и кръвното налягане, понижава резултата на стареене, укрепва имунната система, защищава от нездравословното влияние на свободните радикали и други Също по този начин първите сенки за очи са основани в Древна Гърция посредством разбъркване на надробен въглен със зехтин. В Древен Рим дамите нанасяли зехтин върху кожата и косата си след къпане, с цел да се предпазят от слънцето и да поддържат прелестен мирис.

ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ

Друг забавен факт е, че маслиновата клонка е знак на мира. В историята хората са употребявали маслиновото стръкче, с цел да разгласят помирение, като са го давали на враговете си. В предишното маслиновите клончета са били употребявани и за коронясване на първенците на Олимпийските игри. Тази традиция беше възобновена по време на Олимпийските игри в Атина през 2004 година Маслиновата клонка също е изобразена на националните флагове на 7 страни, на 4 американски щата и на знамето на Организация на обединените нации. Испания е най-големият ѝ производител в света, а Италия е на второ място. Хипократ, който е гръцки доктор и " татко на медицината ", назовава зехтина " великото лечебно средство ".
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР