Както обеща снощи министърът на вътрешните работи Валентин Радев, екипът

...
Както обеща снощи министърът на вътрешните работи Валентин Радев, екипът
Коментари Харесай

Прокурори и МВР едно към едно за шесторното убийство в Нови Искър

Както даде обещание нощес министърът на вътрешните работи Валентин Радев, екипът от прокурори, криминалисти и следователи, ангажирани с разкриването на шесторното ликвидиране в Нови Искър, даде конференция през днешния ден. Участниците в брифинга оповестяват спомагателни детайлности и доказателства, с цел да се постави завършек на спекулациите кой е причинителят на тежкото закононарушение. 

Ето какво споделиха те, едно към едно:

Борислав Сарафов, шеф на следствието и зам.-главен прокурор:

В последните дни чета медийни изявления, които тиражират разнообразни версии. Колкото повече чета, толкоз повече някои от тези разбори ме забавляват. С този брифинг желаеме да сложим всички обстоятелства за случая. 

Преди да стартираме днешния брифинг, синтезирах всички съществени въпроси и теории на конспирациите в медийното пространство. Няма да скрием никакви доказателства по отношение на следствията, които сме провели, стига те да не са следствена загадка.

У нас няма никакво подозрение кой е причинителят на шесторното ликвидиране. Както стана ясно, по отношение на Росен Ангелов бяха открити процесуални обвинявания.

През цялото време на следствието съм поддържал персонално връзка с шефа на Научноизследователски институт по криминалистика към Министерство на вътрешните работи госпожа Добринка Маркова, с която сме разискали заключенията от експертизите от института по криминология. Почти не смятам за належащо да разясня доказателства за авторството на убийството. Едно и също оръжие е умъртвило Кети Кюхова и останалите петима души, със същото оръжие е убит и Росен Ангелов, барутни частици от същото оръжие са открити и по Росен Ангелов. Иззети са облекла на самия Росен Ангелов, по които изрично има кръв на Кети, както и на Неделчо (б. р. - мъжът, с който Кети Кюхова е живяла на брачен начала и също е измежду жертвите на шесторното убийство).

За нас безспорно причинител на шесторното ликвидиране е Росен Ангелов. Той, изрично, се е самоубил. Сам си е направил заглушител на оръжието по скица, която е видял от интернет. Заглушителят е изработен от маслен филтър. Идентичен маслен филтър има в гаража, където той е живял.

По време на предходния брифинг ние не знаехме какви можеха да са дейностите на Росен Ангелов, тогава още беше жив. Сега можем да кажем - претекстът за убийството е разбъркан - както прочувствен, по този начин и финансов . Кети се е занимавала с разчистване на домове на заможни българи в София и покрайнините, а Росен Ангелов е желал да ограби някои от тези домове. Именно това е повода за разрива в връзките на двамата. Росен е желал ключове и достъп до алармените системи на някои от тези домове. Кети е схванала, че любовта му не е била напълно безкористна. Именно по тази причина са били заличени всички очевидци. Искал е да заличи всички следи към себе си. Той е умъртвил фамилията на Кети, тъй като след гибелта й точно те са заинтригувани от следствие.  

Оперативно установихме кой е причинител. Ние знаехме кой е килърът още след 24 часа (б.р. - след подаването на сигнала за убийствата), само че го доказахме след 48 часа  Направихме претършуване на гаража, в който е живял. Там открихме облекла на Росен Ангелов, по които установихме ДНК, както на Кети, по този начин и на Неделчо. Според нас, ДНК анализът е неопровержимо доказателство за закононарушение. Още през август 2007 Росен Ангелов има направена полицейска регистрация, когато са взети негови ДНК проби. Оттам имахме ДНК материал за относителен разбор. ДНК анализът беше осъществен бързо, тъй като това беше предпочитана задача, по която работеше целият експертен състав. Не е надалеч от действителността това, което гледате в доста сериали и филми по малкия екран. Отново желая да подчертая тяхното значение. 48 часа от изземването до анализът е задоволително време.

Действията на Росен Ангелов - тежък социопат, не бихме могли да вникнем в прочувствените му претекстове за тях. Никой естествен човек няма да убие ей по този начин 6 души. Хронологично, първо е убийството на Кети.

Някои от цифрите в това уравнение може би ще останат незнайни за нас до дъно. За нас обаче е от извънредно значение кой е причинителят на закононарушението. За разлика от тайните теории ние можем да боравим единствено с обстоятелства. От 3-ти до 5-ти сме издирвали лицето Росен Ангелов. Районът беше разграничен на квадранти и бяха претърсени методично. След като не сме го открили, следовите кучета не са ни дали местонахождението. Огледът на къщата, в която е живеел, беше изработен сутринта на 4-ти. В рамките на цялото следствие сме работили с оперативни източници на информация. Аутопсията дава данни, че гибелта е настъпила в петък. Това е непосредствен регион, в случай че гледате по въздух. Всъщност това е свеж регион и е доста мъчно наличен.

Като цяло къщата от откритите досега данни е противозаконна сграда. В целия този регион има към 500 къщи, множеството от които необитаеми, изключително зимата. Очевидно това е един плодороден за нелегално настаняване район. Направено е нелегално прехвърляне към електропреносната мрежа. Интернет е употребил през устройство, наречено бисквитка. Къщата е без административен адрес. Престъплението с блудството е било в същата махала, само че не знам дали е било в същата къща.

Стойно Цветков - главният проверяващ служител на реда в Столична дирекция на вътрешните работи:

С оглед всички обстоятелства мога да ви кажа, че убийствата са станали в тъмната част на денонощието на 31-ви против 1-ви. Евентуално първото ликвидиране е станало след 19:30 часа в региона към къщата, където е открито фамилията. Кети Кюхова е излязла да разноски кучето си и към 23 часа е осъществено и петорното ликвидиране. Тялото на Кети е изхвърлено по-късно. Роднините на Кети са я търсили през времето, когато я е нямало. Росен Ангелов е превозил тялото на Кети с джипа. Той е знаел къде Кюхова разхожда кучето.

Тефтерът (б.р. - открит от публицисти наоколо до кладенеца, където бе намерено тялото на Кюхова) към момента не е ясно по какъв начин е попаднал там, допускаме, че е изхвърлен.

Хронологията на телефона (б.р. на Росен Ангелов) е изтрита, последна интернет активност има от таблета с влизане в уеб сайтове с детска порнография.

Градският прокурор Емилия Русинова:

Освен хората, които са убити в къщата, не е имало други хора и очевидци. Има доказателства по делото, че фамилията е било обезпокоеното, че Кети е излязла и не се е прибрала. Имаме доказателства и, че до 23 часа фамилията е било живо. От доказателствата е ясно, че Росен Ангелов всекидневно е ходел с раница, в която е носил облекла. Той е оставал да нощува по разнообразни места. Именно в тази раница са били дънките, по които сме открили кръвта на жертвите и ДНК на Росен Ангелов.

Ангелов е търсен в цяла България. Направих си труда да ревизира дейностите, осъществени по присъдната кореспонденция. Всички нужни и вероятни дейности са били приложени към лицето Росен Ангелов. В момента, когато е трябвало да се извършва присъдата му, законодателството ни беше друго. Възможността за укриване на лицето е пресечена с смяната на законодателството (б.р. след смяна през 2015 година към този момент е допустимо задържането и привеждането в пандиза да става още в правосъдна зала, след прочитане на присъдата.)

Прокурор Наталия Николова, която е била на мястото на престъплението:

Беше назначена съдебно-медицинска експертиза, чието умозаключение сподели, че гибелта на Ангелов се дължи на огнестрелно пострадване, породено с един изстрел. Установено е сляпо завършващо прострелване в главата в слепоочието ", сподели окръжният прокурор Наталия Николова.

Самоубийството на Росен Ангелов е станало евентуално в петък (б.р. 5 януари. Припомняме, че трупът му бе открит на 7 януари, неделя). Последното влизане от таблета на Росен Ангелов е от 4-ти в извънредно гнусни уеб сайтове за детско порно.

При комплексната оценка направлението на изстрела дала изрично съображение, че е допустимо Ангелов да е възпроизвел изстрел в слепоочието със личната си ръка, което е доказателство за самоубийството му. Не се откриват охлузвания по горната част на лицето, т.е. няма никакви данни за съществуване на каквото и да е битка. По долните крака има пострадване, което е с много огромна отминалост - 10-15 дни. В тялото няма съществуване на етилов алкохол, морфин, кокаин, хероин, т.е. никакви упойващи субстанции или медикаменти.

Доказателствата бяха безапелационни, че Росен Ангелов е причинител на действието. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР