Както знаете аз следя внимателно сроковете за изпълнение на третата

...
Както знаете аз следя внимателно сроковете за изпълнение на третата
Коментари Харесай

Фандъкова: До 2019 г. ще бъде пуснат първият етап на третата линия на метрото


Както знаете аз проследявам деликатно периодите за осъществяване на третата линия на метрото, която е извънредно значима за града. В момента има прокопан тунел от пробивната машина близо 3 километра. Машината до края на този месец ще продължи пътя си към идната метростанция. Това съобщи кметът Йорданка Фандъкова, която направи ревизия на построяването на третия лъч на метрото при Александровска болница, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Вече 2 години от началото на строителството на първия стадий на третата линия на метрото имаме осъществяване от 56 %. Това, което чухме и видяхме през днешния ден, ни дава уверението, че се движи в график осъществяването на третата линия на метрото, особено на първия стадий и чакаме до 2019 година, по-скоро до есента да бъде пуснат първия стадий, добави кметът на София.

Фандъкова разяснява, че този стадий включва близо 8 км нови метролинии и 8 метростанции. В момента се създават и влаковете за новата линия на метрото. Очаква се тази година 5 от влаковете да бъдат създадени и да дойдат в България. „ Този план се финансира значително от Оперативна програма „ Транспорт “. От към половин милиард евро, общо към 390 млн. евро са безплатна финансова помощ. Разбира се и присъединяване на Столична община, финансовото присъединяване, е също значително. Ние сме подсигурили, че за построяването на повече линии на метрото ще осигурим средства, по тази причина и по мое гледище започнахме и втория стадий на метрото в Овча купел, при Околовръстен път “, добави още кметът на София.

„ Очакваме до есента тази година да освободим наземното придвижване тук в този сектор, в остарелия тип и остарелия габарит и вършим всичко допустимо да работим в синхрон, с цел да можем по едно и също време с подземната работа, да се оправяме и с наземните задания. Там, където минава метрото имаме актуализирани булеварди, тротоари и осветяване. Очакваме с построяването на третата линия на метрото да спестяваме към 90 хиляди тона нездравословни излъчвания на година “, разяснява Фандъкова.

Тя добави, че поетапно се възвръщат и елементи от булевардите „ Пенчо Славейков “ и „ Георги Софийски “.

От своя страна Нено Димов, министър на околната среда и водите, съобщи, че това е един от огромните планове на Столична община, който е директно обвързван с опазването на чистотата на атмосферния въздух, като акцентира, че това е главен проблем, който би трябвало да бъде позволен дружно с локалната власт. „ Вчера имахме диалог и до края на първото полугодие ще се опитаме да отворим и Оперативна програма „ Околна среда- Въздух “, с цел да може общините да аплайват и за финансиране, обвързвано с другите източници, главно битовото отопление. Надяваме се, по този метод да подпомогнем и Следствен отдел към окръжна прокуратура, и всички останали български общини да минат крачка напред в опита да дадем по-чист въздух на жителите на България “, добави той.

„ В подтекста на идните договаряния по бюджетната рамка в Европейски Съюз е доста значимо да се преборим дружно с останалите страни и да настояваме за продължение на кохезионната политика. По-голяма част от финансирането, което минава през Оперативна програма „ Транспорт “ идва точно по тази линия и се надявам да успеем да задържим равнище на финансиране по кохезионния фонд и идващите години по този начин, че да може да продължава един същински интермодален план “, съобщи Ивайло Московски, министър на превоза, осведомителните технологии и известията.

Йорданка Фандъкова разяснява, че се създават и последващи планове за разширението на всички линии, приготвят се и градоустройствени процедури.

За ремонта на Ларгото кметът на София разяснява, че се чака Министерството на културата като възложител, да обезпечи гаранционното осъществяване, има решение на Министерски съвет за това да се съобщи Ларгото на Следствен отдел към окръжна прокуратура. Общината ще одобри обекта единствено в случай че са сигурни, че той е завършен в положително качество. „ Важно е да стартираме да го стопанисваме, тъй като има цялостна подготвеност да разтеглим Музея за история на София. Имам увещание от министър Банов, че ще създадат всичко допустимо час по-скоро да се отстранят всички проблеми които има “, добави още Фандъкова.

Кметът разяснява и тематиката със закупуването на електробуси, като съобщи, че има определен реализатор за доставка на първите 20 електробуса за София и се чака наесен да дойдат в града. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР