Както и големите свине, така и мини прасенцата обичат да

...
Както и големите свине, така и мини прасенцата обичат да
Коментари Харесай

С какво да храним мини прасенце

Както и огромните прасета, по този начин и мини прасенцата обичат да ядат разнообразни вкусни лакомства и в никакъв случай няма да откажат да се полакомят с нещо ново. Апетитът им в действителност може да се каже, че е голям за дребните им размери.

Именно по тази причина много от породите при тези любимци са склонни към затлъстяване, изключително в случай че стопаните им постоянно ги прехранват, което обаче е много рисково за здравето на мини прасенцето. Когато мини прасенцето пораства, тогава то интензивно набира в килограмите си и е готово да изяде безусловно всичко, което му предложите.

Стопаните на тези сладки животинки би трябвало да схващат тази специфичност и да съблюдават сдържаност при храненето на мини прасенце. Това може и да е елементарно на доктрина, само че на процедура може да се окаже не толкоз лесна задача, когато мини прасенцето пристигна до вас и безусловно ви моли да го нахраните, гледайки ви жално в очите. Важно е обаче да можете да издържите и да не му дадете следващото лакомство, защото по този начин единствено вредите на здравето на питомеца ви.

С какво да храним мини прасенцето?

Подрастващият организъм на мини прасенцето усеща непрекъснат апетит, само че рациона му би трябвало да бъде уравновесен и здравословен, защото в противоположен случай прасенцата освен могат да получат затлъстяване, само че и да се разболеят от доста разнообразни заболявания, които са свързани с неправилното хранене. В ежедневното им меню би трябвало да има артикули, съдържащи до 14% протеин и доста фибри.

Любимото лакомство за мини прасенца е гранулираната кучешка храна, която дейно се употребява от притежателите, когато ги упражняват. Ветеринарите обаче изрично не разрешават непрекъснато да се хранят тези животинки със суха кучешка или котешка храна, защото това може да докара до доста бъдещи здравословни проблеми.

Не се предлага и храненето на мини прасенцата с елементарна храна от масата, която самите стопани ядат. Пикантните или солени храни могат да отровят мини прасенцата. Например, смъртоносна доза сол за тях е 3, 7 грама на кг тегло.

Едно мини прасенце би трябвало да се храни не повече от 4 пъти дневно, като прецизно би трябвало да се съблюдава времето за хранене, а купичките на възрастни може да се цялостни с храна два пъти дневно. Важно е да не забравяте да сменяте водата им, с цел да е постоянно чиста и свежа.

Списък на позволените храни за мини прасенца

 Храни за мини прасенце

- Сезонни варени или свежи зеленчуци (краставици, тиква, моркови, тиквички, чушки, патладжани, картофи);

- Плодове (банани, ябълки, круши);

- Зърнени храни (ечемик, грах, елда, овес);

- Нискомаслени млечни артикули (мляко, заквасена сметана, извара, кефир, кисело мляко);

- Немазно месо, черен дроб, риба без кости.

Погрешно е схващането, че мини прасенцето би трябвало да се храни единствено с плодове и зеленчуци. Те се нуждаят от доста протеини, тъй като в противоположен случай неправилното хранене може да докара до разнообразни болести при мини прасенцата. Ако въпреки всичко се притеснявате дали сами ще можете да изчислите вярната им диета, тогава постоянно можете да се обърнете към ветеринари, които ще ви оказват помощ с тази задача.

Като цяло храносмилателната система на прасето прилича човешката, като главното отличие е това, че те не могат да управляват апетита си. Важно е да следите размера на порциите им и да не ги прехранвате изключително вечер.

 Мини прасенце

Малките се хранят до четири пъти, а след постигане на две години броят на храненията се понижава до два. Това оказва помощ за предотвратяването и профилактиката на затлъстяването. Денят на мини свинете би трябвало да стартира с изобилна закуска. Най-добрият вид е кашата, към нея можете да добавите мляко или кефир.

На обяд можете да им дадете зеленчуци и плодове, а също по този начин немазно месо или риба без кости. Вечер не трябва да храните любимеца си щедро, като е по-добре тогава да се ограничите до кисело-млечните артикули със зърнени храни.

Здравословната диета е доста значима за мини прасенцето, която би трябвало да съдържа най-малко мазнини и захари, само че би трябвало да е богата на протеини и витамини. Основното предписание за здравословен живот на любимеца ви е умереността в храненето и дейните физически натоварвания.

Ако и вие желаете такова сладурче, само че още нямате, вижте тези разгласи за мини прасенца.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР