Както всички лекари и специалисти съветват, миенето на ръцете с

...
Както всички лекари и специалисти съветват, миенето на ръцете с
Коментари Харесай

Как сапунът унищожава коронавируса

Както всички лекари и експерти поучават, миенето на ръцете с течаща вода и сапун си остава най-хубавото средство за предварителна защита на заразяването с ковид.

Причината за това е методът, по който сапунът работи на вируса. Ето го и научното пояснение, обещано от австралийския академик Пали Тордърсън, учител в Университета в Исландия.

Ако мием ръцете си единствено с вода, това не е задоволително, тъй като от нея вирусът става по- " леплив " и остава по кожата. Но когато водата е примесена даже с най-обикновен сапун, тогава обстановката е радикално друга. Той кара вируса да се разпада като " къща от карти " и го прави неактивен.
 Снимка 471012

Повечето вируси, в това число и COVID-19, са формирани от наночастици, най-слабото звено на които е мастната (липидна) мембрана. А сапунът съдържа амфифили - структури, сходни на лой, които имат непосредствен състав до мастната мембрана на вируса.

Благодарение на тях, сапунът нападна на клетъчно равнище, унищожава тази мембрана и коронавирусът става некативен . Този резултат не може да се реализира с антибактериалните гелове на алкохолна основа, твърди ученият.
 Снимка 470996

Кожата е съвършена среда за вирусите. Благодарение на протеините и мастните киселини в мъртвите кафези по повърхността се основават водородни и хидрофилни връзки с наночастиците. Всички тези връзки се отмиват с помощта на сапуна.
 Коронавирусът, Световната здравна организация и препоръки по какъв начин вярно да мием ръцете си
Как вярно да мием ръцете си

Прости, само че значими стъпки

Не бива да забравяме обаче, че кожата на ръцете ни е покрита с бръчици и неравности, в които най-често се загнездват вирусите. Затова от значително значение за реализиране на стремежи резултат е деликатно да разтъркваме насапунисаните си ръце задоволително дълго време , с цел да могат вирусите да се отделят от кожата и да се отмият с водата.

1/25 Part 1 - Why does soap work so well on the SARS-CoV-2, the coronavirus and indeed most viruses? Because it is a self-assembled nanoparticle in which the weakest link is the lipid (fatty) bilayer. A two part thread about soap, viruses and supramolecular chemistry #COVID19 pic.twitter.com/OCwqPjO5Ht
— Palli Thordarson (@PalliThordarson) March 8, 2020
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР