Както всяка година около Коледа и Нова година, и тази

...
Както всяка година около Коледа и Нова година, и тази
Коментари Харесай

Как да се опазим здрави по празниците

Както всяка година към Коледа и Нова година, и тази се чака милиони хора по света да пътуват, с цел да се видят с родственици и да честват по купони с другари. И защото празниците нормално са мотив да се събираме повече хора, това значи, че и вероятността да се разболеем нараства.

Най-често по това време на годината скачат респираторни болести, като грип и коронавирус. И макар че вирусите се популяризират много елементарно точно в закрити пространства и когато хората са в непосредствена непосредственост един до различен, както всекидневно минават фамилните трапези по Коледа и Нова година, има по какъв начин да си помогнем да се опазим здрави, с цел да честваме пълноценно през идващите дни.

Достатъчно сън

Да си осигурим задоволително сън е един много елементарен съвет, само че въобще не е за подценяване. Когато не се наспиваме, тялото ни създава по-малко антитела и кафези за битка с инфекциите.

В резултат на това рискът да се заразим с грип може да се усили. Лекарите напомнят, че е добре да спим седем до девет часа на денонощие, в тъмна, тиха и хладна спалня.

Добра хигиена на ръцете

Да мием ръцете си задоволително постоянно също може да ни звучи ненужно да се загатва, само че не и съгласно здравните специалисти. Самите те споделят, че наблюдават да го вършат усърдно, със сапун и вода за към 20 секунди. Ако в случай че пък в близост няма мивка, употребяват дезинфектант за ръце с 60% алкохол.

Най-добре е да си припомняме да мием ръцете си всякога след посещаване на тоалетна, откакто сме докосвали домакински любим, дръжки на порти и пари, както и преди да пипаме храна.

Достатъчно физическа интензивност

Празниците може и да ни се костват като добър мотив да мързелуваме, само че никога не е целесъобразно да се обездвижваме.

Освен че оказва помощ против стрес, усъвършенства настроението и оказва помощ за контрола на кръвната захар и тежестта, физическа интензивност се свързва с по-нисък риск от развиването на инфекциозни болести, защото оказва помощ за укрепването на имунната система.

Добра хигиена у дома

Един от най-лесните способи да се заразим с вирус, е като пипаме разнообразни повърхности в дома, по които идва ли подозираме, че може да има микроби. Такива са кухненските плотове и умивалници, ледник, както и посуда.

За да поддържаме хигиената у дома, е добре да заобикаляме вкарването на мръсни неща вътре, като това включва да събуваме обувките си пред вратата, както и да не слагаме пазарски торби и куфари върху кухненската маса и леглата, пише HuffPost.

Противогрипна ваксина

Здравните специалисти упорстват, че имунизацията е изключително значима, защото все още е най-ефективният способ за предотвратяване от новите вируси, които се откриват всяка година.

Ваксините могат или изцяло да предотвратят инфекцията, или да ни оказват помощ да прекарваме по-леко. Преди да вземем решение за имунизация обаче, е належащо да се консултираме с доктор.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР