Как тъмните коне Сърбия, Германия стигнаха до финала на Световното първенство по баскетбол през 2023 г.

...
Манила, Филипините – Повечето фенове и експерти прогнозираха северноамерикански“ финал
Коментари Харесай

Манила, Филипините – Повечето фенове и експерти прогнозираха „северноамерикански“ финал на Световното първенство по баскетбол със САЩ и Канада, и двете изградени върху звезди от НБА.

Но докато Сърбия и Германия може да нямат звездна сила на съперниците си, вместо това това ще бъде изцяло европейска афера.

В неделя Сърбия ще играе в първия си финал на Световната купа на FIBA ​​от 2014 г. насам, което им дава шанс да спечелят първото си злато от 21 години насам, след като победиха Канада на полуфиналите. Междувременно Германия достигна до първия си финал, след като победи петкратния победител САЩ в първия си полуфинал.

„Мисля, че европейският баскетбол е на картата на международния баскетбол от няколко години“, каза страхотният испански баскетбол Пау Гасол в токшоуто на световните посланици на Световното първенство по футбол.

„Играта стана толкова глобална, играчите израснаха, играчите повярваха, станаха по-добри в световен мащаб и това е заслуга на много различни хора.

„Страхотно е да видиш два отбора от Европа, които са заслужили пътя си, защото не е лесно да победиш талантлив отбор на САЩ и много добър отбор на Канада, които играха добре през целия турнир.“

Не Йокич, няма проблем

На шесто място в света, Сърбия е постоянен претендент в международния баскетбол – спечели Световната купа през 1998 г. и 2002 г. и спечели сребро през 2014 г.

Но отборът претърпя удар преди тазгодишния турнир, когато най-добрият сръбски играч Никола Йокич, който наскоро изведе Денвър Нъгетс до шампионата на НБА през 2023 г., избра да не играе на Световното първенство поради физическа и психическа умора.

Може би най-добрият играч в света – който ръководи следсезона на НБА през 2023 г. по точки, борби и асистенции – мнозина смятаха, че отсъствието на Йокич ще навреди на шансовете на Сърбия на Световното първенство. Дори с Йокич, Орлови (или Орлите на сръбски) пропуснаха четвъртфинално място на Евробаскет 2022.

На Световното първенство през 2023 г. обаче Сърбия даде ранно предупреждение за потенциала си, когато измести Пуерто Рико, Южен Судан и Китай в група B. Въпреки минималната загуба със 76-78 от Италия във втория кръг, доминираща Победата на Сърбия над Доминиканската република им осигури билет за елиминациите, което ги накара да победят над Литва и отбор на Канада с участието на звездите от НБА Шай Гилджъс-Александър, Ар Джей Барет и Дилън Брукс, .

От решаващо значение е, че играчи като капитана Богдан Богданович се активизираха в тази кампания. Не само, че Богданович пое отговорността да ръководи отбора, той  също чупи рекордите на FIBA ​​в процеса, надминавайки 425-те точки на германския велик Дирк Новицки с неговите 427 точки, отбелязани в мачовете на Световната купа на FIBA.

При полуфиналната им победа с 95-86 над Канада Богданович беше най-резултатен с 23 точки и беше подкрепян от съотборника си Никола Милутинов, който направи дабъл-дабъл с 16 точки и 10 борби, докато други трима играчи натрупаха двуцифрен резултат .

В смесената зона след мача Богданович похвали съотборниците си, включително Алекса Аврамович, който беше натоварен да пази канадската звезда Гилджъс-Александър, тъй като всички те показаха пълна отдаденост на националния отбор от началото на втория лагер преди месеци. Сега те жънат наградите.

„Радвам се за други момчета като Алекса Аврамович. Той гледаше акцентите и видеозаписите на Шай и казваше: „Ще му открадна една топка. Трябва ни само една кражба. Ще го натискам на целия съд. Така че защитата му беше невероятна“, сподели Богданович пред медиите.

„Просто съм доволен от това как всички реагираха от Ден 1. Те ​​видяха това като възможност да играят на Световното първенство – рядък шанс в живота. Това е една от най-добрите групи момчета, с които съм играл.”

Сърбия също може да се похвали с лоялна фенска база, която пропътува чак до Манила и остана през цялото времетраене на турнира. Въпреки разочароващото пето място в турнира през 2019 г., феновете никога не са спирали да вярват в успеха на страната със 7 милиона души във всички спортове.

„Последното световно първенство не завърши толкова добре за нас, така че беше някак „отдавна“, каза сръбският фен Божидар Обрдович пред Ал Джазира. „В Сърбия имаме големи очаквания към нашия национален отбор по баскетбол. Знаехме, че можем да стигнем до полуфинала и ето ни тук.

„Тези играчи направиха толкова много жертви, за да играят за националния отбор и ние ги ценим още повече. Играта за нашето знаме е свещено за нас, сърбите.”

Като запалени фенове на спорта, филипинците в Манила също са хванати от сръбската баскетболна треска. Повечето филипинци формираха връзката след изданието на Световното първенство през 2019 г., тъй като воденият от Йокич отбор се състезаваше в същата група като Филипините. Сърбия победи Филипините с 59 точки, 126-67.

Местен фен каза на Al Jazeera, че е гледал три мача на Сърбия и дори е купил фланелка на Богданович, която се продава в платформа за електронна търговия, за да аплодира любимия си играч.

„Просто мисля, че през 2019 г., въпреки че тогава беше травмиращо да бъда филипински фен заради сърцераздирателните загуби, но това Световно първенство създаде толкова много спомени за мен и току-що станах наистина голям фен на Богдан,“ каза Хуанчо Куна. „Колкото повече гледам Сърбия, толкова повече се впечатлявам от тях.“


Приказно бягане за Германия

След като никога не е достигала до полуфинал на Световното първенство до тази година, световната номер 11 Германия можеше лесно да бъде зачетена за шампионата. Дори да се отправи към полуфинала като единствения непобеден отбор на Световното първенство през 2023 г., шансовете на Германия изглеждаха слаби.

Гермците почти предадоха своя четвъртфинал на дебютанта на Световното първенство Латвия при резултат 81-70, тъй като лидерът в резултата Денис Шрьодер имаше студена нощ, стреляйки 4 от 26 от полето. Ключовият играч Франц Вагнер също все още се връщаше в състава, след като получи контузия в глезена в първия им мач срещу Япония.

Но за изненада на всички, Германия се изправи срещу фаворита САЩ и ще има шанс да спечели исторически златен медал.

Изоставайки САЩ с една точка на полувремето, 59-60, Германия се отдръпна до масивна преднина от 10 точки в края на третата четвърт, 94-84. След това германците отблъснаха САЩ в четвъртата четвърт, за да спечелят тясната победа със 113-111.

„Със сигурност това е най-добрият момент за германския баскетбол. Миналата година беше бронзът [на Евробаскет], а тази година е златото [на Световното първенство“, каза опората на националния отбор Йоханес Тиман в смесената зона.

Въпреки победата, германците все още смирено определяха САЩ като „най-добрия отбор в света“, тъй като и двата отбора представиха отлични изпълнения от край до край, което доведе до вълнуващ спектакъл.

Германия може да е имала шестима играчи с двуцифрен резултат, включително играчът на мача Андреас Обст и завърналият се Вагнер, комбиниран за 46 точки, но САЩ все пак стреляха по-добре с 58,5 процента процент голове от игра спрямо 57,7 процента на отбора победител.

Но Германия имаше предимството по отношение на химията и спокойствието в отбора, което им позволи да запазят инерцията.

„Ние играем като отбор. Най-добрият играч в мача винаги е различен играч, така че показва какъв отбор сме – движим топката, играем един за друг и това е ключът за нас“, добави Тиман.

Великият европейски баскетбол Гасол стана свидетел на растежа на германския баскетбол, след като се изправи срещу Новицки, който беше ключов за превръщането на Германия в редовен състезател в турнира Евробаскет от 1999 г. насам.

„За Германия това беше процес през последните 20 години“, каза Гасол. „Това, което Дирк успя да направи за страната си, това е наследството, което той постигна с екипа си през годините.“

Когато Новицски се оттегли от международната надпревара през 2015 г., Германия намери нов лидер в лицето на пойнтгарда Шрьодер, който изведе страната обратно до четвъртфиналите на Евробаскет 2017 г. за първи път от десет години.

През 2021 г. Гордън Хърбърт беше назначен за старши треньор и помогна на Германия да започне програма за националния отбор, която наложи тригодишен ангажимент от избрани играчи. Оттам нататък Германия бавно постига резултати, тъй като спечели бронза от Евробаскет през 2022 г. – първото им класиране на подиума в турнира от 2005 г. насам – и влезе в историята в тази кампания за Световната купа през 2023 г.

„Германия направи крачка напред със същите момчета, които преминаха през тези турнири, преминаха през тези предизвикателства, преминаха и през тези загуби. Това е процес и става дума за правене на стъпки към растеж и подобряване“, добави Гасол.

Въпреки че отборът беше емоционален и продължаваше да не вярва в постигнатото, старши треньорът на Германия Гордън Хърбърт знае, че отборът му ще остане на земята до края на кампанията.

„След мача това е страхотна победа, но все още не сме там, където искаме да бъдем, и тази група играчи иска да спечели златото. Остава още един“, каза Хърбърт по време на пресконференцията след мача.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР