Както съобщават местни медии, германският канцлер Ангела Меркел ще определи

...
Както съобщават местни медии, германският канцлер Ангела Меркел ще определи
Коментари Харесай

Меркел търси приемник на Жан-Клод Юнкер

Както оповестяват локални медии, немският канцлер Ангела Меркел ще дефинира тази седмица този член на нейния Християндемократиески съюз, които желае да бъде предстоящ ръководител на Европейската комисия.. Тази служба ще бъде свободна едвам през идната година, когато ще завърши петгодишният мандат на Жан-Клод Юнкер. Берлин обаче към този момент пресмята възможностите за вдишване на надзор върху едно от основните постове в Европейски Съюз, разяснява съветското издание „ Коммерсант “.
След лятната почивка в Германия дебатът за номинацията на претендента за ръководител на Европейската комисия бе обновен. „ Борбата за поста навлиза в решителна фаза “, - написа вестник Die Welt.
От 2014 година ръководител на Европейската комисия - основният изпълнителен орган на Европейски Съюз - е Жан-Клод Юнкер. Традиционно, тази позиция се държи от някогашни министри или държавни глави - Юнкер съвсем 20 години беше министър-председателят на Люксембург. В реалност Европейската комисия е аналог на националните държавни управления, както и неговия ръководител, надлежно, може да се съпостави с „ министър-председател на Европейски Съюз “.
Юнкер ще напусне поста си едвам през есента след идните пролетни избори в Европейския парламент. След това Европейският съвет (включва водачите на страните-членки) ще номинира ръководителя на Европейската комисия, като се внимава коя политическа секта в Европейския парламент получи болшинството от местата. Според прогнозите европейската десноцентристка Европейската национална партия - има всички шансове да резервира поста ръководител. Ето за какво Ангела Меркел (като водач на консервативната ХДС) бърза да „ избута “ своя претендент като единствен представител на център-дясно. Ако се потвърдят предизборните прогнози, на социалдемократите ще останат надлежно председателството на Европейския съвет или на Европейския парламент.
Като вероятни претенденти да заменят Жан-Клод Юнкер, немските медии дефинират ръководителя на Европейската национална партия в Европейския парламент, член на ХДС Манфред Вебер, министърът на стопанската система и енергетиката Петер Алтмайер и министърът на защитата Урсула Фон дер Лайен. Освен това, както е маркирано от Die Welt, като вероятни бъдещи ръководители на Европейска комисия се открояват френският основен договарящ по Брекзит Мишел Барние и някогашните министър-председатели на Финландия и Ирландия Александър Стуб и Една Кени.
„ Сред претендентите от Германия, Манфред Вебер има най-големи шансове. Като дълготраен член на Европейския парламент, той има богат опит в европейските структури, които могат да дефинират избора на канцлера “, счита преподавателят в МГИМО Артьом Соколов. „ Председателят на бъдещата Комисията ще би трябвало да се концентрира върху европейската промяна, тъй като Германия от дълго време желае да се прекара промяна на Европейския съюз “, добави специалистът, интервюиран от „ Комерсант “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР