Какъв е общият потребителски разход на българина? Националният статистически институт

...
Какъв е общият потребителски разход на българина? Националният статистически институт
Коментари Харесай

Българите харчат най-много за храна, след това за жилище и транспорт

Какъв е общият потребителски разход на българина? Националният статистически институт дава отговор на този въпрос в деня, в който означаваме Световния ден на потребителите.
Според данните, които са за 2016 година, българинът харчи най-вече от приходите си за храна, на второ място за жилище и битови сметки, на трето място за превоз.
37,3% от парите на българина отиват за храна, за жилища и битови разноски отиват 17,3%, превозът взема 8,3%, опазването на здравето - 6,7% от приходите. За свободно време, просвета и отмора българинът отделя 5,8% от средствата си, за алкохол и цигари - 5,2%, за други артикули и услуги - 5,1%, за жилищно обзавеждане и поддържане на дома - 4,5%, а за облекла и обувки - 4,4%.
Средно на разположение от домакинство българинът изяжда 88 кг самун годишно, 45,6 кг месо, 27,5 кг кисело мляко, 70 кг зеленчуци и 49 кг плодове. За година българинът изяжда приблизително 140 яйца.
27,3 литра е употребяваният алкохол приблизително на разположение от домакинство за 2016 година Бирата е най-предпочитана, следвана от виното и за изненада - ракията е на трето място.
Историята на Световния ден на потребителите стартира през 1962 година, когато тогавашният американския президент Джон Кенеди за първи път слага въпроса за нуждата от отбрана на потребителските права в тирада пред Сената. Той формулира и четирите съществени права на потребителя: правото на сигурност, правото на информация, правото на избор, правото да бъдеш чут.
От 1991 година Денят на потребителя се отбелязва и в България.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР