Както всички капкови инфекции, COVID има все по-логично сезонно поведение:

...
Както всички капкови инфекции, COVID има все по-логично сезонно поведение:
Коментари Харесай

Д-р Петър Марков: С всяко следващо заразяване рискът от дълъг COVID се повишава

Както всички капкови инфекции, Коронавирус има все по-логично сезонно държание: през есента случаите стартират да нарастват и това е разбираемо, тъй като хората стартират да прекарват повече време близко един до различен. Това разяснява пред Bulgaria ON AIR епидемиологът доктор Петър Марков, учител в лондонското учебно заведение по тропическа медицина. „ И това, което виждаме като повишаване на броя на случаите на Коронавирус, в това число и тежки случаи, е нещо разумно “, уточни той.

Той предвижда, че случаите ще продължат да нарастват и още преди Коледа и януари те ще се усилят доста и ще останат на такова равнище, до момента в който хората прекарват време на затворени и недобре проветрени пространства в непосредствен контакт един с различен.

Д-р Марков се спря на проблем, за който по думите му хората не си дават сметка: „ Всяко последващо заразяване със SARS-CoV-2 усилва техния риск за здравето. Около мен доста постоянно слушам хора да споделят – „ аз съм прекарал към този момент инфекцията и за мен това не е проблем “. Идеята е, че хората се усещат предпазени, тъй като имат имунитет, и това ненапълно е по този начин – в случай че сте имунизиран, в случай че сте прекарал инфекцията, рискът от тежко протичане е по-нисък. Но това, което не се знае, е така наречен „ дълъг Коронавирус “ като риск за здравето “, разяснява епидемиологът и означи, че дългият Коронавирус е положение, което към момента не е добре изучено и включва композиция от проблеми в разнообразни системи и органи, включващи сърце, мозък, бъбреци и други

Дългият Коронавирус може да трае месеци и даже години и води до разнородни физически, душевен и неврологични признаци, съобщи експертът и акцентира, че с всяко последващо заразяване рискът от дълъг Коронавирус се покачва.

Важно е хората да си дават сметка за това и да се защищават от инфекцията, уточни той.

Другият основен патоген, който циркулира през есенно-зимния сезон, е грипът, който също може да протича тежко, напомни той.

„ Предпазването от тези инфекции в действителност е доста елементарно. Когато сме на открито, няма потребност нищо да вършим. В случаите, когато сме вътре и има доста хора, просто слагаме маска. И маската някак си е доста елементарен, на ниска цена, елементарен метод да се пазим и е доста малко стеснение на фона на риска да си загубим здравето трайно, за доста време “, разяснява доктор Петър Марков.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР