Както и се очакваше третото национално съвещание на ГЕРБ във

...
Както и се очакваше третото национално съвещание на ГЕРБ във
Коментари Харесай

ГЕРБ не произведе новина - сглобката остава, критиките са към бюджета на Асен Василев

Както и се очакваше третото национално заседание на ГЕРБ във Велико Търново не създаде вест - сглобката остава, ГЕРБ ще поддръжка държавното управление на Денков, само че втвърди тона към финансовия министър Асен Василев и концентрира рецензиите си към оферти от него бюджет.
Предварително обявена тематика - би трябвало да решим дали да поддържаме кабинета Денков-Габриел приключи с предоставяне на зелена светлина на ръководителя на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова да разгласи пред некоалиционните сътрудници рецензиите към тях.

 

Още в първото си включване от Велико Търново Борисов стартира с рецензиите към бюджета: " Сега Асен Василев е задължен вместо да раздува, да поставя несъбираеми неща, да си го направи действителен. Кметските избори минаха. Да кажем: " 3-те години безпорядък доведоха до това, че ще се режат доходи. Няма да се подвигат пенсии, ще се замразят на това равнище. Ще се дадат пари на общините, с цел да се раздвижи инфраструктурата. Това е честният диалог с българите ", сподели Борисов, след което отсече, че няма да поддържа политиките за повдигане на налозите.

 

Многократно напомни, че по време на предизборната акция не е имало такива поръчки нито от страна на ГЕРБ, нито от " Продължаваме промяната - Демократична България " и по тази причина се обърна към сътрудниците си с думите, че в случай че желаят да продължат с тази политика, би трябвало да си намерят други болшинства.

 

" Да си намерят други болшинства, в случай че желаят да подвигат налози, в случай че желаят да затварят жилищата в София, да ги дават на бездомници, да таксуват втората кола, третата кола, честното е преди избори това да се каже и в този момент могат да го вършат колкото желаят, само че да лъжат от самото начало и в този момент да изкарат все едно нашите кметове желаят да вдигнат налозите, няма да им го позволим ", добави Борисов.

 

По-късно пред актива на партията той съобщи, че бюджет в Народното събрание може да се одобри и без ГЕРБ. " Така са се сглобили, че това ми дава съображение да им кажа там, където ходите да се молите в тая черква, там си направете и бюджет. ", разяснява Борисов, още веднъж реферирайки към остарялата си теза, че за локалните избори " Продължаваме промяната - Демократична България " е взела участие в " пропутинска сглобка " против ГЕРБ.


След това пристигна и изискването: " в случай че в този бюджет ги няма политиките на ГЕРБ поименно изписани - за Монтана това, за Плевен това, за Търговище това, ще се причисля към опасността на парламентарната ми група. Няма ли я " Хемус " записана, няма какво да си приказваме. Няма ли " Русе - Търново " записано, няма какво да си приказваме ", разяснява Борисов.



А опасността, която засяга Борисов, пристигна малко по-рано от ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова. След доста остри рецензии към министъра на финансите Асен Василев, като да вземем за пример, че България има " най-лошото финансово ръководство от 25 години насам ", тя предложи " разглобка ". Атанасова се обърна към Борисов с молба парламентарната група да получи мандат да не приема нито една мярка, която не е съгласувана с депутатите от ГЕРБ.

 

" Те не заслужават поддръжка и апелирам господин Борисов да даде мандат на нашата ПГ освен да е сериозна, а и да не поддържа нито една от тези ограничения, които наш някогашен финансов министър назова полицейщина в обществените финанси ", сподели тя и добави, че се обрисува " огромен шлем от провали - дълг, недостиг, липса на вложения и нови данъчни тежести.

Все отново Борисов посочи, че най-добре би било бюджетът да се върне за преправка съгласно същинските доходи, които се чакат. " Тогава майсторството на финансовия министър да каже от кое място и по какъв начин да се отреже Ако това го създадат, ще имат година бонус от нас ", даде обещание Борисов.

 

От думите на водача на ГЕРБ Бойко Борисов се разбра, че под корупция той засяга главно казусът с следствието на неправителствената организация Global Witness, Център за проучване на демокрацията в България и Център за проучване на Енергия и чист въздух, Финландия (CREA), оповестено в " Политико " на 9 ноември, съгласно което рафинерията " Лукойл " се е възползвала от малка врата в нормативната уредба, с цел да изнася модифициран в България нефт на трети пазари и по този начин 1 милиарда $ от търговията с горива, осъществена в нарушаване на глобите против Русия, са отишли за военните потребности на Кремъл.

" Аз мисля, че в областта на производството на петролни артикули и всичко обвързвано с тях в последната година и половина, има висша степен на корупция. Кой, по какъв начин, за какво ние ще чакаме да се проверява ", разяснява Борисов, който единствено ден по-рано съобщи, че е смешно да падне държавното управление, с цел да продължи някой в чужбина да се възползва.

В ранните часове на деня се разбра, че точно народен представител от ГЕРБ - някогашният енергиен министър Делян Добрве, дружно с ръководителят на ПГ на Движение за права и свободи Делян Пеевски са изпратили сигнал до прокуратурата и Държавна организация " Национална сигурност " за инспекция на " Лукойл ". Според Добрев държавното управление има дейна роля в това рафинерията да заобикаля глобите на Ереопейската комисия.

 

Лидерът на ГЕРБ даде образец и с министъра на електронното ръководство Александър Йоловски, който от известно време се движи със засилена защита.


" Министър се движи с защита, пази се от своите поради напън за публични поръки за стотици милиони. А те ни дават оценка на нас. Нито виждам, оставки, нито виждам решения, всичко гузно мълчи, с цел да отшуми. И откакто имат два пъти по-малко гласове на тези избори, те смятат, че би трябвало да ръководят. Управлявайте, само че не желаеме да носим тези негативи с вас. Ние ще продължим да се борим с корупцията, която насаждат ", закани се Борисов.


На финала на изявлението си водачът на ГЕРБ даде зелена светлина на преговорния екип да заяви на " Продължаваме промяната - Демократична България " решението на партията.

 

" В взаимозависимост от тяхната реакция сме подготвени на всевъзможен вид. Може да продължим, или не. Но не може да излъжем хората. Тези избори демонстрираха, че 2:1 хората имат вяра на нас. Ако не може да управляваме, заради дефицитът ни в Народното събрание, не значи, че би трябвало да предаваме хората, които са дали своят вот за нас ", посочи Борисов.

 

Недоволството на локалната власт по отношение на показания Бюджет 2024 е, че не са заложени средства за увеличение на заплатите на общинската администрация. Няма пари и за заплатите на кметовете на селата с до 100 души население. Все още не е гласувана и методиката за отпущането на вложения от фонда към Министерство на регионалното развитие с бюджет от 1 милиарда лв.. Кметовете не са удовлетворени и от метода на повдигането на локалните налози и такси. Това стана ясно от изявлението на Златко Живков, който ръководи Монтана от 1999 година

 

" Стигнахме до там да се пазарим за 1%, тъкмо като роми на женитба ", сподели Златко Живков. По думите му финансовият министър Асен Василев като един вълшебник от ръкава е вадел обещания за нови милиони левове по разнообразни действия.

 

Местните избори минаха. И да кажем - трите години безпорядък доведоха до това, че в този момент ще се режат доходи.... И в този момент да се каже - ще подвигна налозите - но да ги вдигне кметът... Отвлича се вниманието с бонус-донус и облагане на бакшиши... Но 7-те милиарда лв. раздут бюджет ще останат и на следващия ден при ротацията или в случай че те (ПП-ДБ - бел.ред) решат да си вървя, ще имаме дупка в бюджета от 7 милиарда ", сподели Борисов.

Той уточни, че след срещата си с кметовете на ГЕРБ се е срещнал със сглобките по места.

 


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР