Както сами се досещате тази рецепта е родена и се

...
Както сами се досещате тази рецепта е родена и се
Коментари Харесай

Баба Дешка прави най-хубавите яйца по панагюрски. Не пропускайте тази рецепта

Както сами се досещате тази рецепта е родена и се подготвя най-правилно в борческо Панагюрище. Ето за какво е най-добре да се придържаме към локалните традиции за приготвянето на бързата манджа, която е в положение да насити и най-гладния левент, поучава уеб страницата pzdnes.com.
Първият ми допир с тази вкусотия беше в детството, когато я подготви наша комшийка и баба на моя връстница, само че в Брацигово. Там на яйцата се споделя „ иченца “. Но баба Дешка си беше панагюрка. Като постави ръцете на Ф и по-добре никак да не се мяркаш пред нея. Люта, едра жена. Но пък по този начин вкусно готвеше, че през ваканциите все се навъртахме край тях. Я баничка стъкмила, я тутманик…

Яйцата по панагюрски са известни и като „ парени яйца “, а също и „ яйца на очи “.
За да се справите сполучливо е належащо да си набавите главните артикули за сътворението на този необикновен специалитет, който е най-вкусен в случай че имате на разположение домашни артикули. Та поради това е хубаво да се разноските по селата край Панагюрище и да си ги закупите от там.
В предишното всичко нужно за рецептата можело да се набави на градския пазар, където спретнати лелки от Бъта, Баня, Мечка, Смилец и Попинци разпалено хвалели стоката си, прилежно подредена в дълбоки кошници. И както написа по писанията това ставало „ секоя събота “. Пък и името на Панагюрище си значи „ пазар “.

– Домашни яйчица, домашни яйчица, по три за грош…
Или:
– Вкусно сиренце – козе, краве или овче, може да се опита… Домашно масъуце…(знам, че е масълце:)
Или:
– Червен пипер и шарена сол от Бъта, мерудийки, шаренийки – всякакви…Чесън и лук, на връзка и на бройка…
За мръвки нищо не се загатва в историята, тъй като хайван – пазарът е бил по-встрани от зеленчуковия.

Пък и да си го кажем под секрет, панагюрки са доста стиснати и рядко пазарували от спретнатите баби. Не тъй като не им се желало, само че множеството също си гледали кокошчици, до момента в който напълно не се погражданили.
Но дано се върнем на продуктите за рецептата:

За да постигнете съвършенството на панагюрската манджа, ще ви би трябвало: кисело млекце, яйца по три броя на човек от семейството(ако децата са дребни, може и по две), олио, масълце, червен пипер, чесън и една кафена лъжичка оцет.
А в този момент запрятайте ръкави.

Извадете най-малката си тенджерка, напълнете я с вода и чакайте да заври, като сипете вътре една кафена лъжичка оцет и още толкоз сол. През това време си подгответе дълбоки чинии. Вземете три скилидки чесън и здравата го счукайте в хаванчето. На една порция се поставя по половин кофичка кисело мляко, тъй че разпределете чесъна съгласно това и по-късно го разбийте в млякото. Готовият млечен сос насипете в чиниите, само че не прекалявайте. Вземете двеста грама сирене и го наронете в соса. Другият вид е да го нарежете на плочка и да го поставите във всяка порция.

Междувременно водата ви би трябвало да е завряла и е ред на яйцата. Счупете черупката и изсипете наличието на най-малко три във водата.

Това го разяснявам, тъй като разказвах рецептата на една другарка и бях не запомнила да я предупредя, че яйцето не се поставя с черупката. В резултат беше направила варени яйца с млечно-чесънов сос и сирене, само че това е друга история.

След като стартират да се забулват, изчакайте две-три минути и деликатно ги извадете благодарение на решетъчна лъжица. Имате два разновидността да ги пуснете да се разположат в чинията или да ги оставите в празна паница, с цел да се отцедят от водата и по-късно да ги поставите върху соса.

След като повторите това колкото пъти е нужно, тоест, колкото порции ще вършиме, отместете водата от котлона и я заместете с тиганче, в което разтопете половин пакетче масло и една лъжица олио. Изчакайте добре да се загрее и след това запържете вътре аления пипер. Сега благодарение на лъжица полейте яйцата в чинията и към този момент сте изцяло подготвени да викате челядта на масата.

Инфо: ОпознайБългария

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР