Както “Труд” писа, след олиото и яйцата поскъпнаха с 30

...
Както “Труд” писа, след олиото и яйцата поскъпнаха с 30
Коментари Харесай

Двойни цени за Великден

Както “Труд” писа, след олиото и яйцата нарастнаха с 30 на 100
Козунаците костват два пъти повече от предходната година

Тъжен Великден чака българите през тази година, след голямото повишаване на всички типични за празничната софра артикули и ястия през последната година. Въпреки че остават повече от две седмици до празника, фамилии от в този момент се кахарят, че трапезите им през тази година ще останат съвсем празни. “Всичко е поскъпнало двойно. Въобще не ни е до празнуване. По през целия ден обикалям, с цел да намеря по-евтино агнешко, яйца и съществени артикули за ястия, които ще подготвя, преди търгов­ците да са надули в допълнение цените в дните преди Великден”, изясни за “Труд” 65-годишната Траяна. “Колкото и да сме нямали, за празника масата постоянно е била отрупана, само че в този момент не знам по какъв начин ще посрещна децата и внуците”, оплака се тя.

Простите сметки демонстрират, че грижите на Траяна действително са общи за хората в страната, защото цените на агнешко, козунак, яйца, салати и олио са с сред 30 и 100 % по-високи по отношение на предходната година. В същото време минималната заплата се усили с 9,2 на 100 до 710 лв..

Задължителните яйца, с които да се преборим за здраве и да си съобщим взаимно положителната вест “Христос Воскресе”, както “Труд” прогнозира”, към този момент костват с 30 на 100 повече по отношение на предходната година. За последната година цената им се е нараснала от 19 стотинки на едро до 25 стотинки на едро за брой, демонстрират данни на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите. В магазина за крайните клиенти цената на яйцата действително е към 29-30 стотинки за брой. Кора с 30 огромни яйца, размер L в огромните вериги се търгува “на промоция” против 8,89 лв. или съвсем 30 стотинки за яйце.



Както “Труд” написа още на 14-ти март, след олиото фрапантно нарастнаха и яйцата.

“За първи път ще боядисам единствено по 1-2 яйца на човек от фамилията, едвам отбележим празника и няма да разпределям на съседи и другари. Предвид по-високите цени на всичко, към този момент си вършим сметка у дома за всеки разход”, изясни 46-годишната Мая, която е стопанка и не работи.

Агнешкото също е поскъпнало с 25-30 на 100, само че даже и да изберете по-евтино месо за трапезата си като свинско или пилешко, би трябвало да имате поради, че тяхната цена също е увеличена с долу-горе същия % по отношение на предходната година. Салатите през тази година също ще ни излязат солено, тъй като ще платим за тях близо двойно по отношение на предходната година.

Козунаците за този Великден също костват два пъти по-скъпо по отношение на предходната година. Производителите изясняват, че няма по какъв начин да не вдигнат цената, защото себестойността на типичния сладкиш за празника се е нараснала доста. При поскъпналите първични материали елементарен козунак от 500 грама - единствено с локум, към този момент излиза към 4-4,20 лв. при съвсем два пъти по-ниски цени от 2,20-2,50 лв. преди година, изясни ръководителят на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в Добрич Тошко Няголов. Заради нарастването хората всеобщо отхвърлят да купуват козунаци, а потреблението и оттова производството са се свили съвсем на половина, изясни Няголов. Според него повишаването на козунаците е неизбежно поради нарасналите разноски за производството им. Цените на горивата и на електрическата енергия за бизнеса са се повишили от 3 до 5 пъти, обясниха от сектора. Един звук брашно преди началото на 2022 година е коствало 740 лв. за звук, до момента в който към този момент се продава против 1260 лв. за звук. Олиото също се предлага на едро при цени от 5,50-6,10 лв. за литър. Дори локумът, влаган в козунаците, е поскъпнал от 1,80 лв. за кг на 4 лв. за кг.

Заради ударното нарастване на разноските за произвеждане, сладкарите през тази година ще оферират на потребителите единствено по-обикновени козунаци, като ще пропуснат екстрите с шоколад, стафиди и портокалови корички. С тях цената на един козунак ще доближи 8-10 лв. и няма кой да го купи, изясняват сладкари. За нас е немислимо да продаваме един козунак, па бил и той безглутенов, за 50 лв., както прави брачната половинка на премиера Кирил Петков - Линда, обясниха от сектора. И допълниха, че в случай че в София могат да се намерят клиенти за такива козунаци, то в провинцията хората всеобщо си броят стотинките и търсят по-малки разфасовки или даже сладкия самун, продаван на парче.



Източник: ДКСБТ

Директно от фермата излиза 8-10 лева живо тегло
Магазините надуват агнешкото до 23 лева./кг.
Внасят по-евтино от Македония

Стефан Кючуков, Труд



Агнешкото месо в магазините ще бъде с към 5 лева за кг. по-скъпо по отношение на предходната година.

Агнешкото месо в магазините за Великден ще коства към 20-23 лева за кг., сподели за “Труд” Симеон Караколев, съпредседател на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация. Това е съществено нарастване по отношение на цените през предходната година, когато агнешкото за Великден се продаваше по към 16-18 лева за кг.

От една страна покачването на цените идва поради поскъпналите фуражи и горива. Но по-голяма роля за покачването на цените в магазините имат търговците. При продажба на агнета непосредствено от фермите цените сега са към 8-10 лева за кг. живо тегло, в случай, че през предходната година са били 6-8 лева Това съставлява нарастване с към 2 лева за кг. Докато крайната цена в магазините ще бъде с към 5 лева за кг. по-висока по отношение на предходната година.

Търговските вериги калкулират крайните си цени, по тази причина ние предлагаме да се купува непосредствено от фермите, сподели Симеон Караколев. Това е най-разумно, като в този случай и двете страни - фермер и консуматор, ще получат най-хубавата за тях цена.

Има задоволително агнета, които да задоволят търсенето в страната, увери Симеон Караколев. Годишно за Великден на пазара се продават към 500 хиляди агнета. От тях тази година към 400 хиляди ще бъдат купени непосредствено от фермите, предвижда Караколев. Според него единствено към 80-100 хиляди агнета ще минат през кланниците. Директно от фермите купуват както хора, които взимат агне за Великден за фамилията си, по този начин и прекупвачи, които с дребна надценка продават агнешкото на хора, които нямат време да вървят персонално до плантация, с цел да си купят агне.

В страната ще има и вносно агнешко за Великден. Например внасят агнешко от Северна Македония с 30-40% по-ниски цени. Но българските фермери се надяват контролът от страна на държавните институции да бъде затегнат, тъй че този импорт да бъде редуциран до най-малко.

Износът на български агнета за съседите страни е най-малък. Основно отглежданите агнета са за консумация в страната. Цените на агнетата живо тегло тази година са нараснали поради по-скъпите фуражи и горива. Цените на фуражите са два пъти и половина по-високи по отношение на предходната година. Освен това токът за бизнеса е над 200% по-скъп, а цените на горивата са с над 30% по-високи, изясни Симеон Караколев.

Прогноза на Министерството на финансите: Ставаме по-бедни
Цените на храните ще се усилят с 16,4 на 100
Горивата остават над 3 лева



Поскъпване на храните с 16,4% през тази година чакат от Министерството на финансите.

Храните ще нарастнат с 16,4% през 2022 година Това е записано в пролетната макроикономическа прогноза на Министерството на финансите, която беше оповестена във вторник. Повишението в цените на транспортните горива се чака да доближи 25,1% в края на годината, показват от ведомството на Асен Василев. При състояние, че на 1 януари бензинът струваше 2,41 лева за литър, а дизелът беше 2,47 лева, това значи че упованията на министерството са в края на годината бензинът да е над 3 лева за литър, а дизелът - към 3,08 лева за литър. Тоест поевтиняване на горивата няма да има. Услугите ще нарастнат с 8,1% през 2022 година, а инфлацията в края на годината ще доближи 10%, предвиждат от министерството.

През 2022 година нарастването на заплатитеке бъде с 8,1%. Но поради предстоящата висока инфлация действително заплатите на хората ще намалеят, гласи новата прогноза на ведомството на Асен Василев. Това удостоверява написаното от “Труд”, че инфлацията към този момент изяде нарастването на заплатите.

В разбора си от Министерството на финансите признават отрицателния резултат на високата инфлация върху действителния растеж на стопанската система, само че в същото време държавното управление на Кирил Петков не подхваща никакви дейности за ограничение растежа на цените.

В пролетната си прогноза от ведомството на Асен Василев доста утежняват упованията си за стопанската система на страната по отношение на прогнозата, заложена при създаването на бюджета за 2022 година Например предстоящият растеж на Брутния вътрешен артикул (БВП) в този момент е сгънат до 2,6%, при заложени 4,8% в бюджета за 2022 година Интересно е обаче, че и за 2023 година прогнозата е за слаб растеж на стопанската система от 2,8%, в случай, че надали чакат войната в Украйна да продължи и през идната година.

Много драматичино е ситуацията с непознатите вложения. За актуалната година упованията на министерството на финансите са непознатите вложения да са единствено 2,4% от Брутният вътрешен продукт на страната, в случай, че през спешната 2020 година, преди идването на власт на служебния кабинет, те са били 5,2% от Брутният вътрешен продукт. През предходната година при ръководството на служебния кабинет непознатите вложения понижават на половина до 2,6% от Брутният вътрешен продукт, като толкоз се чака да бъдат и през 2023 година

Любопитно е, че още в прогнозата, заложена в бюджета за 2022 година, упованията са непознатите инвесиции през тази и идващите две години да са единствено 3,7% от Брутният вътрешен продукт, което е по-малко, в сравнение с през 2020 година И то в случай, че привличането на повече непознати вложения беше главното заричане на премиера Кирил Петков.

Спирането на газа от Русия ще свие приходите на семействата, признават от ведомството на Асен Василев.

Същевременно от министерството разчитат на украинците, с цел да се увиличат заетите в страната. Прогнозата е, че през 2022 година на територията на страната ще останат 135 хиляди украинци, от които 55 хиляди ще си намерят работа за към 6 месеца. През 2023 година работещите тук украинци се чака да намалеят до 40 хиляди

Всички тези прогноси са направени при цена на петрола от 100 $ за барел. От ведомството са създали и алнетративна прогноза с цена на петрола от 130 $ за барел, като в този случай инфлацията ще бъде още по-висока.



Намалиха грамажа в разфасовките
Расте цената на хляба даже в Добруджа


Хлябът в Добрич освен нараства, само че и самуните стават все по-малки.

Хлябът, който е главен за трапезата на българина, също нарастна доста през последната година. Значително се усилиха даже цените на насъщния в житницата на България - Добруджа. Ако до преди няколко месеца самун от към 700 грама се оферираше в дребните търговски обекти в града против 79 стотинки, в този момент същият към този момент коства 1 лев. Поскъпването стана поетапно, като цената мина първо през 89 стотинки, очевидно с цел да не е прекомерно шоково нарастването за потребителите, изясни търговски представител на хлебни произведения от Добрич пред “Труд”.

В същото време дребните производители в града, които имат дребни фурни и оферират самун от по-качествени артикули в два магазина в Добрич, усилиха цената на хляба от 1,30 лв. за 600 грама на 1,80 лв., освен това намалявайки размера на самуните до 550 грама.

За да не се усети фрапантното нарастване от потребителите и да оцелее бизнесът им, производителите залагат на разнообразни трикове, изясни пред “Труд” комерсиалният представител, поискал да остане неизвестен. Сменят опаковките и оферират нови марки самун, с цел да вдигнат по този начин по-неусетно цената и да понижат грамажа.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР