„Както очаквахме, КЕВР взе балансирано решение и по -малкото увеличението

...
„Както очаквахме, КЕВР взе балансирано решение и по -малкото увеличението
Коментари Харесай

АТДБ: КЕВР взе балансирано решение. По -малкото увеличение на цената на топлинната енергия е изцяло в интерес на клиентите

„ Както чакахме, КЕВР взе уравновесено решение и по -малкото нарастването на цените на топлинната сила е напълно в отбрана на ползите на клиентите! “ сподели ръководителят на Асоциация на топлофикационните сдружения в България инж. Кремен Георгиев.
Вече стана ясно, че цените на топлинната сила в страната се усилват от 1 юли приблизително с 29,73 %, а не със страховитите трицифрени цифри, които бяха оповестени при започване на месец май. Тогава сериозен потрес провокира информацията, че парното за клиентите на Топлофикация Велико Търново ще се усили с 300%. За благополучие това не се случи. Увеличението на цената на топлинната сила в Топлофикация Велико Търново е 23%. „ Българите, които употребяват централно парно, могат да са спокойни най-малко до края на годината. По закон, даже и да има нарастване на горивата и другите съставни елементи в себестойността на силата, цената на парното и топлата вода не може да бъде променяна в идващите 6 месеца. “ сподели инж. Кремен Георгиев. Според Председателя на Асоциация на топлофикационните сдружения в България инж. Кремен Георгиев в допълнение позитивно въздействие за джоба на клиентите ще има и с намаляването на Данък добавена стойност за топлинната енергия „ Българските топлофикации са удовлетворени, че клиентите няма да бъдат натоварени с големи сметки и няма да се наложи те да са пострадали от голямата инфлация на всички артикули и услуги в последната година. Както постоянно съм казвал, цената на топлинната сила би трябвало да бъде обществено търпима и даже да се постанова да се подвига, нарастването не би трябвало да е за сметка на жителите. Парното би трябвало да си остане най-евтиния способ на отопление. Но остава един въпрос, който ръководещите, които и да са те в околните месеци, би трябвало да решат. Необходимо е топлофикациите да бъдат обезщетени, тъй като в случай че нарастването на цените на главните съставни елементи в производството на сила продължат да порастват, е допустимо финансирането на бъдещите вложения, които сега са по този начин значими, да остане под въпрос. “ сподели инж. Кремен Георгиев. През последните няколко месеца доста от българските топлофикации оповестиха обществено, че са генерирали големи по размери недовзети преходи заради неналичието на смяна в крайната цена на топлинната сила, макар голямото нарастване на цените на горивата, които употребяват. Според инж. Кремен Георгиев лишаването от спомагателни доходи е допустимо да докара до закъснение на реализацията на зелени планове, както и до по-бавно възобновяване на топлопреносната мрежа, която в доста градове е амортизирана.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР