Какъв е прочитът на програмата на проектокабинета Габровски. Каква е

...
Какъв е прочитът на програмата на проектокабинета Габровски. Каква е
Коментари Харесай

Какви са приоритетите на проектокабинета Габровски?

Какъв е прочитът на програмата на проектокабинета " Габровски ". Каква е експертизата на препоръчаните за министри - да решат значимите пред страната въпроси, които да ни изведат от рецесията?

Кандидатът за министър председател проф. Габровски разгласи амбициозни цели, измежду които приемане в Шенген и Еврозоната, правосъдна промяна, бързи и ефикасни антикризисни ограничения, събаряне на инфлацията, повдигане на растежа и данъчна резистентност, евроатлантическа външна политика. И изрази убеденост, че номинираните за министри могат да изпълнят дилемите. Бюджетът сякаш обаче ще бъде задача №1.

Поради тази причина през днешния ден по предложение на Кирил Ананиев от ГЕРБ-СДС финансовата комисия се отхвърли да гласоподава на второ четене удълженото деяние на настоящия бюджет през 2023 година с претекста, че проф. Габровски би трябвало да предложи нов, в случай че Народното събрание поддържа структурата и състава на Министерския съвет на следващия ден.

Синдикати и работодатели настояват, че най-хубавият вид е постоянен кабинет, който да показа нов бюджет за идната година.

" Фатално е, че няма бюджет страната за идната година. Отдавна казахме, че това, което се внася тук и както виждате първичната концепция да не се развихри в Народното събрание наддаване или предложение за нарастване на този или оня параметър, в действителност е провалена ", съобщи Пламен Димитров, президент на КНСБ.

По думите му от позиция и на стабилността, и по какъв начин ни гледат нашите сътрудници приемането на нов бюджет е надалеч по-устойчив метод, в сравнение с този, който се прави сега.

" Голям проблем е това, тъй като има доста оферти, които, в случай че бъдат признати сред двете четения, ще се усили с няколко милиарда в допълнение дефицитът, което по никакъв начин не е добре, което ще даде нов подтик и на инфлацията и ще осуети нашето участие в еврозоната. За нас е доста значимо разсъдъкът да победи популизма ", добави Василев Велев, ръководител на АИКБ.

Няколко знакови имена има в проектокабинета, които през годините са посочили, че са потвърдени експерти в своята сфера и се обрисуват като локомотив за заложените цели на проф. Габровски.

Изборът на Драгомир Заков за външен министър не изненада никой в обстановката на война в Украйна. Доказан посланик от кариерата, уверен евроатлантик. Малцина обаче знаят, че при присъединяване му като наборен военнослужещ в интервенцията " Джойнт Гардиън " в Югославия, е отличен с лична премия от Армията на Съединени американски щати през 2001 година.

Година по-късно стартира дипломатическата му кариера първо като аташе в НАТО, след това заема висши длъжности във външно министерство, през 2019 година е дипломат в НАТО, с цел да се стигне до избирането му за министър на защитата в кабинета на " Кирил Петков ".

Като персонален принос на Заков може да се дефинира предлагането на постоянното държавното управление през лятото за закупуване на втора ескадрила изтребители Ф-16 блок 70, която Народното събрание ратифицира предходната седмица. Той бе корав покровител бюджета за защита да нарасне до 2% от БВП- мощна поръчка, по какъв начин би се справил с външнополитическите провокации пред България- поддръжка за Украйна, намиране на нов градивен звук за превъзмогване на спънките към Шенген.

Знаково име на посланик в последните години - Меглена Плугчиева. Добре позната от вицепремиерския и пост в държавното управление на Станишев и Тройната коалиция. Не всичко в предишното ѝ бе розово. Скандалът " Батко и братко " не я подмина и даже беше привлечена като очевидец по делото. Дали нейната номинация е поклон към левицата за една безмълвна поддръжка за проектокабинета " Габровски ", следва да забележим.

Не може обаче да и се отхвърли персоналния принос по присъединение на България към Европейски Съюз. Като началник на екипа за договаряния с Европейската комисия по глава " Земеделие " в кабинета " Сакскобургготски ", тя доста бързо съумя да откри градивния звук с Брюксел и да затвори горещите глави, което форсира еврочленстовото ни.

Сега като претендент вицепремиер по климатичните политики и министър на околната среда ще има нелеката задача да подсигурява средствата по втория транш от ПВУ, които минават през наложително ограничение с 40% на въглищната енергетика, част от Зелената договорка. Ще успее ли Плугчиева да смекчи позицията на Европейска комисия и да избави въглищните централи - това може би ще бъде първият тест пред нея, в случай че кабинетът бъде определен.

Още един политик от времето на Тройната коалиция, в този момент посочен за основен вицепремиерски пост - Миглена Тачева, номинирана за заместител министър-председател по публичен ред и сигурност и министър на правораздаването.

Тя би трябвало да разплете възела към зациклилата правосъдна промяна и да промени отрицателните настройки на открито, че страната ни потъпква правовия ред. Премахването на недосегаемостта на основния прокурор е залог за промяната на правосъдната система и отпущането на близо 8 милиарда лв. от Плана за възобновяване.

Политическата кариера на Тачева стартира през август 2001, когато е назначена за заместник-министър на правораздаването в държавното управление " Сакскобургготски ". От октомври 2001 година е ръководител на Съвета на шефовете на " Слънчев бряг " АД.

Два мандата е отпред на Националния институт по правораздаване. Един по изчерпателен прочит на кандидатурите на Тачева и Плугчиева, сякаш навеждат на мисълта за въздействието на Национална движение „Симеон Втори" и Симеон Сакскобургготски в актуалната политическа обстановка.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР