Каква дъска за рязане да си купим, така че да

...
Каква дъска за рязане да си купим, така че да
Коментари Харесай

Съвети при покупката и избора на дъска за рязане

Каква дъска за рязане да си купим, тъй че да бъде безвредна и да можем да я използваме за всичко? Всъщност не би трябвало да използваме една и съща дъска за всичко – плодове, зеленчуци, месо. Хубаво е месото да се реже на обособена повърхнина.

Преди време настойчиво се твърдеше, че дървените дъски не са безвредни, тъй като са порести и в тях може елементарно да попаднат микроорганизми, които да навлязат в дълбочина на материала. След като пластмасовите дъски не са по този начин порести, би следвало те да са безвредни от тази позиция, само че се оказва, че не е тъкмо по този начин.

Едно от най-популярните проучвания по този въпрос демонстрира, че и пластмасовите дъски могат да причинят хранително отравяне. Учените заразили и двата типа дъски с бактерии и проучването открило, че тези по дървените дъски умират за няколко часа. Тези, които са били върху пластмасовите обаче, освен не умират, само че и съумяват да се размножат.

Или казано по различен метод – каквато и дъска да имате вкъщи, може да аргументи хранително натравяне, в случай че не се употребява вярно и не се почиства качествено.

Разбира се можете да изберете и стъклена дъска, само че тя също има своите дефекти – само че в случай че приказваме за сигурност от развиване на микроорганизми, стъклените са най-подходящи. Да разгледаме в резюме трите типа дъски, техните преимущества и дефекти.

 Дървена дъска

- Дървени дъски – може да се каже, че те са универсални и екологично чисти, също така са си класика. Ако сте избрали сходна дъска, би трябвало да следите за няколко неща – първо е наложително дъската да е направена от суха твърда дървесина. За да я ползвате вярно, първото нещо, която би трябвало да извършите, е да я залеете с вряла вода и да забършете дървеното произведение с оцет.

По този метод ще убиете възможни бактерии. Ако употребявате дървената си дъска за месо и риба, би трябвало да почистите повърхността ѝ изключително усърдно. Измийте с веро, а по-късно сложете на дъската оцетен разтвор и оставете за няколко минути, след което изплакнете със студена вода. Преди да я приберете в долап, дъската би трябвало изцяло да изсъхне.

Има дървени дъски с напречни и надлъжни нишки - тези с напречните са по-издръжливи от тези с надлъжните нишки, само че пък са по-скъпи и по-тежки от тях;

- Пластмасови дъски - преимуществото на пластмасовите дъски е главно цената – те са по-евтини, също така имат лесна поддръжка. Минусите при този тип дъски са няколко. На първо място, не можем да сме сигурни от какъв материал е дъската – няма по какъв начин да разберем какво е качеството на пластмасата. Освен това пластмасовите дъски доста елементарно се надраскват с нож и след няколко седмици дъската ще наподобява остаряла и захабена. Освен това знаем, че пластмасата отделя нездравословни за организма частици;

- Стъклена дъска – най-често те се вършат от термоустойчиво стъкло, което значи, че могат да се употребяват освен за рязане, само че и за подложка за горещи съдове. Основният им минус е, че доста бързо захабяват ножовете, когато режете върху тях. Друг минус е хлъзгавата повърхнина, която при рязане на месо може да се окаже съществено предизвикателство.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР