Както цялостното творчество на Милко Божков е необичайно, изненадващо и

...
Както цялостното творчество на Милко Божков е необичайно, изненадващо и
Коментари Харесай

Милко Божков в галерия Арте

Както цялостното творчество на Милко Божков е извънредно, изненадващо и вълнуващо, по този начин и актуалната му галерия е ексцентрична и чувствена. Нестандартна, тъй като представихме първо " Ретрорепро II " в края на 2023 година (заради каталога на автора), а в този момент демонстрираме най-новите му живописни произведения по остарели скици, само че още веднъж с друго звучене, споделя галеристката Гергана Борисова. В " Ретрорепро I " обичаните тематики на Милко - облаци, снежинки, вечерница, рало, черква... в този момент живеят върху дървени плоскости, които се отварят като книги - "...Живата му и неспокойна мисъл поражда мощно изразен афинитет към ексцентричните решения. Успява постоянно да изненада и с дискретна провокация да подкани фена да се впусне в разгадаване на смислово-визуален лабиринт.
Монолитен и споен, а в това време рисково динамичен, той безспирно търси нови провокации, без да попада в клопката на еклектичност и разпиляност. Творческият му свят се характеризира с богат и комплициран еластичен синтез и наситена семантична тъкан. Синхронно съжителстват типичен и неконвенционални форми. Синтез, лишен от неискрена предумишленост, носещ лекотата и финеса, с които се ражда първичната концепцията ", отбелязва Елица Терзиева.
Изложбата е чувствена като всяка картина излязла от душата на "...художник, който има изявен нюх за творбата в нейната съвършена целокупност. Всяко нещо (независимо действително или имагинерно) е на своето място. Самобитната постановка на изобразителното поле, като че ли възпроизвеждаща наблюдаване през обектива на камера с голям брой едновременни гледни точки, въвлича фена във въртоп от облици и знаци, плод на единението сред умишлено и подсъзнателно ", добавя Терзиева.
" Ретрорепро I " включва шест живописни платна и 13 картини, изпълнени в смесена техника (акрил, туш, м.б., молив, резба и др.) върху дърво. "...В картините му са съхранени изгубени места и изгубено време, намерили израз в сборен облик на време и пространство, на съответно и общо, на понятно и неразбираемо ", показва Елица Терзиева.
Новата живописна галерия на Милко Божков може да се види в столичната изложба " Арте ", ул. " Бузлуджа " 31, до 9 февруари.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР