Както и разпределението след това на средствата за обезщетяване на

...
Както и разпределението след това на средствата за обезщетяване на
Коментари Харесай

Застрахователи: Автокаско може да скочи заради фермерите

Както и разпределението по-късно на средствата за обезщетяване на вреди, които биха настъпили в резултат на някои от събитията. Това сподели Станислав Иванов от Асоциацията на българските застрахователи пред телевизия "Блумбърг ".

Той уточни, че финансирането се планува да бъде от три страни – едната са застрахователите и в частност приходите по съществени типове застраховки.

„ Една от тях е Автокаско, която е може би най-масовата застраховка у нас. Другият клас застраховки са имуществените. Трябва да се знае, че тези два класа застраховки включват в себе си от застраховките домашно имущество, които се подписват както от хората, които имат някакъв тип ипотечен заем и жилищата им служат за поръчителство на заеми, по този начин и от огромните индустриални обекти, в това число на държавните предприятия “.

Иванов изясни, че в същото време концепцията на този стадий планува обезщетяване на аграрни производители при рисковете, посочени в нея.

„ В последна сметка една част от непринудено застраховалите се консуматори на застрахователни услуги, които по този начин или другояче не са изключително доста (постоянно се приказва за слабото навлизане, неразвитата застрахователна просвета и нормалното държание и желание на хората да чакат откакто се случи бедствието някой да им компенсира – нормално това се чака от страната или общината) няма да получат нищо. Обезщетения ще получат единствено зeмeделски производители и то тези, които са пострадали”.

Според него сходна мярка би нараснала цените на Автокаско и някои от имуществените застраховки. „ Пазарът на застрахователни артикули в България е много сложен, защото конкуренцията е огромна, а цените са много изтънени. Всяко едно натоварване на разноските на застрахователите ще докара или до утежняване на резултатите (възможни са загуби), или увеличение на наградите, с цел да могат да не се нарушат балансите, платежоспособността на застрахователите “.

Като различен проблем на новия закон Иванов уточни, че без значение дали земеделският производител е сключил застраховка или не, той ще получи обезщетение. „ Концепцията има за цел, с изключение на всичко друго, да подтиква застрахователната просвета и включването на застраховането в земеделието. Това съгласно мен ще даде тъкмо противоположния резултат. Ако някой ми подарява обезщетение, за какво да заплащам застраховка? “, разяснява още той.

„ Подкрепяме всяка една самодейност, която води до предварителна защита, до разширение на защитните, сигнализационните механизми, защото без значение от всичко природата е по-силна от нас. Но тази самодейност би трябвало да е рационално облечена и в икономическа аргументация, защото частните сдружения би следвало да имат изгода, т.е инвестицията да има резултат. Иначе сигурно публично-частното партньорство ще докара до съчетание на потенциалите на застрахователите, опциите и опита за ръководство на риска “.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР