Както е известно, Народното събрание намали ДДС за централното отопление

...
Както е известно, Народното събрание намали ДДС за централното отопление
Коментари Харесай

Омбудсманът: НАП да повери всички топлофикации frognews.bg

Както е известно, Народното събрание понижи Данък добавена стойност за централното отопление от 20% на 9%, считано от 9 юли 2022 година

 

Повод за рекомендацията на омбудсмана са множеството тъжби и сигнали от жители против високите изравнителни сметки за топлинна сила, фактурирани от най-голямото дружество в бранша - „ Топлофикация София “ ЕАД.

 

Проф. Ковачева обръща внимание, че огромна част от изравнителните фактури са с „ Дата на издаване /Дата на данъчно събитие “ 31 юли 2022 година, защото те се издават въз основа на изравнителните сметки за интервала, направени от топлинните счетоводители, в период до 15 юли 2022 година

 

„ Преглед на предоставени от жителите изравнителни фактури, издадени от „ Топлофикация София “ ЕАД, демонстрира, че към 31.07.2022 година топлопреносното дружество начислява за топлинната сила за отопление общоприетата ставка 20% на налога върху добавената стойност (ДДС), вместо понижената ставка 9% в действие от 09.07.2022 година, според § 15д, алинея 2, т. 1 от Преходните и заключителни разпореждания на Закона за Данък добавена стойност, признат със Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година (обн. - Дъждовни води, бр. 52/05.07.2022 г.) “, написа проф. Ковачева.

 

Поради това, че най-голямото топлопреносно дружество в страната е приложило в нарушаване на ЗДДС за изравнителните фактури, издадени след 9 юли 2022 година, ставка 20% Данък добавена стойност, публичният бранител упорства инспекцията на Национална агенция за приходите да обхване и всички останали топлофикационни сдружения.

 

„ Тъй като § 15д, алинея 2, т. 2 от Преходните и заключителни разпореждания на ЗДДС касае облагането и на доставките на природен газ с по-ниската ставка на налога в размер на 9%, инспекцията считам е неотложно да обхване и използването на тази законова наредба от страна на газоснабдителните сдружения “, безапелационна е Диана Ковачева.

Тя показва, че намаляването на ставката на Данък добавена стойност за доставките на централно отопление и природен газ съставлява антикризисна мярка против невижданото им повишаване, което е видно от стенограмите от съвещанията на парламентарните Комисия по бюджет и финанси, Комисия по енергетика, Комисия по икономическа политика и нововъведения и други.

Омбудсманът добавя, че по отношение на практическото приложение на § 15д от Преходните и заключителни разпореждания на Закона за Данък добавена стойност на 15 юли 2022 година е издадено Указание от някогашния зам. министър-председател по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев, с които топлофикационните сдружения би трябвало да са осведомени.

 

Ковачева акцентира, че според ЗДДС при доставка с от време на време или непрестанно осъществяване, всеки интервал, за който е уговорено заплащане, се счита за обособена доставка и данъчното събитие за нея поражда на датата, на която заплащането е станало дължимо. Посочва, че на датата на пораждане на данъчното събитие поражда обвързване за данъчното записаното лице да начисли Данък добавена стойност.

 

„ В тази връзка мнението ми, в качеството на бранител правата и ползите на жителите е, че начисляването на ставка от 20% на Данък добавена стойност вместо понижената ставка от 9% от страна на „ Топлофикация София “ ЕАД по изравнителните сметки, фактурирани към 31.07.2022 година, е незаконосъобразно и доста ощетява клиентите на сдружението “, заключава Диана Ковачева.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР