Както всеки опитен купувач знае, има огромна разлика между разпродажба

...
Както всеки опитен купувач знае, има огромна разлика между разпродажба
Коментари Харесай

Струват ли си вече технологичните акции

Както всеки умел покупател знае, има голяма разлика сред ликвидация и добра договорка. Само тъй като нещо е с отстъпка от първичната си цена, не значи, че си коства да се купи - може би цената на етикета в началото е била прекомерно висока, отстъпката е прекомерно дребна или продуктът просто е с неприятно качество. Подобни съображения ще бъдат в съзнанието на хората, които ще посетят магазините на 25 ноември за " Черен петък ", ден на големи разпродажби, която следва американския Ден на благодарността.

Те постоянно са в съзнанието на вложителите. " Независимо дали приказваме за чорапи или акции, обичам да закупувам качествени артикули, когато са с понижени цени ", се пошегува един път известният вложител Уорън Бъфет. Цените на множеството акциите паднаха през тази година - показателят на американските акции S&P 500 загуби повече от една пета от цената си - само че котировките на софтуерните акции се сринаха най-рязко. Натовареният с технологии NASDAQ се намали с съвсем една трета, откакто слабите облаги за третото тримесечие провокираха още една вълна на разпродажби. Amazon, Netflix и Meta са изгубили тази година цели 48%, 58% и 70% от пазарните си стойности. Такива отстъпки значат, че софтуерните акции сигурно са на ликвидация. Но дали те са добра договорка?

Изкуството да се реши дали дадена компания е преференциална при настоящата си цена е практикувано от по този начин наречените вложители в стойност (или value инвеститори), които печелят тази купа, тъй като търсят акции, недолюбвани от други вложители, макар солидните си основи. През по-голямата част от последното десетилетие софтуерните акции бяха непривлекателно предложение за тези спестовни персони. Това частично се дължи на метода, по който вложителите правят оценка фирмите, и частично на характерностите на софтуерните компании.

Първият вложител в стойност е Бенджамин Греъм, учен и създател, по чиито стъпки върви Бъфет. И Греъм разчита най-много на две ограничения: съотношението на цената на акциите към облагата, което съпоставя пазарната стойност на една компания с нейните печалби; и цена към балансова стойност, която съпоставя котировката на акцията със цената на активите на компанията като парцели, съоръжение и материални ресурси.
Реклама
През по-голямата част от последното десетилетие софтуерните акции изглеждаха доста скъпи по тези знаци. В началото на годината цените на акциите на Alphabet, Amazon, Apple, Meta и Netflix бяха приблизително 38 пъти по-високи от облагата и 12 пъти по-високи от балансовата им стойност. Еквивалентните числа за Russell 1000, необятен показател на акции, бяха 24 пъти облагата и четири пъти балансовата стойност. Нито една група не би се квалифицирала като договорка за Греъм - той харесваше компании с цена под 15 пъти облагата и 1.5 пъти балансовата стойност. Но индикаторите на софтуерните компании биха били изключително отблъскващи.

Тези извънредно високи оценки частично отразяват характерностите на софтуерните компании. Фирмите от Alphabet до Zoom са склонни да имат относително малко физически активи, които да бъдат обхванати от счетоводната стойност, и доста нематериални - като програмен продукт и човешки капитал - които нормално не са включени. Те също по този начин са склонни да порастват бързо, което значи, че измерването на цената им по отношение на актуалните облаги рискува подценяването на бъдещите облаги. Поради тази причина софтуерните акции се харесаха повече на вложителите в " напредък " (growth), които са склонни да купуват компании с бързо възходящи облаги, в сравнение с вложителите в стойност.

Това значи, че вложителите в стойност са пропуснали години на напредък, само че също по този начин са избегнали скорошното проваляне. Достатъчно ниски ли са в този момент цените на технологиите, с цел да привлекат вниманието им? Някои акции, в това число Amazon и Netflix, остават скъпи на база тези. Други по-малки, в това число PayPal и Zoom, могат да привлекат интерес. Така може да създадат и два колоса. Alphabet, със съответствие цена/печалба 17, наподобява по-евтино от множеството стойностни акции. Meta, която сега се търгува единствено на девет пъти облагата и два пъти балансовата стойност, може би би събудила интереса даже на Греъм. Инвеститорите в технологиите от дълго време осъзнават, че са платили доста за своите акции, само че се надяват тези оценки да бъдат оправдани в дълготраен проект. Фактът, че доста софтуерни акции в този момент се квалифицират като стойностни акции, ще бъде сериозен удар.

Може би концепцията, че вложението в стойност и софтуерните акции са по своята същина несъвместими, беше прекомерно опростена. Съвременното вложение в стойност се практикува от всевъзможни типове, в това число редица количествени вложители като Клиф Анес от AQR Capital Management, които обработват големи набори от данни, с цел да сравнят компаниите с необятни и разнородни индикатори за тяхната стойност. Вместо да съпоставят резултатите с случайни критерии за всички типове компании, те са склонни да ги съпоставят в границите на промишленостите. Но едно нещо остава правилно, без значение от сложността на разбора - софтуерните акции през днешния ден са с доста по-добра стойност, в сравнение с при започване на годината.
Реклама Свързани публикации Финансовите пазари: Кога вложителите ще видят светлина в края на цикъла 14 ноември 2022, 08:30 Още двеста непознати компании ще се търгуват на борсата в София 14 ноември 2022, 08:05 Twitter с Мъск: В какво ще се трансформира обществената мрежа 11 ноември 2022, 06:38 Скритите борсови острови на рентабилност 4 ноември 2022, 06:49 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР