Какъвто и да е поводът, всяка домакиня трябва да знае

...
Какъвто и да е поводът, всяка домакиня трябва да знае
Коментари Харесай

Празнична пита с прясно мляко

Какъвто и да е мотивът, всяка стопанка би трябвало да знае по какъв начин да замеси пухкава празнична пита с прясно мляко

Необходими Продукти

Продукти за питката


● прясно мляко - 400 мл
● квас - 1/4 кубче
● захар - 1 с.л.
● сол - 1 ч.л.
● белтъци - 1 брой
● свинска мехлем - 50 - 60 мл (разтопена)
● масло - 100 г
● брашно - към 700 - 800 г

Продукти за намазване


● жълтъци - 1 брой
● прясно мляко - 2 - 3 с.л.

Начин на подготвяне

Леко затопляме млякото, към което прибавяме захарта и маята. Разбъркваме добре до приемане на хомогенна примес и оставяме за малко, с цел да може да се задейства маята.

През това време пресяваме брашното и солта в съда, в който ще месим. В средата оформяме кладенче, в което изсипваме към този момент задействаната квас, белтъка и разтопената свинска мехлем. Замесваме меко и еластично тесто, което оставяме да втаса към 45 мин.

След това прехвърляме втасалото тесто върху набрашнена повърхнина и го разделяме на на две равни елементи, а всяка една от тях на още четири - общо 8 елементи. Разточваме всяка част на кора с дебелина към 3-4 мм и я намазваме с меко масло.

Събираме частите една върху друга, като последната не се намазва. Взимаме всички елементи и разточваме хубаво на огромна кръгла кора, която да е с дебелина към 2-3 мм. От външната страна на кората изрязваме кръг, който е с широчина 3-4 см и го разделяме на три елементи.

Всяка част навиваме на руло. Останалата кора разрязваме на 8 триъгълни части. Всяко парче навиваме на руло и го разрязваме през средата. По този метод получаваме общо 16 части.

Взимаме тава с диаметър 25 см, която авансово сме намазали с масло и редим 16-те части по края на тавата, като острата им част би трябвало да е към вътрешността на тавата. В средата слагаме трите навити рула.

Оставяме питката още веднъж да втаса, след което я намазваме с разрушените жълтък и прясно мляко.

Печем празничната питка в авансово загрята фурна на 180 градуса до подготвеност. По предпочитание след намазваме на питката, може да се поръси със сусам.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР