Както вече стана ясно„Техномаркет“ е една от фирмите- щастливки, облажили

...
Както вече стана ясно„Техномаркет“ е една от фирмите- щастливки, облажили
Коментари Харесай

Твърденията на Йордан Цонев, че Пеевски няма нищо общо с кредитите от ББР, не стават и за чеп за зеле

Както към този момент стана ясно„ Техномаркет “ е една от фирмите- щастливки, облажили се с пари от ББР. До средата на 2019 година компанията е била благосъстоятелност на „ Булгартабак холдинг “, чиито мажоритарен притежател е бил Пеевски посредством компаниите си. На 16 септември 2019 година компанията „ Маркет Инвестмънт “ купува „ Техномаркет “ от „ Булгартабак “. Забележете, че купувачите в действителност са двама дългогодишни служащи на Пеевски в същото сдружение „ Техномаркет “.

Реално в продължение на 7-8 години те са били мениджъри. Сделката по прекачване на собствеността се обезпечава със заем от ББР в размер на 53 млн. евро. Кредитът се отпуска на „ Маркет Инвестмънт “ без значение, че към оня миг „ Булгартабак “ –компаниията-продавач също е имала дълг от 100 млн. лв. към въпросната банка ББР. Куриозното е, че същите тези купувачи на „ Техномаркет “ са били служащи и в друга известна компания, свързвана с Пеевски – банкрутирала към този момент „ Лафка “. Финансови специалисти позволяват, че това обособяване на „ Техномаркет “ от „ Булгартабак “ може да се е случило, с цел да има легален мотив да се теглят още заеми от ББР. Освен това има и значимо предписание - не може една банка да кредитира повече от 25% от капитала си в една и съща икономическа група. С отделянето на „ Техномаркет “ от „ Булгартабак “ в действителност това изискване елементарно може да се заобиколи.

Няколко дни след договорката – на 30 септември 2019 година ББР отпуска нов заем на „ Техномаркет “ в размер на 25 млн. евро. Финансовата инжекция се прави сякаш, с цел да може „ Техномаркет “ да погаси отговорностите си към други две банки, както и да има свежи пари. Експерти в сектора се чудят по какъв начин компания със скромни облаги може да изплаща заем, който общо надвишава 160 млн. евро. На дневен ред стои и различен значим въпрос – дали друга комерсиална банка би отпуснала тези средства?

Г-н Йордан Цонев, по-известен и като Ментата, може колкото си желае да отхвърля връзката на съпартиеца си Делян Пеевски с кредитираните от ББР компании. Брътвежите му, обаче не стават и за " клин за зеле ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР