- Как тези необразовани брадати талибани постигнаха толкова бърза победа? -

...
- Как тези необразовани брадати талибани постигнаха толкова бърза победа?
-
Коментари Харесай

Арабистът Владимир Чуков: Корупцията подари на талибаните по...

- Как тези необразовани брадати талибани реализираха толкоз бърза победа?

- Отговорът е корупция. Победиха афганистанската национална войска, която въобще не се би с талибаните. За страдание, корупцията, която нормално виждаме в армейската институция, е в пъти по-голяма в Афганистан. Талибаните в действителност победиха мощната в миналото Съветска войска с пари. В Кандахар да вземем за пример бойците със седмици са били на пържени картофи. А там, където са очаквали опозиция, са раздавали по 150 $ на човек, по-големи суми за командирите. По същия метод е била победена Съветската войска, най-мощната в света тогава.

Чел съм архиви на джихадисти, които са били в Афганистан. Тарифите са били мощно занижени, купували са руски бойци с долари.

За страдание, сходни трендове видяхме и в този момент - безусловно раздробяване на афганистанската войска.



Няма по какъв начин интернационалната общественост да признае превратаджии

Байдън падна в клопката, който му беше заложил Тръмп

Афганистан действително беше 51-вият щат на Съединени американски щати, гълташе по 14 милиарда $ за година



- Проф. Чуков, на безпорядък и суматоха ли е жертван Афганистан след успеха на талибаните?

- Всички сме очевидци на събитията на летището в Кабул - всеобща суматоха, опит на стотици хиляди афганистанци да изоставен страната, видяхме и починали, откакто талибаните безусловно за две седмици превзеха цялата страна.

Четох покъртително самопризнание на най-младата кметица в Афганистан, че стои и чака талибаните да я убият - няма къде да отиде, защото е в източните региони на страната.

Но талибаните честват пирова победа. Казват, че войната е свършила, че цялата страна е под надзор. Да, подобен е бил проектът, само че към този момент стана ясно разделянето на въздействието в Афганистан.

Талибаните са в действителност инструмент на прилежащата страна Пакистан

Всъщност те там се родиха и пристигнаха на власт през 1996 година благодарение на пакистанската войска. След 2001 година съседите ги прибраха, реформираха ги - резултат е усмихнатата физиономия на бунтовниците сега, обещанията, че ще съблюдават човешките права.

В Афганистан има мощен конфликт на външни сили - това е конфликт сред Съединени американски щати и Русия. Но всичко е за сметка на афганистанския народ.

- Окончателно ли е провалянето за досегашните управници и имаше ли разнобой измежду тях?

- Разнобоят ясно се вижда - ръководителят на Народното събрание Мир Рахмани избяга в Пакистан дружно с депутати, до момента в който президентът Ашраф Гани избяга в Узбекистан, където беше посрещнат с конвой като държавен глава. Заедно с президента избягаха хиляди бойци, 24 самолета, 27 хеликоптера.

Говори се, че Гани е взел огромни суми от хазната. Ще забележим дали ще бъдат за лична полза, или за образуване на съпротивата. Заместникът му разгласи в Туитър, че Гани в никакъв случай няма да влезе в споразумение с талибаните и ще се бори до дъно.

Всъщност тъкмо Гани е поднесъл огромната изненада. Очаквало се е да подпише помирение и да се откаже от властта, с цел да отвори път на държавното управление на прехода с водач Али Джелали - човек близко и до Съединени американски щати, и до Пакистан.

Но Гани осуети проекта и сега е свален от прелом

Така, какъвто и режим да пристигна в Афганистан, няма по какъв начин интернационалната общественост да одобри превратаджии. Около Гани има група авторитетни генерали, както и някогашните водачи на Северния съюз, които няма да се примирят с смяната на властта.

Въпрос на време е те да се провеждат. Много скоро евентуално Афганистан ще се трансформира в това, което беше през 1990-те - тогава северната част на страната в никакъв случай не е била под властта на талибаните.

- Защо Джо Байдън реши да изтегли американската войска от Афганистан?

- Доминиращият детайл в решението на Байдън беше заложен от предшественика му Доналд Тръмп, който се оттегляше, без да му пука, управляваше страната като комерсиална компания. Тръмп гледаше да редуцира разноски, което съответствува с желанието на американците. Афганистан действително беше 51-вият щат на Съединени американски щати - 14 милиарда $ беше приходната част от бюджета на страната, от които можеха да си подсигуряват единствено 10 % от лични доходи.

- Как ще ръководят талибаните? Ще създадат ли емират?

- Засега царува цялостно комплициране. Твърдят, че ще създадат ислямско емирство. Може би ще го създадат. Появи се даже името на бъдещия президент - Абдул Гани Барадар, един от огромните вождове на талибаните. Той обаче няма по какъв начин да се разгласи, не е демократично определен и талибаните рискуват да останат интернационално изолирани.

През 2021 година демократичните страни няма по какъв начин да признаят сходен вид режими. Американците оповестиха, че всички активи на щатското държавно управление ще бъдат замразени. Няма кой с изключение на външни спонсори да покрие големия празен ход в бюджета на талибаните от 1.6 милиарда.

Те се надяват това да са Китай, Русия, Иран и всички, които биха желали да влагат в страната.

Но 1996 година не е 2021-ва - големи групи афганистанци не са привикнали да живеят по талибански

По-високият витален стандарт сътвори огромна каста афганистанци, която одобри по-демократични критерии. Това потомство младежи, които не знаят какво е талибани, надали ще одобряват да се върнат с 20 години обратно.

А интернационалната общественост няма по какъв начин да одобри сходен режим. Голям въпрос е дали талибаните биха рискували да вършат избори, до каква степен ползват шериата и какъв вид шериат ползват. Въпросът е дали могат да се трансфорат в страна, сходна с тази в прилежащ Пакистан. Мисля, че не могат.

- Провали ли се Западът в Афганистан, загуби ли борбата с ислямизма? Кой ще е новият огромен състезател там?

- Западът не е обединен. Германският канцлер Меркел сподели, че това е най-голямото проваляне на НАТО. Френският президент Макрон назова протичащото се доста рисково за Франция, Европа и света. Но речта на Джо Байдън е тъкмо в противоположен дух. Това е тръмпизмът, Тръмп измисли цялата история - даде обещание евакуиране на всички американски войски по света. А Байдън ползва проекта, защото 70 % от американците не желаят войни на открито, желаят тези средства в хазната на Съединени американски щати. Байдън не може да продължи да харчи пари на открито, откакто Тръмп му е заложил този капан.

Освен че Западът е колеблив, има разлика сред западен и източен метод към рецесията в Афганистан.

Източните страни остават на място - Русия, Китай, Иран.

Турция е в доста забавна обстановка, президентът Ердоган споделя: Оставаме! Опозицията обаче упорства турският боен контингент да напусне незабавно. Талибаните няма по какъв начин да бъдат преодолени. Афганистан не е нито Либия, разграничена на няколко центъра, нито Сирия, раздирана от несъгласия. В Афганистан има доста мощен районен състезател ​- талибаните, плюс доста мощен районен фактор - Пакистан. Турция няма място тук. Или в случай че Ердоган се опита да направи нещо сходно, ще си строши главата.

- Доколко сериозна е заплахата от активиране на тероризма и от нова бежанска вълна към Европа?

- Има идеологически разлики сред талибаните и Ислямска страна. " Ал Кайда " на практика не съществува, а ИД не диктуват ситуацията. Но бойците на тези терористични организации бяха част от талибаните при успеха над режима. А талибаните отварят необятно вратите на пандизите и оттова излизат всички. Затова Западът се притеснява, че могат да се възстановят тези ядки.

Що се отнася до бежанската вълна - видяхме хаоса на летище Кабул. Още преди два месеца Иран е основал три големи бежански лагера на източната си граница. Там са може би хиляди хора.

Организация на обединените нации и Фронтекс удостоверяват данните за вълната, която потегля от Афганистан.

За страдание, така наречен Балкански поток се е ориентирал през България, в сравнение с през Гърция поради доста положителната работа на управляващите в Атина с Фронтекс.

Докато при нас оградата по границата не се поддържа.

Пред външните закани нямаме никакво време за вътрешни дрязги

Между София и Кабул са 5000 км, само че арабските медии показват каналите от Афганистан през Иран и Турция. 125 км ограда няма да спре бежанците.

Но бежанската вълна, която видяхме през 2015-2016 година, няма да се повтори, Европа има обеца на ухото. Предишната бежанска вълна трансформира Европейски Съюз, тя беше главната причина Англия да напусне. Сега вълната няма да е същата.

- Какво незабавно би трябвало да направи България?

- Политическата ни класа би трябвало да се вземе в ръце, а не да ерозира държавността. Ние сме в най-източния фланг на Европейски Съюз и ставащото директно ни касае като погранична страна с Турция.

За първите 7 месеца на тази година има над 17 000 опита за нелегално навлизане на наша територия, до момента в който на гръцка са единствено 9. На изхода на Западните Балкани мигрантският напън се е повишил с 90 % за година. Засега обаче не виждам подготвеност за незабавни дейности на нашите политици.



Проф. Владимир Чуков е арабист, академични учител и академик в региона на политиката на Близкия изток и исляма. Завършил е Дамаския университет в Сирия. Създава информационно-аналитичния уебсайт по проблемите на Близкия и Средния изток “Orient.bg”. Член на European Association for Middle East Studies. Автор на книги, измежду които “Ислямският фундаментализъм”, “Ал Кайда с перо и сабя”, “ДАЕШ - (Не)ислямска държава”.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР