Както стана ясно марката СДС беше запорирана от адвокат, който

...
Както стана ясно марката СДС беше запорирана от адвокат, който
Коментари Харесай

Марката СДС скоро може да бъде пусната в продажба

Както стана ясно марката " Съюз на демократичните сили " беше запорирана от юрист, който претендира за неплатени от партията отговорности. Диньо Бозаджиев е запорирал общо 11 знака обект на интелектуална благосъстоятелност, като един от тях е емблематичното лъвче. То било непокътнато като марка в далечната 1991 година. В изявление за OFFNews юристът изясни, че съдия-изпълнител може да разгласи марката за продажба, с цел да бъдат изплатени всички отговорности, които партията е натрупала.

Адв. Бозаджиев, нямаше ли различен юридически механизъм, по който да си вземете дължимите суми от Съюз на демократичните сили?

Единият вид да си взема дължимите суми беше като ги поканих при започване на 2016 година да ми заплатят сумите. Те не го направиха това нещо и може би след 7-8 месеца заведох тези каузи - всяко по обособен контракт, който не е заплатен. Тук нещата вървят по така наречен заповедно произвеждане, надлежно по 5-6 каузи си извадих изпълнителни листове, въз основа на което образувах и изпълнително дело.

По отношение на другите каузи, те направиха възражения, че не дължат сумата, заради което аз нямам различен процесуален прийом с изключение на да заведа по исков ред и да потвърждавам тази сума. Дължимите суми са за явяване по 5 или шест каузи.

За каква дължима сума става въпрос?

Сумата като главница е към 10 хиляди лева, само че по отношение на тези правосъдни процедури са насъбрани разходи, които аз съм направил и по този начин сумата става много по-голяма. 

По останалите каузи те започнаха да пишат възражения, подписани персонално от Лукарски (председателят на партията Божидар Лукарски, бел. ред.). В тях написа - " не дължа сумата " и това е задоволително, с цел да се завърши със заповедното произвеждане и тогава се указва на взискателя, какъвто съм аз, в едномесечен период да заведе дело. 

Вие имахте ли контракт със Съюз на демократичните сили за правни услуги?

Да, имам един контракт, който е за правно обслужване за 9 месеца, в който има експлицитна уговорка, че в случаите, когато се явявам и реализирам процесуално посланичество по каузи, ми се дължи настрана заплащане в границите на минималния размер, който е очакван в наредбата Висшия адвокатски съвет за най-малък размер на адвокатските хонорари. Когато се явявам пред съд или прокуратура публично като пълномощник, те би трябвало в допълнение да ми заплатят и защото имам абонаментен контракт, за това и сумата, която е контрактувана за възнаграждение, е минимумът, който е по наредбата.

За тези заплащания не е ли посочен период в контракта, в който те би трябвало да бъдат направени?

Те по принцип се дължат преди реализирането, само че страните могат да се договорят. Аз мога да изисквам за заплащане преди или по-късно, само че те са постоянно са дължими. И защото ние този въпрос не сме го прецизирали, аз не съм претендирал за лихви от интервала, когато съм се явявал, досега на поканата. Така че, от момента, в който аз ги поканвам, те към този момент са в веселба. 

По отношение на това могат или не могат да се явяват на избори - главният секретар на партията разяснява пред медии, че не се вълнува от запора, защото партията няма право на комерсиална активност. 

Това значи цялостна неначетеност и доколкото знам ръководителят на партията е юрист и да приказват такива неща. Нека да си видят какво са патентовали, какво са защитили и по какъв начин са го защитили като комерсиална марка и че тук става въпрос за интелектуална благосъстоятелност, а потреблението на интелектуална благосъстоятелност по Закона за политическите партии е един от методите за законно финансиране на политическа партия. Фактически тези търговски марки, които са непокътнати в Патентното ведомство, те към този момент могат да бъдат употребени за произвеждане да вземем за пример на артикули и услуги, които са свързани с пропагандната активност на партията. Те могат да ги продават и от това получават доходи, както по време на предизборните акции има шапки, ключодържатели и други, които се продават и това е законно финансиране на политическите партии, които по принцип не могат да правят комерсиална активност. Така че тук не става въобще въпрос за комерсиална марка и комерсиална активност. Разликата е като сред Стамбул и Ямбол. 

Възможно ли е от Съюз на демократичните сили в действителност да не са били наясно, че държат правата над такава марка?

Няма по какъв начин да не знаят. Ако извършите информация в регистъра на Патентно бюро, ще видите, че са регистрирани. Това са 11 знака, в това число и именитото лъвче. Те могат да ги употребяват и като титуляр на тази марка е записан Съюзът на демократичните сили. Първите поръчки, в това число и на емблематичното лъвче и от 1991 година Има и други - от 2012 година да вземем за пример, които те употребяват като запазена марка на политическата партия. Ако те не си знаят нещата... За мен това е смешно и необичайно.

Какво следва след запора - текат ли някакви периоди?

Има натрапен запор върху използването, продажбата и надлежно лицензирането на тези марки, върху които съдия-изпълнителят е заложил запор и това е досега, в който той остойности тази интелектуална благосъстоятелност и я пусне за продажба... Като я пусне за продажба, всеки може да я купи и откакто се платят парите, те се разпределят сред взискателите. Между другото по моите каузи има присъединени кредитори, Национална агенция за приходите и други. Аз съм един от дребните взискатели. 

Тоест, няма период, в който да бъдат платени отговорностите и партията да си избави марката?

Няма период, тук към този момент става въпрос за технология. Може да стане на следващия ден, може да стане и след една седмица или по-късно. Те заплатят ли ми задължението, те ще би трябвало да платят и отговорностите и по това дело, по което са присъединени и кредитори. Като платят всички отговорности по това дело едвам тогава то ще бъде прекъснато и ще бъде вдигнато компенсацията.

Търсиха ли ви към този момент от партията?

Никой не се е обаждал. Преди към месец имах диалог с Лукарски, който се изненада, че са имали отговорности, което беше необичайно, защото възраженията по всички каузи бяха подписани персонално от него - тогава той беше настоящ министър. Пълномощното на юриста му е подписано от него, а юристът му е ръководителят на Контролния съвет на партията. Така че въобще не може да става въпрос за това, че не са знаели за този проблем и ръководителят на партията едвам в този момент е схванал, когато не е към този момент зает с ръководството на страната. Тогава се уточнихме какви са отговорностите към мен. И до такава степен завърши диалогът. Каза, че ще се обади, никой не се обади и аз не съм ги и търсил.  
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР