Как западният печат представя и коментира последните новини около конфликта

...
Как западният печат представя и коментира последните новини около конфликта
Коментари Харесай

„Ню Йорк таймс“: С въоръжаване на Украйна Вашингтон е стигнал до ръба на пряка конфронтация с Москва

Как западният щемпел показва и разяснява последните вести към спора в Украйна? Обзорът предлага Българска телеграфна агенция.

Зеленски ще „ накаже зверствата “, откакто семейство почина при опит за евакуация от Ирпин, написа " Гардиън ".
Гняв се надига против нападенията на съветски сили против цивилни, до момента в който в същото време министерството на защитата в Москва съобщи, че ще отвори филантропични коридори в няколко града, отбелязва изданието.

Вестникът помества и изявление с водача на беларуската съпротива Светлана Тихановска, в което тя твърди, че беларуският президент Александър Лукашенко е отстъпил контрола над беларуската войска на Кремъл. Лукашенко отхвърля в Украйна да има беларуски войски или да има намерение да се включва във войната на страната на Русия; предходната седмица на брифинг в областта на защитата Съединени американски щати породи опасения, че разполагането на беларуски войски в Украйна може да следва да стане факт напълно скоро - а това би представлявало съществено изостряне на войната, отбелязва " Гардиън ".

" Индипендънт " се стопира на неуспеха и на втория опит за евакуация на популацията на украинския град Мариупол.
Изданието отбелязва, че Русия още веднъж е била упрекната, че е нарушила примирието, което е трябвало да разреши осъществяването на евакуацията. Вестникът показва, че завладяването на обсадения Мариупол ще бъде значим триумф за Русия, тъй като ще обезпечи стратегическа връзка сред сепаратистките територии в Донецка и Луганска област на север и коридора по суша към Кримския полуостров, анексиран от съветския президент Владимир Путин през 2014 година

" Индипендънт " разяснява също, че в дипломатическата интензивност към Украйна се е присъединил и папа Франциск, който е съобщил, че е изпратил в Украйна двама кардинали, и е добавил, че Ватиканът ще направи всичко за преустановяване на спора.

За рисковото небе на Украйна най-подходящ е деликатно обмислен отговор от страна на НАТО, написа " Вашингтон пост ".
Изданието отбелязва, че войната не върви добре за Путин, по тази причина съгласно вестника въпросът за Съединени американски щати, съдружниците им от НАТО и другите по света е по какъв начин да създадат по този начин, че тя да се развие даже още по-лошо за него.

" Вашингтон пост " разяснява, че макар апелите на украинския президент Володимир Зеленски държавното управление на президента Байдън вярно е решило да не постанова над Украйна неразрешена за полети зона, тъй като това е нямало по какъв начин да бъде приложено на процедура заради заплахата от директен конфликт с съветската авиация.

Това от своя страна съгласно изданието би означавало фрапантно изостряне на спора в името на оскъдни изгоди, тъй като сега не съветската авиация, а съветската артилерия и ракети нанасят най-големите провали.

Затова съгласно " Вашингтон пост " по-правилният проект е да не стопира потокът на оръжие към Украйна, а като мярка в тази посока изданието вижда това Полша да даде на Украйна своите самолети от руско време в подмяна на компенсирането ѝ с американски самолети; през вчерашния ден, както отбелязва вестникът, държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън е удостоверил, че държавното управление на Байдън би подкрепило сходен ход.

Да въоръжиш Украйна: 17 000 единици противотанкови оръжия за шест дни и скришен киберкорпус, написа " Ню Йорк таймс " по отношение на въоръжаването на Киев от Съединени американски щати.

Изданието отбелязва, че Вашингтон е стигнал до ръба на директна борба с Москва, като е подхванал интервенция за въоръжаване на Украйна, сходна на Берлинския въздушен мост от 1948 - 1949 година, само че доста по-сложна.

За по-малко от седмица Съединени американски щати и НАТО са прекарали през границите с Румъния и Полша над 17 000 единици противотанково въоръжение, в това число ракети " Джевлин ", разтоварвайки ги с огромни товарни самолети, след което те поемат по суша към Киев и други украински градове. Засега съветските сили са прекомерно заети в други региони на страната и по тази причина не са нападали линиите за доставяне с тези оръжия, само че малко на брой считат, че това ще остане по този начин и отсега нататък, отбелязва " Ню Йорк таймс ".

Изданието отбелязва, че с изключение на тази най-видима част на помощта в " скрити в бази " в Източна Европа са ситуирани и сили на Киберкомандването на Съединени американски щати за противопоставяне на Русия в електронната сфера, само че да се мери триумфът им до момента е мъчно.

Русия набира сирийци за пердах в градски условия в Украйна, оповестяват американски публични представители, представени от " Уолстрийт джърнъл ".
Изданието отбелязва, че Москва търси помощта на задгранични бойци за завладяването на градове като Киев и за тази цел набира сирийци, умели във воденето на пердах в градски условия, показват представителите.

Според източниците на вестника процесът на набирането им в Сирия, където Русия работи от 2015 година, е почнал през последните дни.
Подобен ход приказва за допустима ескалация на боевете в Украйна, считат специалисти, представени от " Уолстрийт джърнъл ".

Цената на суровия нефт скочи на фона на говоренето в Съединени американски щати за възбрана на вноса на петрол от Русия, написа " Файненшъл таймс ".
Изданието отбелязва, че цената на сорта " Брент " е достигнала до най-високото си ниво от 2008 година
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР