Както вече съобщихме, тази нощ израелското правителство одобри условията на

...
Както вече съобщихме, тази нощ израелското правителство одобри условията на
Коментари Харесай

Какво включва четиридневната хуманитарна пауза във войната между Израел и Хамас в ивицата Газа

Както към този момент съобщихме, тази нощ израелското държавно управление утвърди изискванията на договорката с радикалната палестинска формация " Хамас " за освобождение на заложници и краткотрайно преустановяване на огъня в Ивицата Газа.

 

Припомняме в резюме главните моменти от постигнатото съглашение и по-нататъшните планове на страните.

 

В идващите 24 часа би трябвало да бъде оповестена четиридневна пауза във военните дейности.


На този стадий " Хамас " ще освободи 50 заложници от Газа (повечето от тях, съгласно " Хамас ", са задгранични граждани)


Израел ще освободи 150 палестински дами и младежи, държани в израелски затвори.


На втория стадий паузата във военните дейности ще се удължава с един ден за всеки 10 освободени заложници.

 

Израел разгласява лист с общо 300 палестинци, които могат да бъдат освободени - множеството от тях млади мъже, арестувани за набези против израелци.


Лидерът на националистическата партия Otzma Yehudit (Еврейската сила) и министър на вътрешната сигурност Итамар Бен-Гвир назова снощното съглашение за освобождение на някои израелски и задгранични заложници в подмяна на доста повече палестински пандизчии от израелските затвори " рисков казус, който повтаря минали неточности ".

 

Вместо това политикът прикани за засилени военни дейности от страна на израелските военни, с цел да принудят " Хамас " да се съгласи на всеобхватна договорка за заложници. Той сподели, че министрите от неговата партия са дали своят вот срещу актуалната версия на договорката " с известно съмнение ", признавайки, че всички разновидности по това време " са били неприятни ".

 

Световните водачи обаче утвърдиха съглашението въпреки и в друга степен като го дефинираха като позитивна стъпка в намиране на излаз от войната сред Израел и 'Хамас ".

 

Сделката с медиатор Катар бе гласувана след различия в кабинета на Израел. Снощи срещу нея бяха водачът на Религиозната ционистка партия Бецалел Смотрич, който обаче промени мнението си, като изясни това с потребността от завръщане на заложниците, и водачът на " Еврейска мощ " Итамар Бен Гвир, който не го направи (и назова договорката " неморална). Споразумението бе отхвърлено и от още двама крайнодесни министри.

 

До началото на примирието в Газа обаче въоръжените дейности не стихват. Продължават сраженията в региона на бежанския лагер Джабалия, най-големия в Газа, където арабски медии пишат за гибелта на 52-ма души единствено от едно семейство. В линията интернационалните репортери съобщаваха за детонации, те се чуваха и в репортажи на арабски малките екрани. Израел удостовери, че са осъществени въздушни удари.

В окупирания Западен бряг, другата съществена палестинска територия, управляващите приказват за седем убити палестинци, шест от тях - при удар с дрон по лагер, който е известна цел на израелската войска поради хипотетично укриване на екстремисти.

 

Над 14 000 са, съгласно здравните управляващи в Газа, убитите палестинци, откогато стартира войната сред Израел и " Хамас " с изненадващата офанзива на ислямистите на 7 октомври.

 

След четиридневното преустановяване на огъня, съгласно Израел, може да има удължение. Разглежда се опцията общо 100 заложници да бъдат освободени от края на месеца - от близо 240, пленени от " Хамас " и " Ислямски джихад ". Тази версия, споменавана от израелски представители, съответствува с информацията на в. Times of Israel, съгласно който прекратяването на огъня може да продължи до 10 дни, като всеки от тях да бъде освобождавани по 10 души.

 

Палестински източник на " Ройтерс " споделя, че първичните 50 заложници, които би трябвало да бъдат освободени, ще бъдат последвани от други 50, в подмяна на още 150 палестински пандизчии: " Втората група ще последва първата група. Ще им трябват четири или пет дни, с цел да се провеждат. "


Израел даде знак за допустимо разширение на договорката и с публикуването на 300 имена на палестински пандизчии, които могат да бъдат освободени. Почти всички са мъже; 40% са непълнолетни; две трети са задържани от началото на годината до момента.

 

За интервала на примирието - в отстъпка на Израел пред " Хамас " и водача ѝ в Газа Яхия Синуар - ще има и шестчасови интервали без разследващи полети на дронове над линията.

 

Катар чака и увеличение на филантропичните помощи; за месец Израел е разрешил влизането на 1399 камиона при към 10 хиляди месечно нужни сега съгласно Организация на обединените нации.

 

В примирието твърди, че се готви да взе участие и ливанското шиитско придвижване " Хизбула ", без значение че не е част от договорката. Напрежението с " Хизбула " набъбна изключително в последните дни около размяната на огън и обстрела по северната граница на Израел. От ливанска страна се обявено за убийството на двама публицисти на телевизия " Ал Маядийн " тази седмица.

 

Това не е отвод от войната

 

Няма да има " каквато и да е офанзива ", споделя за организацията Мохамед ал Хулейфи, основният договарящ на Катар в договарянията за преустановяване на огъня. " Никакви военни придвижвания, никакво разширение, нищо ". Доха също по този начин желае договорката да е дребна стъпка към дълготраен мир и " семето за по-голямо съглашение и непрекъснато преустановяване на огъня ". " Това е и нашето желание. "

 

Подобен език пристигна от " Хамас ", чийто външнополитически представител на политбюро Муса Абу Марзук сподели, че организацията е подготвена за замяна на всички заложници и трайно преустановяване на огъня.

Казаното от Абу Марзук не значи завършек на бойните дейности оттатък интервала на договорката.


Израел отхвърля трайното помирение, тъй като счита, че от него ще завоюва " Хамас ", чието премахване е цел на армията след офанзивата на ислямистите. " Ние сме във война и ще продължим войната, до момента в който не реализираме всичките си цели. Да унищожим " Хамас ", да върнем всички наши заложници и да подсигуряваме, че никое образувание в Газа не може да заплашва Израел ", съобщи министър председателят Бенямин Нетаняху. Противници на договорката в израелския кабинет смятаха, че каквато и да било пауза може да е началото на края на войната.

 

Армията назовава новия режим " оперативна пауза ".

 

" Докато разгласяваме сключването на съглашение за помирение, ние удостоверяваме, че нашите пръсти остават на спусъка и нашите победоносни бойци ще останат нащрек, с цел да защитят нашия народ и да победят окупацията ", съобщи на собствен ред " Хамас ".

 

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън приветства договорката. Сред заложниците, които ще бъдат освободени, се чака да има и трима американци.

 

Саудитският външен министър принц Фейсал бин Фархан Ал Сауд изиска и непрекъснато увеличение на достъпа до филантропична помощ би трябвало да стане непрекъсната: " Какъвто и филантропичен достъп да се усилва в този момент вследствие на тази договорка със заложници, би трябвало да си остане по този начин (след края на действието на договорката - бел. ред.) и да бъде надграждан. "

След диалози в Лондон външните министри на Саудитска Арабия, Египет и Йордания споделиха, че съглашението би трябвало да докара и до обновяване на договарянията за решение на израелско-палестинския спор с две държави-.

 

" Остава още доста работа ", съобщи представител на генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш, който в същото време приветства решението като значима стъпка в вярната посока. Според шефа на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус съглашението " не е задоволително, с цел да се постави завършек на страданието на мирното население ".

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР