Какъв е полът на вещицата? Едва ли е трудно човек

...
Какъв е полът на вещицата? Едва ли е трудно човек
Коментари Харесай

В Средновековна Русия, вещиците са предимно мъже

Какъв е полът на вещицата? Едва ли е мъчно човек да се досети, откакто сме виждали редица холивудски продукции, задоволително такива персонажи, в това число и в „ Магьосникът от Оз “. Повечето католици и протестанти в Европа постоянно са разглеждали черната магия и сатанизма като нещо, с което се занимават дамите. Те постоянно са представяни като мощни и самостоятелни дами, които би трябвало да следват законите на семейството и да почитат единствено и само мъжа си.

Така е на запад, само че дано не забравяме, че не всяка жена е магьосница, в случай че обърнем погледа на изток. Според Руската православна черква, множеството хора, обвинение в приложимост на черна магия, са най-вече мъже – вещери. Според руснаците, черната магия е дело най-вече на мъже и тъкмо затова целият списък от XII до XVIII век ще видим съществуването на архиви. Посочени са присъди, най-различни митове за светци, има издадени закони и декрети, справочник за приложимост на билки и основаването на талисмани.

Най-интересното е, че някои от материалните доказателства, които откриваме е, че в един необикновен миг започваме да откриваме и книги с вълшебства и заклинания. Въпросните архиви разкриват метода, по който множеството елементарни хора са живеели. Въпросните архиви наблюдават живота на жителите към река Волга. Свидетелствата там демонстрират, че в множеството случаи всички каузи против черна магия са били машинация, като мъжете са били изправяне пред закона за проблеми в фамилията. Друга забавна процедура е и моментът, когато приказваме за господари и прислужници, както и за патрони и техните почитатели.

Историята се концентрира върху книгите на някои учени и откриватели към средновековието до началото на съвременна Русия. Присъствието на вещици и вещери не е изненада, само че ето по какъв начин протича нормално целият митинг и всички посочени завладяващи и вълнуващи каузи.

Според статистиката 3 от 4 души, упрекнати във вещерство, са най-често мъже. Повечето постоянно работят сами, само че някои могат да имат по 1-2 помощници. Обвинението е най-често обвързано с съществуването на странни демонски визии и упражняване на магия. Всяка черна събота излиза наяве, че голи вещици летят на метли и се отдават на канибализъм и диви оргии. Това е описанието на съветските вещици съгласно описания фолклор.

Вещиците употребяват най-различни вълшебства и отвари – най-вече от билки и корени – хвърлят и крило от орел в избрани случаи или око на кокошка. В редки случаи, които стимулират локалните управляващи да слагат защита на гробовете, вещиците употребяват и пръст от гроб. Понеже множеството са подчинени на вещери, заклинанията постоянно се вършат в интерес на него.

В някои доста редки случаи, една магьосница може да се опита даже да призове силите на Исус или Дева Мария. Понякога магията съумява да даде златна рибка или птица без крила, която да потвърди уменията на определената пред публиката. В други моменти, вещерите постоянно можели да приканват сатаната като различен черен кадър от Библията. Историята демонстрира, че съветските вещици са директно обвързани с религията, само че даже има записани моменти, в които се твърди, че неопетнената магьосница може да извика дявол и светец на едно място. За страдание има един единствен проблем, подчертаващ приликата сред изтока и запада.

Най-често обвиняванията са подправени и в очакване да се направи магия пред очевидците, обвиняванията най-често се проваля. Повечето вещери най-често употребявали уменията си, с цел да могат да лекуват болните, да оказват помощ с някакво по-сериозно заболяване, оказват помощ за откриването на изгубени хора или обекти, от време на време вършат вълшебства за отбрана от оръжие, а различен път магия за опазването на добитъка. По същото време, мемоари демонстрират и съществуването на други вълшебства като проклинание, пробуждане на болест, промиване на схващане и сляпо послушание, импотентност (дори това е магия), потушаването на обич или даже ликвидиране.

В едно общество, където няма никакви тренирани лекари, точно билкарите, знахарите и даже вещерите, могат да се считат за единствените хора, почтени да лекуват или да предписват избрани лекарства. По същото време множеството свещеници също стартират да се включват в практикуването на медицина, само че единствено магьосниците могат да я ползват в избрани моменти.

Понеже в Русия има поверие, че вещаците постоянно могат да прокълняват новородени, една известна процедура е да се  търсят и бели магьосници, които още първоначално да създадат магия за отбрана на младото семейство. Обърнете внимание, че множеството вълшебства постоянно се заплащат във водка. Всички, в това число и царицата употребяват услугите на магьосници в средновековието и са твърдо уверени, че това е единственият метод да се предпазят и да живеят по-спокойно.

Най-скъпо предлаганите вълшебства по Волга са тези за обич. Според преданията и записките, те се правили, с цел да подтиснат волята на определения или определената от поръчителя. Повечето любовни вълшебства на мъжете обаче се обвързват единствено и само със секс. Някои от непокътнатите архиви демонстрират какъв брой красива и в същото време ужасяваща може да е магията, която ползват върху избран човек. Едно такова проклинание гласи:

„ Както огънят гори за година или половин година, за ден или половин ден, за час или половин час, по този начин и тя (името на жената) би трябвало да гори за мен, с нейното бяло тяло, нейното чисто сърце, нейният черен дроб, нейната бурна глава и мозък, нейните чисти очи, черни вежди и захаросани устни. Нека тя страда от мизерията и горчилката като риба отвън водата. Нека тази жена (отново тук се слага името ѝ) страда от горчилка по мен за ден или половин ден, за час или половин час, за година или половин година, за всички години, дано бъде. “

В множеството случаи, когато жена е извикана в съда за практикуването на любовна магия, то обвиняванията са, че се е опитвала да успокои гнева на брачна половинка си, пробвайки се да понижи и равнището на принуждение вкъщи. Когато жена е подмамена да се опита да завърти функциите и да господства своя брачен партньор или стопанин, тогава се счита, че се пробва да промени природата и нейното наказване е в действителност свирепо и грубо.

Отвъд любовните вълшебства, съществува още една по-сериозна категория за магия за власт. В тях, задачата е да се завоюва вниманието на избрана обществена каста, която може да подсигурява по-дълго време в ръководството и изпълняването на всички претенции, освен това изцяло абсолютно.

Докато множеството дами в Русия остават в домовете се, мъжете от най-различни съсловия се борят точно за повече власт и пари. По време на тази игра, те постоянно могат да се срещнат с по-висок представител в обществото като стопанин, арбитър, представител на закона, боен офицер, аристократ и даже свещеник. Точно затова се предлага и магията за отбрана. В една такава книга от 1763 година ще открием следното проклинание:

„ Както слънцето изгрява, както луната изгрява, по волята на най-високите, като царе и принцеси, крале, генерали, губернатори и всички хора, дано аз, плебей на Бог, да се появя пред хубостта на слънцето и луната, да ме видят с техните очи. Като царе и крале, като рицари, като губернатори и генерали, както владетелите обичат всеки камък, дано и моите хора ме обичат, мен, робът на Бог. “

По това време царят е в основата на всяко едно ръководство, само че обществената стълбица също не е за подценяване. Следователно тъкмо затова се вършат и най-различни вълшебства за протекция – това е метод да се завоюва още малко мощ, изключително в случай че един човек е преследван за непокорство.

Магията е универсална, само че още по-важното е, че всеки представител на властта ще изиска да бъде предпазен от заплаха. Магията заплашва всеки един зложелател с по-сурово отношение и даже проваляне в по-ниска класа. Докато омагьосаният ще получи повече власт. Понеже множеството мъже постоянно се срещали със закона, а от време на време въобще не желаели сходен контакт, правенето на магия за мощ и власт, е желан способ за протекция. Магията би трябвало да се носи най-често в обувката или шапката.

Идеята за вещерство в Православна Русия може да се счита за витална част от бита. Определено печели доста по-силни позиции там, в сравнение с в други точки на Европа. Не би трябвало да се изненадваме, че в Съединени американски щати има  такива моменти, изключително откакто не са малко наказаните за вещерство и изгорените на клада. Било е изцяло задоволително да се избере магия, която да стартира да работи, а по-късно всичко е повече от ясно и предстоящо.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР