Както за Деня на благодарността американците по традиция приготвят печена

...
Както за Деня на благодарността американците по традиция приготвят печена
Коментари Харесай

Празниците и храната в японската кухня

Както за Деня на благодарността американците по традиция подготвят печена пуйка, по този начин ние на Гергьовден колим агне, а в Деня на мъртвите в Мексико се сервират обичаните ястия на умрелите им близки.

Равносилно японците имат свои по-особени кулинарни обичаи. В случая не става въпрос за това по какъв начин се сервира по японски, за типичния метод на японския хранителен режим или за присъщата приложимост на бамбуковите пръчици, а точно за тясната връзка сред японската кухня и японските празници.

Ето най-важните 3 събития съгласно японския календар и какво хората употребяват през този ден или интервал:

1. Празник на Луната, позната като Цукими

 Празниците и храната в японската кухня

Той се свързва с наблюдението на есенното пълнолуние, което става сред 15 август и 13 септември. Особено известен е в селата, където по това време се събира реколтата и хората насочат признателност към Луната. През този интервал на трапезата се сервират сезонните зеленчуци и плодове, с цел да види Луната какъв подарък е донесла на хората. По традиция се сервира сладостен ориз, прочут като данго, и се пие саке, японската ракия.

2. Нова Година, която на японски е Шигацу

 Празниците и храната в японската кухня

Това се смята за най-важния празник, тъй като това е времето, през което се изпраща остарялата година и се посреща новата с вярата тя да е по-благодатна от миналата. Това е и времето за празненства. Поради тази причина всички празнични ястия би трябвало да бъдат приготвени още на 31 декември, с цел да може от 1 до 3 януари всички да се веселят. На японската софра би трябвало да наложително да участват по няколко обичайни ястия, които се сервират в специфичен поднос, именуван юбако.

3. Фестивал на 7-те билки или Седемте треви на пролетта

 Празниците и храната в японската кухня

Чества се на 7-ми януари, когато се сервира каша, приготвена от 7 билки или дъхави треви дружно с ориз. Традицията да се употребява това ядене, наричано от японците нанакусагаю, се съблюдава без изключения от повече от 1 000 година Билковото ядене се подготвя, с цел да бъдат защитени родственици и близки от болести.

4. Периодът, през който цъфтят вишните или Ханами

 Празниците и храната в японската кухня

Тогава всички японски фамилии излизат навън да си създадат нещо като пикник, като като се изключи че коснумират обичаната си храна, се любуват и на цъфналите вишнови дръвчета.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР