Както отбелязва изданието TrendForce, цените на чиповете за памет DDR4

...
Както отбелязва изданието TrendForce, цените на чиповете за памет DDR4
Коментари Харесай

Голямото търсене на HBM паметите ще доведе до повишаване на цените на DDR5 и DDR4

Както отбелязва изданието TrendForce, цените на чиповете за памет DDR4 се стабилизираха през март и април след към четири месеца на непрестанен напредък, само че тази непоклатимост в този момент е застрашена от салдото сред предлагането и търсенето на HBM чипове, които могат да се създават в същите заводи като DDR4 или DDR5. Цените на последните два типа оперативна памет могат да се покачат най-малко с 5-10% през това тримесечие.

Материалът на страниците на TrendForce се отнася до новината, оповестена от Nikkei предходната седмица, за желанията на доставчиците наизуст да покачат цените на DRAM с 5% или 10% по отношение на първото тримесечие. Представители на това издание разясняват, че на този стадий главният фактор, пораждащ нарастване на цените на DDR4/DDR5, ще бъде неналичието на потенциал за произвеждане на HBM памет. Както беше упоменато преди ден, производството на последния тип памет изисква повече силициеви пластини, защото HBM кристалите сами по себе си са по-големи, а равнището на недостатъци при производството на HBM стекове е много високо. Като пренасочват индустриалните линии на DRAM към производството на по-изгодната HBM, фирмите неумишлено понижават потенциала, с който може да се създава DDR, а това напълно разумно основава условия за растеж на цените.

В сегмента на HBM темпото на създаване на нови фабрики ще зависи от рентабилността на бизнеса. Сега всички квоти за произвеждане на HBM при главните снабдители към този момент са разпределени освен до края на настоящата година, само че и за забележителна част от идната година. Новите фабрики ще бъдат пуснати в употреба най-рано през идната година. В същото време на пазара излизат ускорители на Nvidia с повишен потенциал на паметта от вида HBM3E, което единствено усилва търсенето на съответните чипове. Така се основават условия за растеж на цените на другите типове DRAM и за недостиг на предлагането.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР