Както може би се досещате, в основата на менюто на

...
Както може би се досещате, в основата на менюто на
Коментари Харесай

Какви зеленчуци ядат хамстерите

Както може би се досещате, в основата на менюто на всички гризачи са сухите храни. Това обаче надалеч не значи, че не би трябвало да разнообразявате храненето им и да включвате и други артикули, като да вземем за пример сочните плодове и зеленчуци.

Някои от тях може да давате всеки ден, а други - веднъж на седмица. По този метод ще се грижите за вярното и уравновесено хранене на животинката ви, което е извънредно значимо, когато сте решили да се грижите за хамстер.

Какви зеленчуци могат да ядат хамстерите?

Сред зеленчуците, които хамстерите ядат попадат: тиква, разнообразни сортове тиквички, чушки, краставици, моркови, цвекло броколи, ряпа.

Любимите храни на хамстерите са още: карфиол, патладжан, целина, царевица.

Имайте поради обаче, че при въвеждането на нов артикул в менюто на любимеца ви, постоянно би трябвало да вършиме това последователно, тъй като стомахчето им е доста нежно.

В сухите храни, които им давате също се съдържат сушени зеленчуци, само че това надалеч не е задоволително.

Не забравяйте и да ги измиете добре преди да ги дадете на хамстера, както и да махнете кожата, защото постоянно зеленчуците се обработват с доста нездравословни химикали, които могат да навредят на здравето на хамстера.

Част от гореизброените зеленчуци могат да се дават както в недопечен, по този начин и в термично обработен вид - моркови, цвекло, тиква и карфиола.

Запомнете обаче, че не трябва да слагате сол при варенето, защото тя е нездравословна за гризачите.

Какви зеленчуци не трябва да давате на хамстерите?

 Зеленчуци, които хамстерите ядат

Не бива да им давате картофи, защото съдържат огромно количество на нишесте, което е доста нездравословно за тях.

Също по този начин не трябва да им давате даже и малко късче чесън, защото за тях той е мощно токсичен. Противопоказна е и потреблението на алено зеле, тъй като води до образуването на газове при домашните любимци.

Не бива да ги храните с консервирани храни, защото те съдържат сол, оцет и подправки, които са доста нездравословни за животинката. Не се предлага да употребяват незрели плодове и зеленчуци.

Помнете, че зеленчуците се скапват доста бързо, по тази причина в никакъв случай не давайте на хамстера си огромно количество.

Сложете му малко морков или карфиол да вземем за пример, а откакто се нахрани, махнете остатъците от храната на хамстера.

В противоположен случай вашият домакински любим ще страда от храносмилателно разстройство. Хамстерите би трябвало да изяждат към 50 грама зеленчуци дневно, само че въпреки всичко всичко зависи и от възрастта на гризача.

Няма точни рекомендации по кое време да храните любимеца си – заран или вечер. Важно е обаче въпреки всичко да се придържате към някакъв график, както и да храните питомеца си разнообразно.

След като към този момент знаете какви зеленчуци ядат хамстерите, може да изготвите друго меню.

Може да му давате заран варени плодове и артикули, които са богати на протеини, а вечерта - суха храна.

Грижете се за вашето животинче вярно, с цел да се радвате на един благополучен хамстер. Ако нещо ви тревожи, постоянно можете да се обърнете за съвет към експерт.

Вижте още: Хамстерите пият ли вода

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР