Какъв морал е да искате бой до последния украинец? Сблъсък

...
Какъв морал е да искате бой до последния украинец? Сблъсък
Коментари Харесай

Джон Миършаймър към Пиърс Морган: Русия печели войната и нищо не може да промени това

Какъв морал е да желаете пердах до последния украинец?
Сблъсък сред проф. Джон Миършаймер и журналиста Пиърс Морган в неговия Youtube канал  за морала  и войната.

Морган твърди, че морално вярната позиция е на Украйна да се дадат всички оръжия, които изиска, с цел да не се допусне диктаторът Путин да завоюва войната. Бой до последния украинец. Според журналиста страхът от нуклеарен отговор на Москва е преувеличен. Всички червени линии, които Западът мина, не са довели до отговор от Кремъл макар заканите.

Джон Миършаймър твърди, че никакво вълшебно оръжие няма да помогне на Киев да завоюва войната. Война се печели с хора и артилерия. И двете са в интерес на Русия. Загубата е неизбежна следователно моралът изисква да се търси мир колкото е допустимо по-скоро, с цел да бъдат спасени човешки животи. Оръжейната помощ за Украйна утежнява фрапантно възможностите ѝ за по-изгодно съглашение при евентулни договаряния. Колкото по-дълго продължава войната, толкоз повече Киев ще губи територии.

Темата за войната в Украйна стартира след 19 минута от диалога

Пиърс Морган: Има ли причина Съединени американски щати, Англия, Германия, Франция да спрат да доставят оръжия на Украйна, с цел да се отбрани?  Има ли честен мотив за това отвън страха от нуклеарен отговор на Русия?


Джон Миършаймър: Мисля, Пиърс, че морално вярната позиция през днешния ден е да не предоставяме повече оръжия на Украйна, тласкайки я към доста неподходящи условия за спокойно съглашение с Русия. Факт е, че Украйна губи тежко на бойното поле и по тази причина има купища доказателства. Тази обстановка само ще се утежнява отсега нататък. Идеята на поддръжниците на изпращането на още и още оръжия, с цел да се държи Украйна в багра, ще докара до загуба на нови територии и доста починали украинци. Украйна не може да завоюва! 

Моралната позиция е да се спасят животите на украинците, това е и моята позиция. Войната би трябвало да завърши, колкото се може по-скоро.

- Как може да бъде морално прав деспот, нелегално нахлул в суверенна, демократична, европейска страна, който превзема непозната земя и прави убийства... Трябва ли да го оставим да завоюва? Това морално ли ще е?

- Вашето изложение на дейностите на Путин не дават отговор на обстоятелствата. Твърдението, че руснаците са виновни за голям брой убити украинци не е правилно. Не знам какъв брой тъкмо са убитите, само че в случай че приказваме за цивилни жертви, те са сред 10 и 15 хиляди. Моята информация произтича от сигурни източници, не от едната или другата страна. Трябва да имаме поради, че не руснаците са умъртвили всички тези хора. Много цивилни са убити и от украинците при боевете в градовете.

- Ок, само че за мен моралният въпрос е по-голям. За вас е морално да не оказваме помощ на украинците да водят война, само че те не го желаят. Те желаят да се бият до край. За мен това е морално вярно -да оставим това решение на тях. Главата ми не побира по какъв начин ще е морално да оставим съветския деспот да завоюва. Кое е по-морално от двете?

- Нищо не може да се направи, с цел да се обърне обстановката на бойното поле в Украйна...

- А в случай че им дадем ракетите, които желаят?

- Ракетите няма да трансформират нищо. Идеята, че давайки им ATACMS и Storm shadow, ще извърнат хода на войната, е лекомислен мотив. Украинците са изгубени и това произтича от броя на бойците и артилерията на бойното ополе. Руснаците изрично превъзхождат украинците и това няма по какъв начин да се промени. И най-хубавото за украинците е да се постави завършек на войната. Това е моралната позиция от моя позиция.

- Не съм склонен. И ще ви кажа за какво. Спомнете си за британците по време на Втората светован война!

- Британците имаха за съдружници Съюз на съветските социалистически републики и Съединени американски щати, когато влязоха във войната... Моралната позиция не е да се води война до последния украинец, както настоявате вие. Вие мислите, че това е вярната морална позиция...

- Аз бях в Киев и разговарях с хора от всевъзможни възрасти, които искат тъкмо това - те желаят да се бият и да спасят страната си.

- Дори да е истина, че те желаят да се бият до последния украинец, това, от моя позиция, не е морално целесъобразно. 

- А е морално да оставим съветския деспот да завоюва?

- Можете ли да го предотвратите?

- Видяхме, че прогнозите Путин да спечели за две седмици не се сбъднаха, по тази причина мисля, че би трябвало да им дадем всичко, от което имат потребност. Сега Путин употребява нуклеарната опасност, само че видяхме, че нищо не направи, макар че преминахме всичките му червени линии - танковете, Ф-16... Няма доказателства, че изобщо ще прибегне до нуклеарните оръжия. 

- Твоят проблем, Пиърс, е че живееш в последните месеци на 2022 година, когато Украйна се държеше доста добре против Русия. Това което се случва през 2023-а и тази година е съвършенно ясно. Балансът на силите е изрично в интерес на Русия и няма нищо, което можем да създадем, с цел да променим това. Няма вълшебно оръжие, което да дадем на украинците, с цел да завоюват тази война. Те ще изгубят войната и ние нищо не можем да създадем. Морално е да сложим завършек на войната колкото се може по-скоро.

- Не съм склонен. Не е морално да се предадат. Това е тяхната страна, техните хора и те желаят да продължат да се бият. Техният президент желае повече оръжия, с цел да отблъсне руснаците. Морално е да им ги дадем вместо да ги заставим да се откажат от страната си: " Морално е, президент Зеленски, да ги оставите да победят и да им дадете всичко! " Мисля, че това е морално непоносимо!

- Не разбирам за какво сте толкоз смутен, Пиърс, откакто американското държавно управление е според с вас? Вие, Съединени американски щати, западноевропейските държавни управления и източноевропейските държавни управления сте готови да се биете до последния украинец. Аз мисля, че от морална позиция, и от гледната точка на украинците, това е надълбоко неправилно. 

- Проф. Миършаймър, веселя се че организирахме този спор. Надявам се историята да покаже, кой е бил прав и кой крив.

Превод със съкращения: " "
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР