Какъв е цветът на кръвта ви? Ако смятате, че е

...
Какъв е цветът на кръвта ви? Ако смятате, че е
Коментари Харесай

Защо кръвта изглежда зелена в океанa

Какъв е цветът на кръвта ви? Ако смятате, че е алена, сте прави – най-малко в множеството случаи.

При избрани условия, като да вземем за пример под океана, тя може да наподобява зелена. Причината за това е същата, заради която рибите надълбоко в зоната на здрача на океаните са развили алена багра.

Първо, тук водолаз ни демонстрира по какъв начин наподобява зеленият цвят, за който приказваме, откакто е ухапан от морейска змиорка на дълвочина към 20 метра в океана.

Причината това да се случва е много елементарна. Ако си спомняте от учебното заведение по естествени науки, нашето зрение се дължи на това, че светлината се отразява от даден обект и попада в очите ни. Червените обекти наподобяват червени, тъй като гълтам други останалите спектри светлина и отразяват единствено алената.

Това е методът, по който визията се преподава, когато сме дребни. Но действителността е малко по-объркана, защото обектите нормално отразяват светлина с друга дължина на вълната. Кръвта гълтам множеството цветове и отразява назад светлината основно в аления набор. Тя обаче отразява и зелена и синя светлина въпреки и в доста по-малки количества.

В същото време водата наподобява леко синя заради поглъщането на доста светлина с алена дължина на вълната. Така в случай че навлезете задоволително във вътрешността, ще се гълтам задоволително алена светлина, че в очите ви (или в обектива на камерата) се отразява единствено зелената светлина.

Тъй като алената светлина се гълтам толкоз добре от водата, доста от рибите, които живеят на огромни дълбочини, са червени.

„ На дълбочина тези животни не се виждат “, изясняват от Националната организация за океански и атмосферни проучвания (САЩ). „ Черните животни гълтам всички налични цветове светлина, а алените животни също наподобяват черни, защото няма алена светлина, която да се отразява, а телата им гълтам всички останали дължини на вълните на цветовете. Така в дълбокия океан доминират алените и черните животни. “

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР