Както Lupa.bg вече президентът на Франция Еманюел Макрон назначи 34-годишният

...
Както Lupa.bg вече президентът на Франция Еманюел Макрон назначи 34-годишният
Коментари Харесай

Макрон назначи гей за премиер, готви го за свой наследник

Както Lupa.bg към този момент президентът на Франция Еманюел Макрон назначи 34-годишният Габриел Атал за министър-председател. Той е и първият намерено хомосексуален министър председател на Франция - неговият сътрудник е евродепутатът и непосредствен консултант на Макрон Стефан Сежурне.

До момента Атал беше министър на образованието.

На 34 години Габриел Атал е най-младият следвоенен министър-председател на Франция, връх, който преди този момент се държеше от левицата Лоран Фабиус, който беше на 37, когато беше назначен за министър-председател от Франсоа Митеран през 1984 г. 

Атал е първият намерено хомосексуален министър-председател на Франция,

написа Ройтерс. Той беше оголен от собствен остарял сподвижник през 2018 година, когато беше назначен за младши министър по време на първия мандат на Макрон. Атал е във връзка със Стефан Сежурн, някогашен политически консултант на Макрон.



Партньор на Габриел Атал е евродепутатът Стефан Сежурн - някогашен политически консултант на Макрон

Атал се присъединиява към Социалистическата партия, когато е на 17 години. Стана известно име във френската политика след като беше назначен за представител на държавното управление по време на пандемията. По-късно той ще бъде разгласен за младши министър във финансовото министерство и по-късно за министър на образованието през 2023 година, с което си основава име като един от най-разумните министри в кабинета на Макрон и добър комуникатор.

Първата стъпка на Атал след назначението му за министър на образованието предходната година

беше да забрани мюсюлманската рокля абая в държавните учебни заведения,

с което си завоюва известност измежду доста консервативни гласоподаватели, макар приветствието си от левицата.

Наскоро в известно телевизионно шоу Атал разказа как е бил унизен в междинното учебно заведение от някогашен съученик,

защото го засрамил в блог, който основал с цел да прави оценка физиката на съучениците си.

Световните медии дефинират Атал като " мини Макрон ". Въпреки че партийният му път потегля от френската левица,

той е един от най-лоялните политически фрагменти от ерата на настоящия френски президнет.



Роден през 1989 година, Атал приключва висшето си обучение в една от най-престижните школи за политически науки във Франция - Sciences Po.

Първоначално се причислява към редиците на Социалистическата партия, като едвам на 23 година става част от политическия кабинет на здравния министър Марисол Турен по време на ръководството на Франсоа Оланд.

Тогава самият Еманюел Макрон е зам.-главен секретар на Оланд, а по-късно - и министър на стопанската система в същото ръководство.

През 2016 година когато Макрон напуща държавното управление и основава свое политическо придвижване " En Marche ", Габриел Атал се причислява към него.

На 28 години Атал е определен за народен представител в Националното заседание. В същата година той става сътрудник със Стефан Сежурн (който с изключение на член на Екологичен потенциал, е основен секретар на партията на Макрон).

През 2018 година Атал към този момент влиза в изпълнителната власт като

държавен секретар по въпросите на младежта към Министерството на образованието.

Назначен е и за представител на държавното управление на Жан Кастекс сред 2020 и 2022 година, като стартира да отваря информационните канали на властта към юношески обществени платформи и работа с инфлуенсъри.



След преизбирането на Еманюел Макрон за президент през 2022, Атал за малко извършва функционалност на делегиран министър, а през 2023 година получава и първия си министерски пост - с сектор " Образование ".

Изборът му беше разчетен и като опит на Макрон да приготви собствен правоприемник за президентските избори през 2027 година, когато към този момент няма да може да се кандидатира самичък за трети пореден мандат.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР